Què mengen els ciclistes?  

La dieta dels ciclistes professionals ha d'aportar molta energia per suportar un esforç físic tan intens. (Getty)

L’esforç físic que realitzen és tan gran que han d’alimentar-se ben abans, durant i després de cada prova

El ciclisme és un esport de fons: cal entrar molt dur durant tot l’any i cada etapa ciclista s’allarga durant hores. Per això els professionals del ciclisme segueixen una dieta molt energètica, que els aporta els nutrients necessaris per aguantar l’esforç físic de cada prova.

Els greixos de la carn i el peix, les proteïnes dels llegums i els carbohidrats de la pasta i l’arròs, per exemple, poden aportar aquesta energia que s’emmagatzema al cos en forma de glucosa.

La glucosa actua com a combustible del nostre cos i s’emmagatzema en forma de glucogen

Quan la glucosa no s’utilitza, s’emmagatzema al fetge i als músculs en forma de glucogen, una espècie de reserva d’energia. En una persona adulta, el glucogen del fetge representa uns 100-150g, mentre que els músculs acumulen uns 300-400 grams.

Però els esportistes tenen altres necessitats. Un ciclista professional pot arribar a emmagatzemar fins a 600 grams de glucogen als seus músculs. Per això, durant el recorregut, els corredors han de seguir hidratant-se i ingerint nutrients per mantenir el nivell.

Menú competició

Unes hores abans de la carrera, els ciclistes acostumen a menjar pasta o arròs per tenir una bona reserva d’energia. Per esmorzar poden prendre una mica de llet amb cereals, un iogurt, pa torrat, una truita i sucs de fruites i verdures.

Per evitar defallir durant la carrera, els corredors segueixen alimentant-se sense baixar de la bici: una barreta energètica, begudes amb sals minerals, glucosa líquida, trossos de fruita, figues, fruits secs… Aliments en un format fàcil de prendre, per no perdre l’equilibri i seguir amb l’estratègia de la carrera.

Els fruits secs són una de les millors maneres de reposar energies durant la carrera. (Getty)

Al final de la carrera, el més important és rehidratar-se. Al cap d’una estona es pot prendre un batut de proteïnes o un làctic, que conté aminoàcids que afavoreixen l’absorció dels nutrients. I per sopar bé, un bon plat de pasta o arròs, carn o peix i postres…

Un menú com a aquest representa entre 8.000 i 10.000 calories, el triple de la quantitat necessària per a un adult. Perquè et facis una idea, en aquest vídeo un reporter noruec intenta ingerir la dieta diària d’un ciclista del Tour:

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here