18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Què pot i què no pot fer una dona saudita?

Les dones saudites no poden prendre decisions importants sense el consentiment d’un home

Néixer dona a l’Aràbia Saudita vol dir tenir menys drets que els homes. En aquest país es practica la tutela masculina, un sistema que obliga les dones a obtenir el permís dels seus pares, marits o fins i tot fills per prendre decisions importants.

Amb l’aparició d’internet i aprofitant l’anonimat que ofereixen les xarxes socials, moltes dones protesten contra aquest sistema sota el hashtag #EndMaleGuardianship

No obstant això, les dones saudites encara han d’enfrontar-se a unes tradicions molt arrelades i a unes lleis que imposen una visió molt estricta de l’Islam.

 

Drets i obligacions de la dona saudita

El juny del 2018 va entrar en vigor la llei que permet a les dones conduir i l’Aràbia Saudita va deixar de ser l’únic país del món on els estava prohibit. La nova norma va arribar després d’una gran campanya per part d’activistes, algunes de les quals van acabar a la presó.

Als llocs públics, les dones saudites han d’anar vestides amb l’abaia, una túnica que els tapa tot el cos menys la cara i les mans. La majoria de dones també porta nicab, un mocador que els cobreix el cap i la cara i deixa destapada només la zona dels ulls.

No obstant això, a zones més progressistes com Riad, la capital del país, es comencen a veure algunes dones sense vel.

Així mateix, les dones i els homes que no siguin parents, han d’estar separats. Per això hi ha escoles per a nois i escoles per a noies, i en algunes feines se separa els treballadors per gènere. Així i tot, les noies i dones només poden treballar i estudiar si el seu guardià ho permet.

Des del 2015, les dones poden votar i presentar-se a les eleccions a l’Aràbia Saudita, encara que el poder absolut el té el rei. Les dones van entrar a formar part del consell assessor del rei per primer cop el 2013.

A partir del gener del 2018, les saudites també poden assistir a partits de futbol soles o acompanyades per un home, en un espai reservat a famílies i separat dels espectadors masculins.

El permís del guardià o tutor és indispensable per obtenir un passaport i viatjar, accions fonamentals per garantir l’autonomia d’una persona. A més, també cal la signatura d’un guardià home per treure de la presó una dona.

Finalment, si volen casar-se, les dones necessiten que el seu tutor aprovi la relació. A dia d’avui, encara es produeixen molts matrimonis concertats, en els quals la dona és forçada a casar-se.

L’home pot divorciar-se sense el consentiment de la seva dona. No obstant això, fa poc es va aprovar una llei que obliga els marits a informar les esposes que s’han divorciat –com a mínim– a través d’un missatge de text.

En un país on el permís del marit o del pare fa falta per a gairebé tot, aquesta mesura és important perquè estableix una obligació en deferència a la dona.

 

Per què les dones tenen menys drets?

La monarquia de l’Aràbia Saudita ha governat tradicionalment seguint una interpretació molt estricta de la xaria o llei islàmica. Aquest moviment polític i religiós es coneix com a wahabisme.

Al país fins i tot existeix una policia religiosa, encara que va perdent poder. Aquest cos policial s’encarregava de vigilar que els saudites respectessin les normes morals.

El 2002 es va produir un incendi en una escola de noies i els agents de la policia religiosa van impedir que les estudiants en sortissin perquè no anaven vestides amb l’abaia i no estaven acompanyades del seu tutor o guardià. Van morir 15 nenes i 15 més van resultar ferides.

Malgrat tot, des del 2016 ja no poden arrestar, interrogar ni dur a terme persecucions per iniciativa pròpia.

Perspectives de futur

Els últims anys, les estrictes lleis que controlen el comportament de les dones s’han anat suavitzant a poc a poc.

Actualment, el país està duent a terme reformes d’obertura amb el seu programa Visió 2030, un conjunt de mesures per modernitzar el país.

Perquè la seva economia sigui més forta i no depengui tant del petroli, el govern saudita vol incorporar més dones al mercat laboral, entre altres propostes. Per això ha aprovat diverses mesures per facilitar-los-ho.

No obstant això, a l’Aràbia Saudita li queda molt camí per fer. Segons l’Informe sobre la Bretxa de Gènere 2018 del Fòrum Econòmic Mundial, és un dels països més desiguals del món: l’Aràbia Saudita es troba al lloc 141 dels 149 països analitzats.

 

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -