Societat / Antiracisme / En Context

Què són els drets humans?

Aquestes normes, recollides a la Declaració Universal dels Drets Humans, reconeixen i protegeixen la dignitat de tots els éssers humans

Els drets humans protegeixen totes les persones del món
Els drets humans protegeixen totes les persones del món. (Thirdman / Pexels)

Què són?

Els drets humans són els drets que tenim totes les persones del món pel fet d’existir com a éssers humans. Aquestes normes estan dissenyades perquè tots puguem viure amb respecte, sense ser discriminats ni maltractats, i per assegurar que tinguem oportunitats justes a la vida.

On estan recollits?

Els drets humans estan recollits principalment en la Declaració Universal dels Drets Humans, que va ser aprovada per l’Assemblea de les Nacions Unides (ONU) el 1948. Per primera vegada a la història, tots els països del món van acordar els drets bàsics que s’han de protegir per a totes les persones, sense importar on visquin. El text ha estat traduït a més de 500 idiomes.

Els drets humans també estan presents a constitucions, lleis, tractats internacionals i convenis que els països signen per protegir-los.

Quants n’hi ha?

La Declaració Universal dels Drets Humans conté 30 drets i llibertats. Aquests cobreixen moltes àrees de la vida, com el dret a la llibertat, la igualtat, l’educació, la salut, la privacitat, l’asil, l’alimentació, l’habitatge, el treball, el descans i la protecció contra la discriminació, entre d’altres. La llista completa amb els 30 drets està disponible a la web de l’ONU.

Quines són les seves característiques?

Els drets humans compleixen quatre principis. Aquests són: 

  • Universals. Significa que els drets humans s’apliquen a totes les persones a qualsevol lloc del món.
  • Inalienables. Els drets humans no es poden treure ni perdre, encara que algú cometi un error o delicte.
  • Iguals. Totes les persones tenen els mateixos drets, sense importar el seu sexe, religió o nacionalitat.
  • Indivisibles. Tots els drets són importants, no hi ha jerarquies. A més, depenen uns dels altres, i per això no es poden separar.

Qui els ha de respectar?

Els governs i institucions internacionals com les Nacions Unides són els encarregats de vetllar pel compliment dels drets humans. No obstant això, les empreses, les organitzacions privades i els mateixos ciutadans també s’han d’implicar per protegir els drets i llibertats de les persones.

Hi ha vulneració dels drets humans?

Malgrat que els Estats i la comunitat internacional han de garantir la protecció d’aquests drets universals, a molts llocs del món se’n vulneren cada dia. Milions de persones pateixen injustícies com discriminació, violència, pobresa o manca d’accés a serveis bàsics, cosa que pot causar dany físic, emocional i/o social.

Quins són els principals obstacles?

Actualment, els drets humans estan amenaçats en diversos països a causa de l’existència de guerres, discriminació, pobresa i governs repressius. Aquestes situacions provoquen violència i injustícies, dificultant que totes les persones puguin viure amb dignitat i respecte. Per això, existeixen organitzacions internacionals que treballen perquè es respectin i protegeixin aquests drets arreu del món, com les Nacions Unides o Amnistia Internacional.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics i Google Tag Manager per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.