Què són les armes nuclears?
T’expliquem en què consisteix aquest tipus d’armament, quan es va crear i la raó per la qual és tan perillós per a la humanitat
Què són?
Les armes nuclears són dispositius explosius amb molta potència que obtenen la seva força de reaccions nuclears. Aquestes reaccions es poden donar per fissió (divisió d’àtoms pesants) o fusió (unió d’àtoms lleugers). Les armes nuclears, com les bombes atòmiques, generen una sèrie d’efectes: radiació, pluja radioactiva, ona expansiva, calor…
Quin perill tenen?
L’Organització de les Nacions Unides (ONU) assenyala que les armes nuclears són les armes més perilloses de la Terra. No només tenen un impacte instantani, sinó que les seves conseqüències es mantenen a llarg termini.
En primer lloc, tenen conseqüències humanitàries, perquè una sola bomba nuclear pot destruir una ciutat sencera i causar la mort de milions de persones. Les persones que estiguin a prop de l’explosió també poden patir cremades per la calor, ceguesa per la llum intensa, i malalties per culpa de la radiació.
D’altra banda, les armes nuclears també tenen efectes immediats en el medi ambient. La radiació pot contaminar l’aigua, els terres i l’atmosfera, afectant plantes, animals i humans. Per exemple, poden provocar mutacions genètiques i càncers.
Quan es van crear?
Els orígens de les armes nuclears es remunten a principis del segle XX, quan es va descobrir la física nuclear. El 1938, els científics Otto Hahn i Fritz Strassmann van descobrir que l’àtom d’urani podia dividir-se i alliberar molta energia. Quan Albert Einstein es va adonar d’aquest avenç, va escriure una carta a Franklin D. Roosevelt, l’aleshores president dels Estats Units.
En aquell moment, el món vivia una etapa molt convulsa. Alemanya havia començat la Segona Guerra Mundial i molts tenien por que els nazis poguessin ser els primers a crear una bomba atòmica. Per això, Einstein va advertir als Estats Units que havia d’actuar de pressa per desenvolupar la seva pròpia arma nuclear abans que els seus enemics.
Aquest advertiment va ser una de les raons principals per les quals va néixer el Projecte Manhattan, projecte nord-americà que va ser dirigit pel físic teòric J. Robert Oppenheimer. El seu equip va crear la primera bomba atòmica de la història.
Quan s’han fet servir?
Les armes nuclears només s’han utilitzat dues vegades al llarg de la història, totes dues durant la Segona Guerra Mundial. Els Estats Units en van ser els responsables, amb el llançament de dues bombes atòmiques sobre les ciutats japoneses d’Hiroshima i Nagasaki.
La primera bomba va caure sobre Hiroshima el 6 d’agost de 1945. L’ona de calor va destruir edificis sencers i van morir al voltant de 140.000 persones, entre l’impacte inicial i els mesos següents per ferides i radiació. Tres dies després, el 9 d’agost, la segona bomba va colpejar Nagasaki, deixant més de 70.000 morts.
Després d’aquests atacs, el Japó es va rendir el 15 d’agost de 1945, posant fi a la Segona Guerra Mundial. Des d’aleshores, mai més s’han fet servir armes nuclears en guerra. Tot i això, sí que se n’han fet moltes proves nuclears a diferents parts del món.
Quines lleis les regulen?
Les armes nuclears estan regulades per diversos tractats internacionals, com ara:
- Tractat de No Proliferació Nuclear (TNP). Va entrar en vigor a 1970, amb l’objectiu de prevenir l’expansió de les armes nuclears i de fomentar l’ús pacífic de l’energia nuclear. Gairebé tots els països del món formen part d’aquest tractat, tot i que hi ha excepcions: Índia, Pakistan i Israel no l’han signat.
- Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Va entrar en vigor el 2021, sent l’acord més recent en aquest àmbit. Els països que l’han signat es comprometen a no desenvolupar, posseir ni emmagatzemar armes nuclears. També es comprometen a no ajudar altres països a fer qualsevol d’aquestes accions.
Qui té armes nuclears?
Malgrat aquests tractats, actualment hi ha diversos països que posseeixen armes nuclears, com els Estats Units, Rússia, el Regne Unit, França, la Xina, Índia, Pakistan, Corea del Nord i Israel. A aquests països se’ls anomena potència nuclear.