20 abril 2024
spot_img
20 abril 2024

Què són els VFX?

Descobreix tots els secrets de la creació d’efectes digitals per a pel·lícules i videojocs

Per Judith Vives

Les pel·lícules d’acció i superherois tenen tant d’èxit perquè són molt espectaculars. Això es deu en gran part gràcies als efectes visuals, amb els quals es poden crear escenes al·lucinants que no podrien existir d’una altra manera.

T’has preguntat mai com funcionen els efectes visuals? Ho descobrim de la mà de Gonzalo Fernández, coordinador de l’àrea de visual effects de CEV Centre de Comunicació, Imatge i So.

La tècnica dels efectes visuals o VFX (sigles en anglès) consisteix a afegir efectes visuals a una peça audiovisual, ja sigui una pel·lícula, un videojoc o fins i tot un anunci publicitari.

https://www.instagram.com/p/Bnb_zOfgm1a/?utm_source=ig_embed

Generalment, quan parlem de VFX pensem en efectes afegits que no es troben a l’entorn visual original, és a dir, en les imatges que es filmen en el món real. “Els VFX són efectes que s’afegeixen per embellir la imatge“, ens explica Fernández.

Amb aquests efectes podem fer que els paisatges, escenaris i accions sorprenguin per la seva espectacularitat o fins i tot podem crear nous i increïbles mons. Així podem fer reviure els dinosaures com a Jurassic Park, crear espectaculars escenes d’acció i lluita, com a Los vengadores: Infinity War o fer creïble el món de El planeta dels simis.

A l’hora d’utilitzar els VFX al cinema, sempre resulta molt més interessant la fusió d’aquest tipus d’efectes digitals amb els que es puguin realitzar de manera “manual”. És a dir, que a l’escena que hem rodat ja s’introdueixin alguns efectes més tradicionals, o pràctics, als que després els afegim el toc digital. Així el resultat sempre és molt més autèntic.

En cinema, els efectes visuals formen part del procés de postproducció. Així, per exemple, si volem que a la nostra pel·lícula hi hagi una explosió, no la provocarem en el món real per filmar-la tal qual, sinó que la recrearem en postproducció mitjançant un procés de simulació de partícules.

En el cas dels videojocs, els efectes visuals també serveixen per crear simulacions dinàmiques o de partícules. Per exemple, imagina que durant el joc dispares a una paret i salten trossos de mur: l’efecte s’haurà creat amb aquest procés.

Els VFX poden variar en funció de cada projecte. No són el mateix els efectes de les pel·lícules d’animació, on es busca una textura i un acabat cartoon (dibuix animat), que els efectes en una pel·lícula de superherois, on voldrem que siguin molt més realistes.

Què necessites per ser especialista en VFX

Per convertir-te en especialista d’efectes digitals és indispensable conèixer els principals programes de 3D i postproducció, com After Effects, 3D Studio Max o Maya.

També cal tenir coneixements pràctics de fotografia i vídeo, per entendre millor com funciona l’entorn on s’aplicaran els efectes digitals. Finalment, pot ser útil dominar el dibuix o la pintura, sobretot en aspectes com la composició.

Fernández també recomana tenir una actitud oberta i curiosa, ja que l’especialista en VFX haurà d’observar molt i investigar com funcionen diferents elements que després recrearà amb els seus efectes.

Si volem recrear un volcà, haurem de veure vídeos d’erupcions i documentar-nos sobre com es produeixen perquè resulti creïble al reproduir-lo amb efectes visuals.

Actualment el sector dels VFX té una gran demanda de professionals, no només en el camp del cinema i els videojocs, sinó també en el de la publicitat i fins i tot els esdeveniments, amb els impressionants mappings que es projecten en molts edificis.

Si t’interessa aquest camp de creació digital, no dubtis a visitar el web de CEV. En aquest centre pots convertir-te en expert en VFX a través de cursos d’especialització i també gràcies al màster en 3D Art 3D, Animació i Efectes Visuals per Videojocs i Cinema. Demaneu-los informació!

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -