El talentós dibuixant belga Georges Remi, més conegut com a Hergé, va crear un dels personatges més cèlebres del s.XX
Si has estat mai a Bèlgica segur que deus haver topat amb força referències a Tintín: museus, escultures, murals… Pero, per què en aquest país?
Aquest reporter intrèpid és el personatge estrella de Georges Prosper Remi, un dibuixant i escriptor d’historietes belga amb molt de talent conegut a tot arreu pel seu sobrenom: Hergé.
De ‘Le Petit Vingtième’ a ‘Le Soir’
Hergé va néixer el 22 de maig de 1907 a Etterbeek, un petit municipi de prop de Brussel·les.
Des de ben jove va destacar pel seu talent a l’hora de crear històries i personatges en una època en què viatjar i accedir a la informació era més complicat que no pas ara.
Els seus primers dibuixos van aparèixer a les revistes Jamais Assez i Le Boy-Scout Belge, tot i que el vertader impuls professional va arribar el 1928 quan es va convertir en director de ‘Le Petit Vingtième’, el suplement juvenil del diari Le Vingtième Siècle.
A les pàgines de Le Petit Vingtième, un 10 de gener del 1929, va aparèixer per primera vegada en Tintín acompanyat del seu inseparable Milú.
La seva carrera estava molt ben encaminada, però l’esclat de la Segona Guerra Mundial (1940-1945) i l’ocupació alemanya de Bèlgica el van obligar a deixar córrer alguns projectes i iniciar-ne d’altres.
Les vinyetes de Tintín van passar a publicar-se en el diari Le Soir, l’única publicació autoritzada pels alemanys. Això va fer que, uns anys més tard, se l’acusés de col·laboracionista amb els nazis.
Una obra extensa
El 1930 va aparèixer el primer àlbum de Tintín: Les Aventures de Tintín, reporter de Le Vingtième Siècle, al país dels soviets. Després de l’acord amb l’editorial belga Casterman, es van publicar altres àlbums com Tintín al Congo (1931), El lotus blau (1936), Objectiu: la Lluna (1953) o L’afer Tornassol (1956).
Els còmics de Tintín es van fer molt coneguts i fins i tot van ser objecte de diverses polèmiques. Malgrat tot, l’obra d’Hergé no es limita només a les històries de còmic.
10.01.2019 #Tintin au #Congo en numérique – VO recolorisé – in VO, a new colored digital version only & get it on Google Play or App Store via The App Adventures of Tintin pic.twitter.com/j3HD1Ve9Qf
— Tintin (@Tintin) January 5, 2019
El llançament de la revista Tintín el setembre del 1946 i el desig de documentar-se més bé per crear els còmics va fer que Georges Remi es rodegés de col·laboradors de confiança i fundés els Studios Hergé el 1950.
El personatge ja era una celebritat, tant que fins i tot se’n van fer col·leccions de cromos i en van aparèixer els primers llargmetratges: en Tintín va debutar en el cinema el 1960, interpretat per Jean-Pierre Talbot, amb Tintín i el misteri del toisó d’or. Nou anys més tard, els estudis Belvision de Brussel·les van produir la cinta d’animació El temple del Sol.
Avui en dia, Les Aventures de Tintín es poden veure en sèries de dibuixos i fins i tot el famós director Steven Spielberg les ha adaptat per al cinema en animació 3D.
Més enllà de Tintín
Reduir l’obra d’Hergé a Tintín seria injust. Si bé és veritat que és la seva aportació més important al món del còmic, Remi va crear altres personatges al començament de la seva carrera que també mereixen que en parlem.
Els personatges d’en Quico i en Flupi van aparèixer gairebé al mateix temps que en Tintín a Le Petit Vingtième, mentre que Jou, Zette i Jocko van arribar més tard, en temps de l’ocupació alemanya, i es van publicar en el setmanari Coeurs Vaillants.
Georges Remi va morir a Woluwe–Saint-Lambert el 3 de març del 1983 als 76 anys.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellano | Català | English