13 octubre 2024
spot_img
13 octubre 2024

Qui era Salvador Seguí?

El Palau Robert i Junior Report elaboren una Unitat Didàctica dedicada a la figura del sindicalista català, mort ara fa 100 anys

A finals del segle XIX i principis del segle XX, Catalunya viure un període de transformació social, política i econòmica. D’una banda, la industrialització va impulsar l’economia i va transformar una societat eminentment agrícola en una societat industrial. Milers de persones van abandonar el camp per començar a treballar en fàbriques a les ciutats.

De l’altra, l’esclat de la Primera Guerra Mundial (1914-1918) va marcar la història d’Europa, tant als països que hi van participar com als que es van mantenir neutrals. Més enllà dels combats, les necessitats de la guerra van condicionar la producció de béns materials i van promoure l’aparició de nous moviments polítics.

En un context tan convuls, la societat catalana també va viure canvis molt profunds. La burgesia es va enriquir amb el nou model industrial, mentre que els treballadors lluitaven per sobreviure en unes condicions molt precàries. Aquesta desigualtat va ser l’origen del moviment obrer i del sindicalisme, que agrupava els treballadors per defensar els seus drets col·lectivament.

Salvador Seguí (1886-1923) va ser un dels principals líders intel·lectuals d’aquest nou moviment, que defensava el dret a tenir unes condicions laborals justes (salari, jornada, condicions d’higiene i seguretat), però també a poder accedir a la cultura, l’educació i a crear una xarxa de solidaritat que els permetés organitzar-se i donar-se suport. Aquestes reivindicacions van despertar el recel i la desconfiança de les classes dirigents.

Seguí va ser assassinat per defensar els drets dels treballadors. Amb motiu del centenari de la seva mort, Junior Report ha elaborat una Unitat Didàctica en col·laboració amb el Palau Robert, on té lloc l’exposició Salvador Seguí, El Noi del Sucre. L’objectiu d’aquesta unitat es reivindicar la figura del líder sindicalista i explicar quina era la realitat catalana en aquella època.

Enguany el Govern de la Generalitat commemora el centenari amb una exposició, organitzada per la Direcció General de Difusió i el Departament d’Empresa i Treball, amb la col·laboració d’Abacus Idea i comissariada per Sergi Martín. Es tracta d‘una exposició on es mostra el recorregut per la seva vida i el seu temps: uns anys fonamentals per entendre com Catalunya es va convertir en una societat industrial.

L’exposició proposa, mitjançant recursos museístics clàssics, reproduccions fidels, documents, enregistraments sonors i audiovisuals, fotografies, mappings i altres eines i recursos de suport, un recorregut per la vida del Noi del Sucre, que va ser, també, la de molts milers d’obrers. 

Per part seva, Alba Fernández Candial, directora del diari Junior Report, destaca la importància de conèixer de prop els protagonistes i fets històrics d’aquella època per entendre com han marcat la nostra realitat. “La burgesia i el moviment obrer són dues cares de la mateixa moneda: el conflicte entre classes ens permet reflexionar sobre la desigualtat social i quines conseqüències té encara avui dia”, considera.

La Unitat Didàctica consta de 5 articles que expliquen quines són les principals característiques del moviment obrer, com era Barcelona durant l’època de la Gran Guerra o quins van ser els efectes de la industrialització en la societat catalana.

Aquests continguts van acompanyats d’una sèrie activitats didàctiques dissenyades per un equip de pedagogs, perquè els estudiants puguin treballar el tema a l’aula o de manera virtual, a més d’una guia didàctica per al professorat.

Unitats Didàctiques per treballar l’actualitat a l’aula

Junior Report és un diari d’actualitat que busca convertir-se en referent informatiu dels lectors més joves, però també vol ser una eina pedagògica per a docents.

En aquest sentit, l’equip de periodistes i pedagogs de Junior Report dissenya Unitats Didàctiques formades per articles i recursos educatius, perquè l’alumnat descobreixi els grans temes globals a l’aula o des de casa.

Les Unitats Didàctiques estan disponibles a la pàgina web del projecte. Gràcies a l’acord amb entitats especialitzades, Junior Report ofereix alguns d’aquests continguts de manera gratuïta per als centres escolars.

La plataforma Junior Report Aula també ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació a través de tallers participatius i revistes digitals escolars.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -