27 desembre 2024
spot_img
27 desembre 2024

Qui és qui en les protestes a Polònia?

Els manifestants a Polònia protesten contra la restricció de l’avortament, les mesures del govern ultraconservador i del poder que té sobre la justícia, així com de la influència de l’Església en política

Polònia ha viscut una onada de manifestacions massives després que el Tribunal Constitucional polonès anunciés que interrompre l’embaràs a causa de malformacions del fetus anava en contra de la Constitució, la llei principal del país. Això implicava la seva prohibició gairebé total.

La influència de l’Església en el partit ultraconservador que governa, Llei i Justícia (PiS), i el poder que aquest té sobre el poder judicial, han estat els principals motius que han impulsat la decisió del Tribunal Constitucional.

No obstant això, les manifestacions, les més multitudinàries en dècades, han provocat que el govern s’hagi pres un temps per pensar si oficialitzen la decisió del Tribunal Constitucional.

Llei i Justícia (PiS), un partit ultraconservador al govern

El govern està presidit per Andrej Duda, del partit d’ultraconservador Llei i Justícia (PiS). Va guanyar les eleccions del juliol del 2020 i va renovar mandat, ja que governa des del 2015. El partit va ser fundat fa vint anys per un dels homes més influents del país, Jaroslaw Kazinski, jurista i polític conservador polonès.

El PiS és un grup conservador, nacionalista, proteccionista, populista i euroescèptic: això significa que desconfia de la Unió Europea malgrat formar-ne part. També ha dut a terme mesures de caràcter més social. Una de les més reconegudes és la crida ‘500+’, una subvenció a les famílies de més de 100 euros per cadascun dels fills.

També defensa els valors catòlics més tradicionals, per la qual cosa ha buscat limitar l’avortament i rebutja el matrimoni homosexual. De fet, gairebé una tercera part de les ciutats poloneses s’han declarat “zones lliures d’ideologia LGTB” sota el seu govern. Allí l’homosexualitat no està prohibida, però provoca que moltes persones tinguin por de viure la seva sexualitat lliurement per por de les represàlies.

També rebutja les minories. El govern té afinitat amb l’expresident dels Estats Units, Donald Trump, o amb el partit Vox a Espanya.

 

El poder judicial, en joc

A Polònia, el Tribunal Constitucional està format per jutges afins al govern. De fet, el partit governant va col·locar a 14 dels 15 jutges que hi ha gràcies a una reforma que va impulsar.

Des que va pujar al poder, la Comissió Europea ha obert diversos expedients al país perquè consideren que no està respectant la màxima democràtica de la separació de poders.

 

Un país profundament catòlic

Segons dades del 2017 de l’Estadística de la Santa Seu, el 92% de la població a Polònia és catòlica (batejada en el catolicisme). Aquesta xifra tan alta respon a un moment molt clau en la història de l’Estat: l’església va donar suport als moviments obrers i al líder polític Walesa per fer caure el comunisme al país el 1990.

Actualment, l’església té molta influència en la societat i en la política, especialment en el partit governant, del qual és un gran aliat. Totes dues parts comparteixen les mateixes creences sobre la vida i la mort, que per a ells pertanyen a Déu. Per això, l’Església també és contrària a l’avortament.

El suport del clergat a l’enduriment de l’avortament ha provocat ràbia entre els manifestants. Alguns han interromput misses en senyal de protesta. Amb aquestes actuacions i els casos destapats de pederàstia, l’església a Polònia va perdent adeptes.

 

Un país alçat

Les grans manifestacions a causa de l’intent de prohibició gairebé total de l’avortament són molt significatives per a la societat polonesa: el país està posant límits al govern de Duda perquè creuen que estan anant massa lluny.

Els resultats electorals de les últimes eleccions han estat molt ajustats i demostren a la població està molt polaritzada. Mentre la part més rural del país defensa els valors tradicionals de l’església i la família, les grans ciutats i els joves demanen modernitat, progrés en drets socials i igualtat.

Manifestants a Varsòvia, la capital del país.(Leszek Szymanski / EFE)

Tot i que el moviment de manifestants és molt ampli, les que més estan alçant la veu als carrers són les dones, ja que la llei atempta contra el seu dret a decidir. En un comunicat, la Federació Internacional de Planificació Familiar a Europa ha remarcat que els drets de les dones són drets humans i universals i que cal defensar-los.

Periodistes i activistes feministes poloneses també subratllen el dret a una salut digna, tant física com mental de les dones. Van apuntar que amb aquesta restricció creixeran els avortaments clandestins i podrien quedar ferides emocionals greus en mares i parelles.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -