5 gener 2025
spot_img
5 gener 2025

Qui recull els aliments durant la pandèmia?

La crisi del coronavirus ha posat en evidència la importància dels agricultors i recol·lectors, persones que treballen en condicions precàries i per sous baixos

La crisi sanitària actual provocada pel nou coronavirus ha revelat que hi ha professions i treballs que són indispensables perquè totes les persones de la societat puguin sobreviure. Per exemple, metges, netejadors i treballadors del supermercat, però també els agricultors.

L’agricultura ha estat un dels sectors professionals considerat com essencial durant la pandèmia. És crucial que els camps continuïn produint aliments per la resta de ciutadans.

No obstant això, malgrat la seva importància, moltes de les persones que es dediquen a recol·lectar fruita i verdura treballen en condicions molt precàries. La feina és dura i els salaris acostumen a ser baixos.

 

Condicions dures i abusos laborals

Un percentatge alt de recol·lectors de fruita i verdura són estrangers. D’ells, molts treballen per temporades i se’ls coneix amb el nom de temporers.

Milers de temporers són immigrants. Molts viatgen a Espanya en les èpoques de l’any en què tenen lloc els sembrats i les collites, que moments en els quals el camp necessita més personal.

Encara que els salaris siguin baixos en comparació amb la mitjana nacional, segueixen sent més alts que els que tindrien al seu país i per això els accepten. Però diverses organitzacions han denunciat les males condicions en què treballen aquestes persones que en molts casos, es troben desprotegides en matèria de drets laborals, socials i sanitaris.

Philip Alston, relator de l’Organització de Nacions Unides (ONU), va denunciar públicament a principis de febrer del 2020 les pèssimes condicions laborals dels treballadors de la indústria dels fruits vermells (principalment la maduixa).

A finals del 2019, a la localitat de Lepe, a Huelva (Espanya), un grup d’immigrants de diferents països africans van crear el Colectivo de Trabajadores Africanos (CTA). L’objectiu d’aquest grup és ajudar els migrants que arriben a aquest municipi andalús i tenen dificultats per tirar endavant.

Molts dels treballadors agrícoles del país viuen en infrahabitatges, construïts amb materials usats i poc resistents. La manca d’aigua potable, de serveis i dutxes; l’escassetat de material higiènic i l’amuntegament fa gairebé impossible mantenir la distància de seguretat de 2 metres recomanada per evitar els contagis.

En l’última dècada, Europa ha vist com augmentaven els populismes i els partits d’extrema dreta es feien cada vegada més forts. Els discursos xenòfobs i antimmigración de la majoria dels líders polítics europeus han ajudat a crear un clima hostil cap a la població migrant, també cap a la que treballa al camp.

 

Treballadors necessaris

La crisi provocada pel coronavirus ha posat sobre la taula la importància d’aquests treballadors. Sense persones al camp, no arribarien aliments a les botigues.

Amb el tancament de fronteres a la majoria de països europeus, al camp faltaven mans per recollir les collites d’aquesta temporada. Aquest fet va propiciar que per exemple, a Espanya, el govern concedís permisos de treball a joves migrants que es trobaven en situació irregular després de diverses demandes per part d’organitzacions en defensa dels drets humans.

Cada vegada que comprem podem donar suport a un tipus de producció o un altre. L’etiquetatge dels productes que consumim, també en el cas de fruites i verdures, pot ajudar-nos a saber què estem menjant, quin és el seu origen i com s’ha distribuït. Amb aquesta informació, el consumidor té més facilitats per poder realitzar un consum responsable i sostenible.

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -