Ciència / Perfils / En Context

Qui va ser Stephen Hawking?

El físic teòric, cosmòleg i divulgador és considerat un dels científics més importants i populars de les darreres dècades

Stephen Hawking en una conferència per a la NASA. (NASA/Paul E. Alers/Flickr)
Stephen Hawking en una conferència per a la NASA. (NASA/Paul E. Alers/Flickr)

Per què és rellevant?

Stephen Hawking va fer diversos descobriments i contribucions teòriques que van revolucionar la comprensió de l’univers, especialment en el camp de la cosmologia i la física teòrica. Els seus descobriments van ser principalment teòrics (basats en matemàtiques i models físics) i van tenir un enorme impacte en la manera com els científics entenen els forats negres i l’origen de l’univers.

Com va ser la seva infància i joventut?

Stephen William Hawking va néixer el 8 de gener de 1942 a Oxford (Anglaterra). Es va criar en una família d’intel·lectuals i, des de molt jove, els seus professors van notar que tenia una gran habilitat per a les matemàtiques i la física. Va estudiar a Oxford i Cambridge, dues de les universitats més prestigioses del món. Als 21 anys, mentre estudiava el seu postgrau en cosmologia, li van diagnosticar una greu malaltia.

Què va descobrir?

Hawking va dedicar tota la seva vida a investigar les lleis que governen l’univers. El seu descobriment més important va ser que els forats negres no són completament foscos com es creia, sinó que poden emetre una petita quantitat d’energia, coneguda com a radiació de Hawking.

Una altra de les seves aportacions va ser demostrar, juntament amb Roger Penrose, que l’univers va tenir un començament, fet que va donar suport a la teoria del Big Bang.

Quins llibres va escriure?

A Hawking li agradava compartir els seus descobriments fora de l’àmbit acadèmic, més enllà de les universitats i els centres d’investigació, per permetre que tothom pogués aprendre sobre l’univers. Això el va portar a escriure diversos llibres divulgatius com Breu història del temps (1988), on va explicar com funciona l’univers, què són els forats negres o com es va produir el Big Bang. És la seva obra més coneguda, de la qual s’han venut més de 10 milions de còpies a tot el món.

Quina malaltia tenia?

El 1963, quan només tenia 21 anys, a Hawking li van diagnosticar esclerosi lateral amiotròfica (ELA), una malaltia degenerativa que afecta els músculs i el moviment. Els metges li van donar dos anys de vida, però el científic va viure mig segle més: va morir quan tenia 76 anys.

La malaltia el va obligar a desplaçar-se en cadira de rodes i, al final de la seva vida, no podia moure’s ni tampoc parlar. No obstant això, res no li va impedir continuar treballant en les seves teories. Hawking va desenvolupar un programa informàtic amb un sintetitzador de veu que li permetia parlar a través d’un ordinador incorporat a la seva cadira. Les seves limitacions físiques eren enormes, però la seva capacitat intel·lectual no tenia límits.

Un referent mundial?

Hawking es va convertir en un model a seguir per als amants de la ciència, però també per a les persones amb discapacitat. Les seves limitacions físiques no li van impedir viatjar per tot el món per fer conferències, reunir-se amb presidents de diversos països i participar en programes de televisió. No va arribar a guanyar el Premi Nobel de Física, però el seu llegat segueix inspirant científics de tot el món.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics i Google Tag Manager per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.