22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Quines aplicacions pràctiques té la radioactivitat?

Els descobriments de Marie Curie s’utilitzen avui en múltiples sectors

Els descobriments de Marie Curie al camp de la radioactivitat van assentar les bases d’una nova branca científica: la física nuclear. Les seves aportacions van inspirar altres científics com la seva pròpia filla Irène a seguir investigant i donar-li una utilitat.

La radioactivitat té una propietat molt especial: la capacitat de travessar cossos sòlids. Molts sectors han aprofitat aquest poder per donar-li usos pràctics molt variats.

 

Aplicacions en medicina

En el camp de la medicina nuclear, els doctors utilitzen substàncies radioactives per examinar l’interior dels pacients i algunes malalties.

Per estudiar parts del cos com el cervell o els ossos, s’introdueix a l’organisme una mescla que incorpora material radioactiu. Amb unes càmeres especials, els doctors poden rastrejar la radiació i crear imatges de l’òrgan que es vol estudiar.

Per exemple, per examinar el funcionament del ronyó injecten una substància amb material radioactiu a les venes. Els especialistes segueixen el camí d’aquest material i finalment comproven si els ronyons l’absorbeixen o no.

 

Potser la utilitat més coneguda de la radiació en medicina és la radioteràpia, que se sol utilitzar en pacients amb càncer. Quan s’ha localitzat el tumor, es tracta amb radiació per destruir les cèl·lules malaltes.

Però cal anar amb compte i utilitzar sempre quantitats molt petites de material radioactiu, ja que pot ser molt perillós per a la salut. De fet, tant Marie Curie com la seva filla Irène van morir per malalties derivades probablement dels efectes de la radioactivitat.

Armes nuclears

Encara que sembli increïble, els descobriments de Marie Curie també van permetre desenvolupar armes nuclears molt destructives.

El funcionament d’aquest tipus de bombes és semblant al mecanisme que s’utilitza a les centrals nuclears per generar energia. La diferència és que el procés de desintegració dels nuclis es dona de forma descontrolada.

Quan s’activen aquest tipus d’armes, es genera molta quantitat d’energia en pocs segons i s’expandeix molt ràpidament. Això es transforma en temperatures molt altes que provoquen cremades a la pell de les persones.

Però el pitjor d’aquestes bombes és que provoquen nivells de radioactivitat molt alts que danyen la salut de la població, dels animals i de l’entorn natural durant dècades.

Així es veia la ciutat japonesa d’Hiroshima dos mesos després de l’impacte d’una bomba atòmica el 1945. (Departament de Defensa dels Estats Units d’Amèrica)

Usos en agricultura

Els biòlegs no només estudien com la radiació afecta els humans, sinó també les plantes. Amb determinats mecanismes, els especialistes poden manipular les fruites i verdures perquè siguin més fortes.

Alguns productes es tracten per evitar plagues durant el seu creixement. Uns altres s’irradien per matar fongs o bacteris per tal que no es podreixin tan ràpidament. Per llei, aquests aliments han d’estar lliures de material radioactiu abans de posar-los a la venda.

Tots els aliments irradiats han d’estar marcats amb el símbol Radura. (Departament d’Agricultura dels Estats Units)

Els últims anys aquest ha estat un tema molt polèmic. Alguns creuen que la radiació és una bona alternativa als insecticides tradicionals, però altres pensen que no és saludable, encara que no hi ha estudis definitius.

Altres usos

Hi ha moltes altres aplicacions pràctiques de la radiació i la radioactivitat. En mineria, per exemple, s’utilitza per mesurar la densitat de parets, ja que els rajos poden travessar els blocs sòlids.

A més, també s’utilitza material radioactiu per examinar l’estat de les canonades. La idea és la mateixa que amb les venes del cos: s’introdueix una substància radioactiva al tub i es traça el camí que segueix per comprovar si hi ha embussos.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -