Conflictes / Història / En Context

Quines conseqüències va tenir la Guerra Civil espanyola?

El conflicte militar va durar tres anys i, després de la victòria del bàndol nacional, el dictador Francisco Franco va establir una dictadura

Entrada de les tropes de Franco a Barcelona, enfront d’una multitud de ciutadans rere la victòria a la Guerra Civil.
Entrada de les tropes de Franco a Barcelona, enfront d’una multitud de ciutadans rere la victòria a la Guerra Civil.

Què va ser la Guerra Civil espanyola?

La Guerra Civil espanyola va ser un conflicte que va començar el 1936 i es va allargar fins al 1939. Va enfrontar el bàndol nacional, liderat pel general Francisco Franco, i el bàndol republicà, que defensava el govern democràtic de la Segona República. Va ser la guerra més gran, cruel i destructiva de la història d’Espanya.

Per què va començar?

Per entendre les causes de la guerra civil, cal tenir en compte que, en aquells anys, Espanya vivia una crisi social, política i econòmica. A les eleccions del 1936, va guanyar la coalició d’esquerres del Front Popular, fet que va augmentar la inestabilitat. Hi havia vagues, enfrontaments al carrer i la dreta volia recuperar el poder.

En aquest context, un grup de generals va començar a conspirar per enderrocar el govern democràtic de la Segona República. El 17 de juliol de 1936, va començar un aixecament militar a Melilla i, l’endemà, es va estendre a diverses parts d’Espanya. El cop d’estat no va triomfar completament, i això va provocar que el país quedés dividit en dos bàndols.

Què defensava cada bàndol?

Els republicans defensaven el govern democràtic de la Segona República. Aquest bàndol estava format per treballadors, camperols, intel·lectuals, sindicats i partits d’esquerra. Defensaven idees com la igualtat social, els drets dels treballadors, l’educació pública i la modernització del país.

Els nacionals eren els militars i conservadors que es van rebel·lar contra el govern. Els donaven suport sectors de l’Església, grans empresaris, terratinents i partits de dreta. Defensaven l’ordre tradicional, l’autoritat de l’Església, la propietat privada i volien evitar els canvis socials que impulsava la República.

Qui va guanyar?

La Guerra Civil espanyola va acabar el 1939 amb la victòria del bàndol nacional, liderat per Francisco Franco. Després de guanyar la guerra, Franco va instaurar una dictadura que va durar gairebé 40 anys, fins a la seva mort el 1975. El franquisme va ser una època de repressió, censura i manca de llibertats que va marcar la vida política i social del país.

Quines conseqüències va tenir?

Es calcula que van morir al voltant de 500.000 persones i centenars de milers van haver d’exiliar-se, fugint a altres països per escapar de la violència i la repressió. La guerra també va tenir conseqüències econòmiques: va deixar el país destruït i empobrit, amb milers de persones patint fam i escassetat. A més, la societat espanyola va quedar profundament dividida, i durant molt de temps el record de la guerra va generar por i dolor.

Què són les fosses comunes?

Durant la guerra, milers de persones van ser executades i enterrades en fosses comunes, moltes d’elles en secret. Les fosses comunes són llocs on s’enterren els cossos de moltes persones juntes, sense identificar-les ni donar-los una sepultura digna. Encara avui, moltes famílies busquen els seus desapareguts, i hi ha associacions que treballen per localitzar i obrir aquestes fosses amb l’objectiu de recuperar les restes.

Per què la societat va quedar dividida?

Dins una mateixa família hi havia persones que donaven suport a bàndols diferents, el que va generar enfrontaments i ressentiments fins i tot entre familiars, amics i veïns. A més, després de la victòria de Franco, hi va haver una forta repressió contra els qui havien donat suport al bàndol republicà.

Moltes persones van ser empresonades, afusellades o van haver d’amagar les seves idees per por de ser castigades. Altres van fugir a l’exili i no van tornar a veure les seves famílies. Durant molts anys, es va viure un ambient de por, on la gent no podia parlar lliurement de política ni del que havia passat durant la guerra.

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics i Google Tag Manager per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.