22 juliol 2024
spot_img
22 juliol 2024

Quins drets tenen els nens?

Tots els nens i nenes del món tenen els mateixos drets, sense importar el lloc on hagin nascut

El 2019 va fer 30 anys de la signatura de la Convenció sobre els Drets de l’Infant (CDI), un document que recull els drets de tots els nens i nenes del planeta.

Fins avui, és el tractat internacional que més suport ha rebut. El van signar 195 estats, gairebé tots els països del món, la qual cosa demostra la importància de protegir els més joves sigui quin sigui el seu origen.

La CDN conté 54 articles, però pot resumir-se en aquests principis fonamentals: el dret a una vida saludable, a una educació de qualitat i a estar protegits contra la violència i qualsevol mena d’abús.

La Unicef i altres organitzacions treballen a les zones més vulnerables per millorar la salut dels més petits (Unicef / Kyaw Winn)

Uns drets especials

Malgrat existir una Declaració Universal de Drets Humans, els Drets dels Nens es van crear perquè els menors requereixen una protecció especial. Aquesta condició es recull a l’article 3: l’interès superior del nen.

Els drets dels infants estan relacionats els uns amb els altres: tracten aspectes econòmics, socials, culturals o polítics, i tots tenen la mateixa importància.

Per exemple, l’article 7 estableix que tots els nens tenen dret a tenir un nom i una nacionalitat i, per tant, a ser ciutadans d’un país amb plens drets.

D’altra banda, l’article 12 garanteix la llibertat d’opinió i d’expressió dels menors, un principi que també recull la Declaració dels Drets Humans.

La Convenció també estableix una sèrie d’obligacions i responsabilitats per als adults que han de procurar pel benestar dels nens: líders polítics, pares, familiars, professors, metges i altres professionals.

Per això, la CDN té com a objectiu assegurar la protecció i la seguretat dels nens i erradicar l’explotació infantil.

A més de la Convenció existeixen una sèrie de protocols que regulen l’actuació de les autoritats davant els problemes que afecten els menors arreu del món, com la venda de nens, la prostitució infantil o la participació de nens soldat en conflictes armats.

Descobreix quins són els drets fonamentals de la infància.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula.

1- Si vols treballar aquest tema a classe, descarrega la UNITAT DIDÀCTICA INFORMATIVA sobre els Drets dels Infants.

2- Si vols llegir altres articles sobre el tema, consulta’ls aquí: DRETS DELS INFANTS.

3- Si vols treballar altres temes d’actualitat, consulta les nostres UNITATS DIDÀCTIQUES.

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -