13 abril 2024
spot_img
13 abril 2024

Quins són els teus valors ocupacionals?

Un aspecte clau en el procés de construcció del teu projecte de vida i professional. Descobreix què són i com identificar quins són els teus valors ocupacionals

Ara estàs iniciant la construcció del teu projecte de vida i professional i parlem de començar ja que aquest projecte s’anirà definint al llarg de les transicions i les decisions formatives, personals i professionals que hauràs d’afrontar al llarg de la vida. 

Els àmbits personal i professional de les nostres vides estan molt comunicats no només per els interessos o els coneixements sinó també perquè entre ells es transfereixen habilitats, competències i experiències. L’autoconeixement es l’element central que vertebra tot el procés de presa de decisions i que vincula tots aquests aspectes que hem comentat.

Per tant és indispensable fer un bon procés d’autoconeixement i identificar la teva personalitat, les teves habilitats i competències, els teus  interessos i els valors ocupacionals importants per tu alhora de triar un itinerari formatiu i un àmbit professional.

Volem aturar-nos en un dels components centrals de l’autoconeixement: els valors ocupacionals. Què són? Com pots conèixer quins són els teus? A continuació et donem les claus.

Què són els valors ocupacionals?

Són aquells aspectes que consideres importants per a tu en l’entorn professional. Cal que els identifiquis, prioritzis el seu pes i defineixis quins són, de tots ells, els aspectes més rellevants per a tu.

Cada persona té els seus valors. No hi ha valors correctes i incorrectes. I guarden relació amb la resta d’aspectes que treballes en el procés d’autoconeixement

A més, has de pensar que aquests valors poden anar variant d’acord amb les teves circumstàncies, en funció de l’edat o del moment en que et planteges aquesta pregunta. Segurament, allò que és important per a tu en una feina serà diferent quan tinguis vint anys, que quan en tinguis 35, també poden variar a mesura que vas adquirint experiència professional o bé quan les teves circumstàncies personals variïn. 

Com identificar els teus valors ocupacionals?

Pots identificar els teus valors ocupacionals a través de la pregunta “Què seria important per a mi en una feina?”. Tot i que encara et quedi més o menys lluny el moment d’incorporar-te al món del treball, imagina’t treballant. No cal que imaginis una feina concreta, sinó quin seria l’entorn professional. En altres paraules, t’has d’imaginar el com treballaries i no pas quina feina faries. Per exemple, t’imagines una feina que et permeti estar de cara al públic o prefereixes evitar-ho? T’agradaria un lloc de treball en el qual tinguis un horari flexible o el prefereixes més marcat? T’agradaria una feina que et permetés treballar en equip o prefereixes treballar de manera individual? Amb la que puguis estar en contacte amb la natura? Amb la que puguis posar en pràctica la creativitat o més pràctica i manual?

Alguns exemples de valors ocupacionals podrien ser: Disponibilitat de temps lliure; Assolir prestigi; Ajudar a les persones; Treball guiat o supervisat; Creativitat; Assumir responsabilitats; Seguretat en l’ocupació; Sou; Activitat rutinària; Varietat-diversitat; Treball manual; Treball intel·lectual.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -