El millor tenista de la història d'Espanya, guanyador de 22 Grand Slam, anuncia la retirada del tenis professional
El tenista espanyol Rafa Nadal es retira del tenis professional. Als seus 38 anys, l'esportista mallorquí ha anunciat que deixarà de competir després de jugar un darrer partit: la final de la Copa Davis, competició internacional que es disputarà del 19 al 24 de novembre a Màlaga.
Nadal s'acomiada d'aquest esport com el millor tenista de la història d'Espanya. Durant les dues dècades que ha durat la seva carrera professional, ha acumulat 92 títols individuals, als quals caldria sumar els campionats col·lectius i els de la Copa Davis, de manera que ha superat els 100 trofeus.
Entre ells, destaquen els seus 22 Grand Slam (14 Roland Garros, quatre Open dels Estats Units, dos Wimbledon i dos Open d'Austràlia). El mallorquí també té dos ors olímpics, que va aconseguir a Pequín 2008 (individual) i a Rio de Janeiro 2016 (dobles), i ha guanyat la Copa Davis en cinc ocasions.
Al marge de l'èxit, la seva carrera com a esportista ha estat molt marcada per les lesions que ha patit. Primer li van detectar el Síndrome de Müller-Weiss, una malaltia crònica que li provoca intensos dolors al peu i li impedeix recolzar-ho amb normalitat. Després li van diagnosticar síndrome de Hoffa, una malaltia que afecta el genoll i que causa molèsties a l'articulació.
Aquestes dues malalties han jugat un paper clau a la seva carrera i li han provocat importants lesions, cosa que l’ha obligat a absentar-se de diverses competicions i a modificar el seu estil de joc en certs moments. Però malgrat les malalties, Nadal ha continuat jugant a tenis i guanyant trofeus.
“Rei de la terra batuda”
Rafael Nadal Parera va néixer el 3 de juny de 1986 a Manacor (Mallorca), en una família que sempre va mostrar interès per l'esport. El seu oncle, Toni Nadal, va reconèixer el seu talent molt aviat i va començar a entrenar-ho quan tot just era un nen. Tot i que també li agradava jugar a futbol, quan tenia dotze anys Nadal es va decantar pel tenis i amb 15 va aconseguir la seva primera victòria professional.
L'èxit més gran de la seva carrera ha estat el seu domini absolut del torneig de Roland Garros a París. Ha guanyat 14 títols en aquest Grand Slam (2005, 2006, 2007, 2008, 2010-2014, 2017-2020, 2022), tot un rècord històric. L'èxit en aquesta pista li ha servit per obtenir el sobrenom de “rei de la terra batuda”.
La terra batuda és un tipus de superfície que s'utilitza en algunes pistes de tenis. A diferència de la gespa o la pista dura, aquesta superfície rellenteix la velocitat de la pilota i fa que els partits siguin més llargs i exigents físicament, ja que els punts solen ser més disputats. Nadal sempre ha destacat en aquest tipus de pista per la seva gran resistència.
Un altre dels elements més icònics de la seva carrera ha estat la seva rivalitat amb els seus companys Roger Federer i Novak Djokovic. Els partits entre aquests tres jugadors han estat alguns dels més emocionants a la història del tenis. Junts han elevat el nivell d'aquest esport, on se'ls coneix com els “Big Three” [els tres grans].
Més enllà del tenis, també Nadal ha engegat altres projectes com l’Acadèmia Rafa Nadal a Manacor, un centre d'entrenament per a joves promeses del tenis, i la Fundació Rafa Nadal, dedicada a ajudar al desenvolupament personal i social de nens i joves.
Una gran fortuna
Rafa Nadal deixa el tenis sent un dels esportistes espanyols més rics. El 2023, la revista Forbes va publicar que el mallorquí té un patrimoni de 297 milions d'euros. Aquest mateix any es va convertir en el sisè tenista més ben pagat del món, amb un total de 21,2 milions d'euros.
Gran part de la seva fortuna prové de les seves victòries a la pista. Tanmateix, també són molt importants els seus acords comercials amb empreses. Nadal s'ha convertit en imatge de marques de renom internacional com Nike, Kia i Telefónica, amb què ha signat milionaris contractes publicitaris.
A més, a principis d'any es va convertir en l'ambaixador de la Federació de Tenis d'Aràbia Saudita mitjançant un contracte també milionari. El seu nomenament va generar molta controvèrsia, ja que molts el van acusar de fer sportswashing: aquest terme es refereix a l'ús de l'esport per part de governs o entitats per blanquejar la seva imatge i desviar l'atenció de pràctiques o polítiques qüestionables.
Segons l'organització Amnistia Internacional, a Aràbia Saudita la vulneració dels drets humans i dels migrants és habitual. A més, són recurrents els atacs a la llibertat d'expressió, les detencions arbitràries, els judicis sense garanties, així com la discriminació cap a les dones i el col·lectiu LGTBQ+.
💬 "No creo que Arabia me necesite a mí para lavar ninguna imagen".
Las primeras palabras de Rafael Nadal sobre su acuerdo con el regimen saudí.
🎥 @ObjetivoLaSexta pic.twitter.com/lDJfX9dIeV
— Relevo (@relevo) February 14, 2024
En diverses entrevistes, el tenista ha defensat que el seu paper com a ambaixador està centrat en el desenvolupament del tenis en una regió on aquest esport gairebé no es practica, i ha mirat de no implicar-se en qüestions polítiques.
Treballa l'actualitat a l'aula
Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!