24 gener 2025
spot_img
24 gener 2025

Relats nadalencs

Una recopilació de contes i novel·les de totes les èpoques per viure el Nadal més literari

Per a alguns, Nadal és una època festiva i alegre per celebrar amb família i amics, cantar nadales i intercanviar regals i bons desitjos. Per a d’altres, les festes nadalenques són grises i solitàries, un record trist del que van perdre o no van arribar a tenir.

Des de fa segles, nombrosos escriptors i escriptores han donat curs a l’esperit nadalenc per escriure els seus relats d’amor, misteri i fantasia. Us n’oferim una selecció per omplir aquestes festes de lectura.

Cançó de Nadal (1843)

Publicat fa més de 150 anys, Cançó de Nadal és un dels llibres més famosos de l’escriptor britànic Charles Dickens (1812-1870) i s’ha convertit en el conte nadalenc per excel·lència.

L’avar Ebenezer Scrooge té una gran fortuna però prefereix passar el Nadal sol sense compartir les seves riqueses. A la nit se li apareixen tres fantasmes que representen el Nadal del passat, del present i del futur i el faran reflexionar sobre la seva vida. Un relat sobre els sentiments i les bones intencions que desperta el Nadal.

El regal de Reis (1905)

Un relat molt curt de l’escriptor nord-americà O. Henry (1862-1910) que parla sobre el veritable valor dels regals i l’esperit nadalenc.

La Della i en Jim són una parella de joves acabats de casar que viu austerament. Tots dos volen fer-se un regal per Nadal però no tenen diners: sense dir-se res, decideixen vendre la seva possessió més preuada per sorprendre’s l’un a l’altre… per amor.

Star over Bethehem and other stories (1965)

L’autora de misteri Agatha Christie (1890-1976) signa aquesta recopilació de contes i poemes de temàtica nadalenca (n’hi ha traducció al castellà). Els relats estan protagonitzats per personatges típics de Nadal, com la Mare de Déu o la mula del pessebre, o bé retraten escenes habituals en aquestes festa, com la Missa del Gall o la nit de Cap d’Any.

No obstant això, Christie no recorre a les tradicionals moralitats nadalenques, sinó que aporta una mirada crítica i denuncia problemàtiques socials com la pobresa, la malaltia o la solitud que contrasten amb les històries felices que abunden durant aquesta època.

El conte de Nadal d’Auggie Wren (1991)

Les històries de Paul Auster solen tenir personatges aparentment insignificants però alhora molt complexos, que busquen donar un significat a la seva vida amb actes poc convencionals i sovint es deixen portar per l’atzar. Aquest estil literari és recognoscible en tota la seva obra.

Per això, quan el diari The New York Times li va demanar que escrivís un conte nadalenc, Auster va mirar d’evitar el sentimentalisme propi d’aquests relats. L’escriptor nord-americà va decidir explicar el Nadal a través d’Auggie Wren, un estanquer de Brooklyn que ha fotografiat el mateix lloc cada dia durant 14 anys. Propòsit o casualitat?

Un Nadal diferent (2001)

John Grisham és un escriptor estatunidenc conegut per les seves novel·les de temàtica policíaca i judicial. Les seves històries de suspens han venut més de 250 milions de llibres arreu del món.

No obstant, aquesta vegada Grisham deixa el seu registre habitual. En Un Nadal diferent, un matrimoni decideix passar un Nadal allunyats del consumisme, les celebracions familiars i el caos de la ciutat. Una història nadalenca poc convencional que es va adaptar al cinema amb Un Nadal de bojos (2004).

The Christmas thief (2004)

Mary Higgins Clark és una altra gran escriptora de novel·les de misteri. Al costat de la seva filla Carol va escriure The Christmas thief (n’hi ha una traducció al castellà), una història de suspens que té lloc en ple escenari nadalenc.

L’idíl·lic poble de Stowe és el lloc triat per aconseguir l’avet del Rockefeller Center, tot un emblema del Nadal a Nova York. No obstant, l’arbre triat també amaga una gran fortuna i desapareix d’un dia per l’altre… on pot amagar-se un arbre de Nadal gegant?

El misteri de Nadal (1992)

L’autor noruec Jostein Gaarder va saltar a la fama amb El món de Sofia (1991), un llibre que acostava la història de la filosofia als més petits.

En aquest llibre, Gaarder relata la història del Nadal a través d’en Joakim, un jove que aconsegueix un calendari d’advent màgic. Amb cada finestra que obri, descobrirà la història de l’Elisabet, una nena perduda, i haurà de resoldre misteris i viatjar en el temps fins al portal de Betlem.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -