24 desembre 2024
spot_img
24 desembre 2024

La Revolució d’Hugo Chávez

Les idees del militar i polític veneçolà Simón Bolívar van donar lloc al moviment revolucionari bolivarià

L’anomenada Revolució Bolivariana es va iniciar quan Hugo Chávez va ser elegit president de Veneçuela el 1998. Chávez va guanyar les eleccions amb el 56,5% dels vots i va governar el país fins a la seva mort el 2013, quan Nicolás Maduro va passar a ocupar el càrrec.

El 1992, Chávez va liderar un cop d’estat contra el president Carlos Andrés Pérez però va ser detingut i va acabar a la presó. Dos anys més tard va rebre l’indult per part de Rafael Caldera, el president del govern en aquell moment.

Chávez va fundar llavors el partit Moviment Cinquena República (MVR) i durant dos anys va estar recorrent Veneçuela per explicar el seu projecte polític basat en el socialisme.

El novembre del 1998, després de guanyar les eleccions amb el suport d’altres partits d’esquerres, Hugo Chávez es va convertir en el president més jove de Veneçuela.

Hugo Chávez es va convertir en el president més jove de Veneçuela el novembre del 1998. (ciudadmcy.info.ve)

 

La Revolució Bolivariana

La “Revolució Bolivariana” va ser el nom amb què Hugo Chávez va batejar el canvi ideològic i social que es va originar a Veneçuela. Aquest moviment polític té com a fi impulsar el patriotisme hispanoamericà i implantar el nou socialisme.

El bolivarianisme va sorgir de les idees de Simón Bolívar (1783-1830), un polític i militar veneçolà que va liderar diferents moviments independentistes al continent sud-americà a principis del segle xix.

Per alliberar-se del domini espanyol, la seva figura va inspirar la independència de les actuals Bolívia, Colòmbia, Equador, Panamà, Perú i, per descomptat, Veneçuela.

Hugo Chávez, Simón Bolívar i Nicolás Maduro són els puntals de la Revolució Bolivariana a Veneçuela. (Carlos Becerra / Bloomberg)

L’estratègia política de la Revolució Bolivariana es basa en quatre pilars: l’antiimperialisme, la democràcia social, l’antineoliberalisme (un sistema econòmic capitalista, com el que promouen els Estats Units) i la transició cap al socialisme.

Així doncs, quan Hugo Chávez va arribar al poder, el primer que va fer va ser aprovar la Constitució del 1999 i canviar el nom del país a República Bolivariana de Veneçuela.

Les polítiques de Chávez

Entre les mesures adoptades per la nova República Bolivariana, Chávez va impulsar l’autonomia nacional, l’economia autosostenible i la distribució dels ingressos petroliers entre la població.

Una de les principals prioritats de les polítiques socialistes va ser la lluita contra la corrupció i la pobresa que afectava la població veneçolana. Malgrat això, els últims anys s’han descobert casos de corrupció per part d’antics membres del govern de Chávez.

A més a més de canviar el nom del país, també va canviar-ne la bandera, l’escut i el fus horari.

Chávez va modificar l’estructura de l’Estat i va nacionalitzar grans sectors de l’economia, la qual cosa significa que moltes empreses privades van passar a ser públiques (propietat del govern de Veneçuela).

Aquestes polítiques li van comportar una gran enemistat amb el govern dels Estats Units, defensor del capitalisme i la propietat privada. Tant, que la CIA va intentar derrocar-lo amb un cop d’estat el 2002.

L’ideal de Chávez era convertir Veneçuela en un pilar per a la integració de tot Amèrica Llatina. El seu llegat va quedar en mans de Nicolás Maduro, que ara s’enfronta a un futur incert.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -