El govern rus utilitzava un calendari diferent durant la revolució: el 25 d’octubre era el 7 de novembre a la resta del món
La Revolució Russa va tenir dues grans onades de protestes: al febrer i a l’octubre del 1917. També hi ha qui diu que van ser al març i al novembre d’aquest any. No és que no hi hagi un acord sobre les dates, sinó que la diferència és deguda al calendari utilitzat per fixar els fets.
En aquell temps, durant la Revolució del 1917, a Rússia era vigent el calendari julià. Aquest calendari deu el nom a Juli Cèsar i és un calendari solar: està basat en el cicle de la Terra al voltant del Sol.
No obstant això, en aquella època molts països ja havien adoptat el calendari gregorià, també solar. Aquest calendari va ser impulsat pel papa Gregori XIII el 1582 per substituir el calendari julià, al qual s’atribuïen algunes imprecisions astronòmiques.
A dia d’avui, el calendari gregorià és vigent de manera oficial pràcticament a tot el món. És el calendari que utilitzem: els anys tenen 12 mesos i 365 dies, excepte els anys de traspàs, que en tenen 366.
Però no tots els calendaris es basen en el Sol. També hi ha els que es fixen en la Lluna, com el calendari musulmà. Aquest calendari, que conviu amb el calendari gregorià als països musulmans, es compon d’un any de 354 o 355 dies de 12 mesos basats en les fases de la lluna.
A més a més del calendari solar i el calendari lunar, existeix el calendari lunisolar, que es regeix per les fases de la Lluna i del Sol. A la Xina utilitzen aquest calendari, en què els anys tenen 12 mesos i uns 355 dies, però cada tres anys té 13 mesos.
La Xina va adoptar el calendari gregorià fa molts anys, però segueix mantenint la tradició i sempre celebra l’Any Nou Xinès segons el seu calendari, on prenen protagonisme diversos elements del cel i de la terra. Aquest 2017, per exemple, és l’Any del Gall i el Foc.
Informa’t de tot a Junior Report | Castellà | Català | English