28 gener 2023
spot_img
28 gener 2023
spot_img

La revolució que va canviar el segle XX

Els esdeveniments d’octubre de 1917 a Rússia van tenir una enorme influència a tot el món

Fa 100 anys, a Rússia es van desenvolupar una sèrie d’esdeveniments que van canviar el món. La Revolució russa de 1917 no només va acabar amb un imperi de 300 anys, sinó que va transformar de dalt a baix el sistema polític i econòmic del país i va donar origen al primer sistema comunista de la història, que va tenir una influència enorme sobre la resta del món.


Manifestació a Petrograd (actual Sant Petersburg) durant la Revolució russa. (Wikipedia)

Pobresa, guerra i injustícia

A principis del segle XX Rússia era un país endarrerit, enormement desigual, amb grans masses de població molt pobra i una petita elit molt rica. Patia una profunda crisi econòmica i estava governat per una monarquia absolutista (liderada llavors pel tsar Nicolau II) extremament impopular.

Per si no n’hi hagués prou, el país va entrar el 1914 a la I Guerra Mundial, un conflicte en què va patir grans derrotes i on van morir al voltant d’1,7 milions dels seus ciutadans.

L’espurna de la Revolució

En aquesta situació, el descontentament social era enorme. Això es va traduir en dues onades revolucionàries que es van donar el 1917: d’una banda, al febrer es van produir una sèrie de revoltes que van obligar el tsar a deixar el tron quan va veure que no podia controlar-les perquè fins i tot l’exèrcit es posava del costat dels protestants.

A partir de llavors es va organitzar un govern provisional que era cada vegada més feble, mentre que una nova forma d’organització política guanyava cada cop més suport popular: els soviets o assemblees de treballadors, que volien impulsar una revolució socialista.

La falç i el martell es van convertir en el símbol del comunisme: en el sistema comunista, el poder estava en mans dels agricultors i els treballadors. (Getty)

Aquests últims van protagonitzar la segona onada revolucionària de 1917. El 25 d’octubre (que equival al nostre 7 de novembre perquè llavors s’utilitzava un altre calendari a Rússia), liderats per Vladimir Lenin i Lev Trotski, van assaltar la seu del Govern provisional i es van fer amb el poder. 

Les conseqüències

Com a conseqüència de la victòria de la Revolució, Rússia va sortir de la I Guerra Mundial, però llavors va esclatar la guerra civil dins del país entre les forces contràries a la Revolució i els bolxevics revolucionaris.

Aquests últims en van sortir vencedors i van establir un nou estat, la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques (URSS), que va instaurar un sistema econòmic comunista i un règim polític de partit únic.

Aquest nou país es convertiria en una potència econòmica, política i militar, encara que també va passar per períodes de molta pobresa i una enorme repressió.

A més a més, la Revolució russa va provocar un gran terratrèmol polític a tot el món, ja que va ser la gran referència d’un sistema alternatiu al capitalisme per a partits i sindicats a molts països i va inspirar altres moviments revolucionaris, per exemple a la Xina i a Cuba.

El segle XX no es pot entendre sense tot el que va provocar la Revolució de 1917.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -