2 febrer 2023
spot_img
2 febrer 2023
spot_img

Roma: Els records de la infantesa valen un Oscar

La pel·lícula del director mexicà Alfonso Cuarón acumula 10 nominacions i compta amb moltes possibilitats de guanyar en diverses categories

La pel·lícula ‘Roma’ s’ha convertit en la gran favorita de la 91a edició dels Premis Oscar. La cinta d’Alfonso Cuarón té 10 nominacions, entre les quals figuren la de Millor Pel·lícula, Millor Director i Millor Guió.

Aquesta història ambientada en el Mèxic dels anys 70 ja ha guanyat els principals premis en altres festivals de cinema com els Globus d’Or o els BAFTA britànics. El diumenge 24 de febrer, el film de Cuarón podria aconseguir unes quantes estatuetes.

https://www.youtube.com/watch?v=ZSI2VLwPFWw

 

Una història basada en records

Roma narra la vida d’una família de classe mitjana i de la seva treballadora domèstica. La pel·lícula plasma la relació de desigualtat social i discriminació que existeix entre l’assistenta, la Cleo, i la família per a qui treballa, fet habitual en aquella època.

Es tracta d’una ficció dramàtica basada en els records d’infantesa d’Alfonso Cuarón a la Colonia Roma de la Ciutat de Mèxic. El fet que estigui rodada en blanc i negre ajuda a evocar el passat.

El personatge de la Cleo és un homenatge a Libo Rodríguez, la dona que va cuidar Cuarón i la seva família quan ell era petit. Aquests records dirigeixen la pel·lícula. De fet, el director mexicà s’ha passat quatre dècades pensant la cinta i deu anys preparant-la.

Cuarón busca reconèixer la feina de les dones que col·laboren amb les tasques domèstiques. També dóna visibilitat al poble mixteca i la seva llengua. Moltes empleades domèstiques a Mèxic són indígenes i utilitzen la seva llengua materna per parlar entre elles.

En aquest sentit, la pel·lícula reflecteix la relació que existeix entre classe social i raça: els blancs són la classe mitjana-alta que pot permetre’s tenir servents, mentre que els treballadors domèstics solen ser indígenes.

 

La gran promesa dels Oscars

A més de la direcció, el guió, la fotografia i la producció de la pel·lícula també van a càrrec d’Alfonso Cuarón.

La crítica ha elogiat el domini del llenguatge cinematogràfic, sobretot pels plans panoràmics i la utilització del blanc i negre durant tot el film.

https://www.instagram.com/p/BtW-iFan7S3/?utm_source=ig_embed

Cuarón està nominat en les categories de Millor Director, Millor Fotografia i Millor Guió Original.

L’actriu que interpreta la Cleo, Yalitza Aparicio, opta a l’Oscar a Millor Actriu, encara que aquest és el seu primer treball davant les càmeres. Per la seva banda, Marina de Tavira, que interpreta la mare de Cuarón en el film, podria guanyar el premi a Millor Actriu de Repartiment.

Tots els premis recollits fins ara són un bon auguri per a l’obra mestra de Cuarón.

Informa’t de tot a Junior Report | Castellano Català English

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -