Hi ha equipaments que cada any reben milers de turistes gràcies a la seva arquitectura, disseny o història
Hi ha llibreries arreu del món que són un espai de visita imprescindible. Ja sigui per la seva ubicació, especialització o arquitectura singular, aquests equipaments atrauen turistes d’arreu, especialment amants dels llibres.
Una de les més famoses és la Livraria Lello, a Porto, coneguda com la llibreria de Harry Potter. Es diu que l’escriptora J.K. Rowling es va inspirar en aquesta llibreria per crear algunes de les botigues del carreró Diagon, un dels escenaris més famosos d’aquest univers màgic.
A París (França), trobem la Shakespeare and Company. Fundada el 1919, aquesta llibreria era visitada amb freqüència per escriptors com Ernest Hemingway, James Joyce i F. Scott Fitzgerald. A Venècia (Itàlia) és molt famosa la llibreria Acqua Alta, que acumula milers de llibres apilats i arrecerats en una gran góndola.
A Buenos Aires (Argentina), trobem l’Ateneo, una llibreria que està ubicada al local de l’antic teatre Grand Splendid i que manté tota l’estructura d’aquest espai cultural. El 2019, la revista National Geographic la va declarar com la llibreria més bonica del món.
Espais per llegir i molt més
Us imagineu llegir el vostre llibre favorit a l’espai de lectura individual més gran del món? La biblioteca pública de Pequín, a la Xina, ha estat guardonada amb el premi a la “Millor Biblioteca Pública de l’Any 2024”, un guardó que atorga cada any la Federació Internacional d’Associacions de Bibliotecaris i Biblioteques (IFLA).
El jurat ha destacat aquest equipament entre 16 biblioteques públiques de 10 països d’arreu del món per la seva capacitat de “connectar amb els llibres, les persones i la natura”, gràcies a un disseny arquitectònic únic i sostenible. La Biblioteca Gabriel García Márquez (Barcelona), la Missoula Public Library (EUA), la Deichman Bjørvika (Noruega) i l’Oodi Helsinki Central Library (Finlàndia) han rebut el premi en les darreres edicions.
Més enllà de la de Pequín, és interessant fixar-nos també en la biblioteca estatal del Sud d’Austràlia, a Adelaida, considerada una de les més boniques del món juntament amb la José Vasconcelos de Ciutat de Mèxic, on es pot veure l’esquelet d’una balena gegant a l’espai central.
Feta de fusta i amb grans finestrals, la biblioteca pública de Taipei (Taiwan) destaca per la seva eficiència energètica, mentre que a l’abadia d’Admont (Àustria) s’hi conserva la biblioteca monàstica (pertanyent als monjos o monestirs) més gran del món. Fins i tot s’hi conserven “manuscrits medievals i primeres edicions impreses”.
Altres espais emblemàtics són la biblioteca pública de Nova York (Estats Units), una de les més grans del país, escenari de pel·lícules com “Els caçafantasmes” o “Spiderman”. O la de Stuttgart (Alemanya), ubicada en un edifici d’onze plantes que ens recorda el famós cub de Rubik.
La biblioteca d’Estocolm (Suècia) amb més de dos milions de llibres i la Trinity College de Dublín (Irlanda) també formen part de la llista de les biblioteques més singulars en l’àmbit internacional. Aquesta darrera conserva el Llibre de Kells, una obra molt important del cristianisme celta, i l’arpa de Brian Boru, l’arpa celta més antiga que existeix.
Les booktowns o ciutats llibre
A més de llibreries o biblioteques hi ha municipis considerats booktowns o viles llibre, perquè concentren una quantitat important de llibreries, algunes de segona mà. L’Organització Internacional de Ciutats del Llibre promou el desenvolupament rural i el turisme sostenible a partir de la cultura. Calonge, a Catalunya, n’és una d’elles, amb sis llibreries ubicades al centre del municipi.