28 maig 2024
spot_img
28 maig 2024

Sabó: el millor aliat contra el coronavirus

Rentar-se les mans amb sabó és el mètode més efectiu per evitar el contagi per contacte

El coronavirus SARS-CoV-2 s’ha convertit en una pandèmia a causa de la seva gran capacitat d’expansió. El virus es propaga a gran velocitat a través de l’aire o en estar en contacte amb una persona portadora del virus.

Les recomanacions de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) inclouen mantenir la distància entre persones i evitar aglomeracions, rentar-se les mans amb freqüència i evitar tocar-se els ulls, el nas i la boca, ja que les mans toquen superfícies que poden estar contaminades.

Els experts també assenyalen que rentar-se les mans amb sabó és molt més efectiu que utilitzar altres productes o gels desinfectants. Però, per què?

 

El sabó desactiva el virus

Els virus no es consideren organismes per si mateixos, perquè necessiten la cèl·lula d’un altre ésser viu per sobreviure. Quan penetren en la cèl·lula d’un animal o d’un ésser humà, es multipliquen i expandeixen la infecció per tot el seu cos.

Encara que sembli un procediment complex, els virus tenen una estructura molt senzilla: un nucli de material genètic que els permet multiplicar-se, unes proteïnes externes que els permeten enganxar-se a les cèl·lules de l’ésser viu que infecten i un embolcall de greix protector.

Aquí és on entra en joc el sabó: les seves molècules dissolen la membrana de greix i afecten l’estructura del virus, que perd la capacitat d’adherir-se a altres cèl·lules i infectar-les.

https://www.instagram.com/p/B9UjveGg10G/?utm_source=ig_embed

Per la seva composició química, el sabó és més efectiu que altres gels desinfectants creats a base d’alcohol, que no dissol tan bé l’estructura del virus. L’aigua és el mètode menys efectiu.

Això sí, és important fregar-se les mans a fons, durant uns 20 segons, fins i tot aquelles parts que no ens solem rentar: espai entre els dits, dors, ungles i contorn dels dits.

 

Compte amb les teves mans!

Un virus no ens afecta si es posa damunt la pell: per infectar una persona cal que entri al seu organisme.

El problema és que amb les mans toquem superfícies infectades i després la nostra cara: la boca, els ulls i el nas tenen orificis i mucoses que serveixen d’entrada per als virus.

Per això cal intentar tocar-se la cara amb les mans el menys possible. També és millor evitar salutacions de contacte, com donar-se la mà, fer una abraçada o fer petons.

El coronavirus pot sobreviure sobre objectes i superfícies durant hores o dies, depenent del material i de les condicions ambientals. La nostra pell, per exemple, és una superfície ideal per als virus.

D’aquí la importància de rentar-se les mans diverses vegades al dia i evitar tocar superfícies que estan exposades a molta gent: poms de portes, baranes, botons d’ascensor…

Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.

 

 

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -