23 febrer 2024
spot_img
23 febrer 2024

Sis nous centres educatius crearan el seu propi diari escolar

Els guanyadors de les beques RED passaran a formar part del projecte Revista Escolar Digital, que ja compta amb més de 75 centres a tota Espanya 

L’ INS Constantí (Tarragonès), l’INS Joan Mercader (Igualada, Barcelona), el col·legi El Romeral (Màlaga), l’INS Teresa Pàmies (Barcelona), l’INS La Serra (Mollerussa, Lleida) i l’INS La Valira (Seu d’Urgell) començaran un nou curs amb el seu propi diari escolar gràcies al programa de Beques RED 2021-2022 El jurat de les beques, format per periodistes de Junior Report, docents i representants de les entitats col·laboradores, ha valorat totes les propostes rebudes, procedents de diferents ciutats com Madrid, Màlaga, Barcelona, ​​Lleida o Vitòria. El jurat ha seleccionat finalment aquests sis centres pel valor de la seva proposta educativa, vinculada a la creació d’un mitjà de comunicació propi. Cada beca, valorada en 3.000€, proporciona un pla de treball i l’acompanyament d’un periodista professional durant tot el curs, que revisarà els continguts i dinamitzarà la redacció escolar. També inclou la realització d’un taller d’educació mediàtica, recursos i material de suport sobre els gèneres periodístics. A més, els sis centres seleccionats passaran a formar part de el projecte Revista Escolar Digital (RED), una xarxa de diaris escolars dirigits i redactats per estudiants de primària i secundària, en la qual actualment participen més de 75 centres educatius i 5.000 redactors i redactores. “El gran valor afegit de el projecte RED és fomentar el pensament crític dels més joves i fer que s’interessin per la realitat que els envolta”, afirma Francesc Castanyer, impulsor de el projecte.

INS Joan Mercader Beca RED-Acer for Education

L’INS Joan Mercader d’Igualada (Barcelona) ha estat el guanyador de la tercera edició de la Beca RED-Acer for Education, unint-se així a la xarxa Catalunya en què ja participen més de 55 centres educatius en diferents localitats de Barcelona, ​​Girona, Lleida i Tarragona. “Som un institut d’oportunitats“. Aquest és el lema que descriu l’esperit de l’INS Joan Mercader i amb el qual l’institut públic entra a formar part de el projecte Revista Escolar Digital (RED), amb l’objectiu que el diari digital es converteixi en un espai d’oportunitats, diversitat i alternatives de participació i continguts per a tota la comunitat educativa.  “Estem en un moment en què la tecnologia forma part de les nostres vides i per això volem que el nostre alumnat utilitzi totes les eines al seu abast per a la producció de continguts, a nivell textual però també d’imatges, vídeos i àudios”, explica la Maria de la Mar Conill, professora de català i coordinadora de Mercaderies, revista impresa que el centre educatiu porta editant des de fa més de 20 anys.

INS La Serra i INS La Valira Beca RED-INEFC

L’esport i l’activitat física com a eix vertebrador de l’entorn educatiu i social. Aquesta és la característica comuna que comparteixen els dos centres educatius guanyadors de la Beca RED-INEFC: l’INS La Serra (Mollerussa, Lleida) i l’INS La Valira (Seu d’Urgell). El jurat ha seleccionat aquestes propostes perquè persegueixen fomentar la pràctica esportiva entre l’alumnat al temps que creen una vinculació amb l’entorn “La nostra voluntat és obrir [el projecte] a tots els agents de la comunitat educativa i del territori per realitzar tallers, activitats i col·laboracions entre l’alumnat, el professorat i les famílies, però també amb l’Ajuntament i les entitats i clubs esportius“, explica Sandra Moragues, coordinadora pedagògica de l’INS La Valira. “També volem vincular aquest projecte amb la ràdio escolar per tenir una màxima difusió entre tota la comunitat educativa”, afegeix.  Des de l’INS La Serra, Anton Not, coordinador de 3r de l’ESO, explica que formar part del projecte Revista Escolar Digital (RED) els dóna l’oportunitat d’ampliar els continguts i la informació que ja elaboren per a la revista del centre, però aquesta vegada des del punt de vista de l’alumnat. Si és el cas també disposen d’un projecte de ràdio que actuarà com a complement a el diari multimèdia.

INS Constantí Beca RED-SM/Cruïlla

Fins a la petita localitat de Constantí, situada a la comarca de Tarragonès, ha arribat la Beca RED-SM/Cruïlla que ha triat a l’IES Constantí com a centre guanyador. Es tracta d’un centre de màxima complexitat, en què la diversitat lingüística es presenta com un repte però també com una oportunitat d’intercanvi i aprenentatge. Una de les finalitats de participar en el projecte Revista Escolar Digital (RED) és que aquest sigui entès com una “eina d’inclusió” i “d’atenció a la diversitat” a l’aula, comenta Anna Montes, coordinadora de 2n de l’ESO. Per aquest motiu la proposta presentada passi per integrar l’alumnat amb més necessitats formatives.

Col·legi El Romeral Beca RED-ITA Salud mental

El Romeral, a Màlaga, ha estat el centre educatiu premiat amb la Beca RED-ITA Salut mental. En aquest cas, el jurat ha considerat que era l’única candidatura que complia amb els requisits necessaris per optar al guardó i destaca la seva aposta per una mirada transversal sobre la salut mental. “Volem abordar el tema desde la perspectiva de l‘impacte de l’estrès, la pressió de grup i el consum d’alcohol o drogues sobre la salut mental, per així ajudar a l’alumnat a informar-se sobre aquests temes”, expliquen en la proposta enviada per Antonio García, professor de centre.

INS Teresa Pàmies Beca RED-Junior Report 

L’Institut Teresa Pàmies (Barcelona) s’ha alçat amb la Beca RED-Junior Report, destinada a centres educatius que ja estiguessin vinculats a la xarxa de Revistes Escolars Digitals (RED), amb l’objectiu de posar en valor l’esforç i el treball que les redaccions escolars han anat realitzant en els últims anys. “El nostre objectiu és potenciar el treball en grup, el respecte, la col·laboració i la implicació a l’hora d’elaborar les tasques”, escriu Mireia Tenza, cap de departament de Llengua Catalana i Literatura. “Adquirir una actitud crítica i reflexiva cap al tractament, la gestió i la recerca d’informació és clau per fomentar l’esperit crític i l’empatia cap als altres”, afegeix Tenza. L’INS Teresa Pàmies va ser un dels centres educatius que va participar en el projecte RED durant els mesos de confinament per la pandèmia de covid-19. Sota el hashtag #REDenCasa, es van publicar a la revista col·laborativa RED Report una sèrie de continguts que explicaven, en primera persona, com els i les joves vivien aquesta situació excepcional.
Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -