Associacions, ONG i ciutadans anònims han impulsat iniciatives solidàries per ajudar les persones més perjudicades per la pandèmia
A principis de gener es van publicar les primeres notícies sobre un virus desconegut. En qüestió de setmanes, el nou coronavirus SARS-CoV-2, causant de la malaltia Covid-19, s’havia estès pel món.
La situació no només ha colpejat a les persones contagiades sinó també al personal mèdic i sanitari que treballa per contenir la malaltia, afectats per la manca de recursos i material de protecció.
A més, l’aturada social ha causat que molts treballadors hagin perdut ingressos i es trobin en una situació econòmica complicada.
Tot i estar a casa, molts ciutadans i organitzacions han decidit passar a l’acció per mitigar els efectes de la pandèmia. Internet i les xarxes socials han servit de canal per organitzar moltes iniciatives que busquen ajudar a aquells que estan patint la pitjor cara de la pandèmia.
Campanyes per reunir recursos i material sanitari
En una situació de confinament, és important quedar-se a casa. En la majoria de països, però, es permet donar sang. D’aquesta manera es pretén evitar que els hospitals es quedin sense reserves.
En la majoria de casos s’ha de demanar cita abans per internet per evitar aglomeracions.
https://www.instagram.com/p/B_SfuGknuPb/?utm_source=ig_embed
A més dels hospitals, les ONG dedicades a la salut també necessiten recursos i ajuda.
La campanya #fotoscontralacovid ha reunit destacats fotògrafs espanyols i d’Amèrica Llatina, que han decidit cedir les seves fotografies de forma altruista perquè els beneficis de la seva venda es destinen a l’ONG Metges Sense Fronteres.
📸150 fotógrafos contra la pandemia.
El arte también se ha unido a nuestra lucha contra el coronavirus con una preciosa iniciativa que reúne a algunos de los fotógrafos más reconocidos de la escena internacional.
Hilo 👇 pic.twitter.com/hE6jaNxYV4
— Médicos Sin Fronteras (@MSF_Espana) April 24, 2020
La pandèmia també ha provocat una crisi econòmica i moltes persones han perdut la feina. Amb això, treballadors que depenien del seu sou per viure s’han trobat sense recursos.
Les peticions als bancs d’aliments i associacions d’ajuda social han augmentat de cop des de principis del confinament, de manera que demanen donacions per fer front a la demanda.
Ciutadans anònims, units contra la malaltia
El coronavirus afecta especialment a grups de risc, com la gent gran i aquelles amb malalties prèvies. Si és el cas, els experts recomanen evitar qualsevol exposició. Davant d’aquesta situació han sorgit xarxes de suport ciutadà.
Els voluntaris s’organitzen a través de la xarxa i d’aplicacions de missatges. Es posen en contacte amb persones que necessiten a algú que els faci la compra, els porti medicaments, els baixi les escombraries o fins i tot que els tregui a passejar al gos.
Tampoc han faltat els veïns que han posat un cartell a la seva escala oferint-se a ajudar si algú ho necessita.
Mi amiga Sabi y su novio Lucas (ambos uruguayos) dejan este cartel para los vecinos en su edificio de Madrid.
Que estas coyunturas saquen lo mejor de nosotros 🙌🏻. pic.twitter.com/dQaeHw4w1B— Magdalena Prado (@maguipradop) March 12, 2020
La manca de material de seguretat i sanitari és un altre dels grans problemes d’aquesta crisi. Davant l’escassetat de mascaretes o bates per protegir els sanitaris, molts ciutadans han volgut aportar el seu gra de sorra i s’han organitzat per cosir-les manualment.
#EFETV | Una pequeña tienda de ropa de Barcelona reconvertida en fábrica de batas y mascarillas. Son el @sindicatomanter.
Los manteros han decidido dedicar lo que les "sobra" -"tiempo, oficio y experiencia"- a lo que más se necesita: "solidaridad". Con ellos ha estado @mpuigleo pic.twitter.com/XFTDpjDEs6
— EFE Noticias (@EFEnoticias) April 14, 2020
També aquells amb coneixements tecnològics i impressores 3D han volgut ajudar. S’han organitzat grups per produir pantalles i altres materials de protecció, i fins i tot ventiladors, per lliurar-los allà on calguin.
Entrega de pantallas protectoras anti #coronavirus 🦠 fabricadas por la #impresora3D del @iaxmurcia a la residencia de mayores "Club de Campos" de Campos del Río.
👏 👏👏👏👏👏#3Dprinting#CoronavirusMakers #EsteVirusLosParamosUnidos#HackThePandemic#QuédateEnCasa pic.twitter.com/NZoZOrtvkj— IES Alfonso X el Sabio (@iaxmurcia) April 23, 2020
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.