Actors, directors i espectadors reivindiquen la funció del teatre com a eina social i cultural en temps de pandèmia
L'11 de març del 2020, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) declarava el coronavirus una pandèmia mundial. Molts països van optar per confinar la població a casa i, amb l’excepció dels serveis bàsics, es van aturar totes les activitats per centrar els esforços a controlar la crisi sanitària.
Aquesta situació ha afectat l'economia de molts sectors: la restauració, els comerços, l'hostaleria, el turisme… però també altres àmbits més culturals com el cinema, els museus o el teatre.
Precisament, el món del teatre ha estat un dels més afectats per les restriccions i ha hagut de reinventar-se per sobreviure durant la quarantena. Així, durant els mesos de confinament, moltes companyies i actors van buscar alternatives per mantenir la seva activitat i continuar oferint espectacle a les persones que estaven a casa.
Alguns veïns van poder gaudir en directe d'actuacions teatrals improvisades als balcons o patis comunitaris, mentre que internet ha servit de plataforma per continuar veient obres de teatre des de qualsevol lloc del món i a qualsevol hora. Malgrat que els teatres ja estan oberts, moltes obres es continuen retransmetent en línia.
Un cop restablerta l'activitat econòmica, els teatres també han hagut d'adaptar-se a la nova realitat: en la majoria de països l'aforament de públic s'ha limitat i els espectadors tenen la mobilitat restringida, motiu pel qual molts no poden desplaçar-se fins a les sales. Com que es desenvolupa en espais tancats, les mesures de seguretat són molt estrictes per tal de garantir la salut d'actors, treballadors i espectadors.
Com a conseqüència, alguns teatres han hagut de tancar les seves portes, de manera temporal o definitiva, perquè no els sortia a compte mantenir-se oberts. A més, les companyies de teatre han deixat de muntar noves produccions i molts actors i actrius s'han quedat sense feina.
A Espanya, per exemple, Artistas Intérpretes Sociedad de Gestión (AISGE), una entitat que gestiona els drets de treballadors del món de l'espectacle, ha emès un informe que indica que el 97% dels actors i ballarins es van quedar sense ingressos per subsistir arran de la pandèmia, i que prop del 70% van perdre la feina.
Davant d’aquest escenari, el 27 de març se celebra el Dia Mundial del Teatre. Impulsada per l'Institut Internacional del Teatre, aquesta jornada serveix per posar en valor la funció social del teatre i promoure les arts escèniques i l'intercanvi cultural entre actors, companyies i institucions teatrals a tot el món.
El teatre és #CulturaSegura
Després de mesos de confinament, governs de tot el món van relaxar les restriccions i les sales de teatre van tornar a obrir, encara que amb limitacions d'aforament que en alguns casos reduïen el públic al 30% d'espectadors.
El món de la cultura es va organitzar i va llançar la campanya Cultura Segura per atreure el públic de nou. No només el sector teatral sinó també les sales de concerts, museus, festivals i artistes de diferents disciplines es van sumar a la campanya per defensar la cultura com bé essencial per a la societat.
Alhora van sorgir altres iniciatives com Alerta Vermella, que reclamava el suport de les autoritats al sector cultural per fer front a la crisi econòmica. Actors com Hugo Silva, Clara Lago o Leonor Waitling van mostrar el seu suport a les xarxes socials.
L'objectiu d'aquesta mena d'iniciatives és mostrar una imatge de responsabilitat durant la pandèmia, per mantenir l'activitat cultural alhora que es respecten totes les mesures sanitàries i de seguretat.
El teatre, teràpia per a la salut mental
A més dels treballadors del sector teatral, moltes institucions i entitats socials han reivindicat també el valor de la cultura i el teatre com a eines per combatre els efectes de la pandèmia sobre l'estat anímic de les persones.
El confinament, les limitacions de mobilitat, la pèrdua de feina, la impossibilitat de veure familiars i amics, l'estrès i l'angoixa per no poder fer la vida d'abans… totes aquestes situacions atípiques han alterat la vida de la gent i han tingut conseqüències sobre la salut mental de la població.
En aquest context, el teatre esdevé una escapatòria i aconsegueix millorar l'estat d'ànim. Veure una obra de teatre ens fa pensar i reflexionar, o senzillament desconnectar de la realitat i gaudir d'una bona història. En acabar, estarem més disposats a parlar o comentar l'espectacle que hem vist.
Segons un estudi d’Inmens, organització que treballa amb persones afectades per trastorns de la conducta, les activitats relacionades amb el teatre ajuden a prevenir i tractar els problemes de salut mental.
D'una banda, el teatre serveix per millorar la comunicació i pot transmetre missatges positius per enfortir l'autoestima dels pacients. A més, també ajuda a disminuir l'ansietat i afavoreix la creativitat, la qual cosa també beneficia el benestar emocional.
En el cas dels nens, el teatre ha permès realitzar activitats lúdiques dins de casa durant el confinament, element essencial per al seu desenvolupament emocional i cognitiu.