18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Tecnologia i educació: com desenvolupar els ODS a l’escola

Cada vegada més escoles busquen i s’acosten al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible 

De poc serveix conèixer els 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides si no els portem a la pràctica. Aquests objectius posen nom als grans reptes als quals ens enfrontem: combatre el canvi climàtic, erradicar la fam del món, construir ciutats més sostenibles, protegir la biodiversitat…

Un dels llocs més importants per posar en pràctica i desenvolupar els ODS són els centres educatius: hi podem explicar als més joves els principals desafiaments del planeta i conscienciar-los sobre la importància que s’impliquin per resoldre’ls. Cada petit esforç compta!

L’educació ha de promoure la participació social i la ciutadania activa: fer entendre que el canvi comença per un mateix i pel nostre entorn, de manera que tothom se senti part de la solució. Això inclou l’alumnat, els docents i el personal de centres educatius, però també les famílies dels estudiants i qualsevol persona que tingui contacte amb el centre. 

El col·legi és el lloc on nens i adolescents s’estan més temps, per això és molt important dur a terme aquesta mena d’accions a l’entorn escolar. A continuació presentem una sèrie de projectes i d’iniciatives que ens poden inspirar i animar a introduir canvis en el nostre dia a dia a l’aula. 

Accions als centres educatius

Centres educatius de tot el món s’han compromès amb els ODS, una sèrie d’objectius per fer del nostre món un lloc més just i sostenible, respectant l’entorn natural i fent un ús responsable dels recursos. Una manera de fer-ho és reduir el consum d’energia i utilitzar energies renovables a l’escola.

El col·legi La Vaguada de Múrcia, per exemple, ha apostat per l’energia 100% neta i ha deixat d’emetre 8.696 kg de CO₂ en un any, cosa que equival a 2.500 hores de consum energètic sense haver contaminat. 

La petjada de carboni és el rastre d’emissions que deixem en la nostra vida quotidiana: quan ens desplacem, comprem productes o utilitzem energies. Per reduir la seva petjada de carboni, el col·legi Johannes Kepler de Quito (l’Equador) s’ha compromès a sembrar 500.000 arbres fins al 2030. Ho faran amb espècies autòctones i respectant la flora de l’entorn. 

Els boscos i oceans són els principals embornals de carboni: l’absorbeixen de l’atmosfera i alliberen oxigen. Per això és fonamental cuidar els paisatges naturals si volem tenir cura del planeta.

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Colegio Johannes Kepler (@colegiojkec)

No obstant, la forma més fàcil i efectiva de reduir la nostra contaminació és reduir el consum d’energia i disminuir les activitats que generen emissions. Per exemple, limitar la quantitat de paper que utilitzem a classe i reduir les impressions, o fer servir impressores amb tecnologia sense calor que són més eficients i menys contaminants. 

Escoles més sostenibles 

El Certificat ODS de les Nacions Unides reconeix aquelles empreses i institucions que desenvolupen projectes per impulsar el desenvolupament sostenible. 

A Espanya, el primer col·legi a aconseguir el Certificat ODS ha estat el Jesuitinas Bilbao. Els alumnes i docents van començar analitzant els punts forts i les deficiències del centre en relació als Objectius de Desenvolupament Sostenible: quanta energia consumien i si en podien estalviar d’alguna manera, de quins materials podien prescindir, com podien reutilitzar materials i reciclar millor…

Tot seguit van elaborar un pla d’estratègies amb el qual tot el col·legi s’havia de comprometre. Acció rere acció, han posat en pràctica un programa de canvi que ha estat reconegut internacionalment. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ODS Certificado (@odscertificado)

Per la seva banda, el CEIP Juan Pablo I de Granada participa en una aliança de col·legis europeus per contribuir a la construcció del desenvolupament europeu. Escoles de tot el continent comparteixen coneixements i experiències per avançar en els ODS en l’àmbit educatiu.

Els ODS es basen en l’actuació conjunta de tots els actors de la societat: ciutadans, governs, institucions, empreses, etc. Només treballant plegats es podran assolir els objectius de sostenibilitat.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -