La rivalitat entre esportistes i l’atzar del joc ha servit com a argument de grans pel·lícules
De ben segur que quan hi ha tornejos com el Roland Garros, no t’apartes de la tele per poder seguir tots els partits. Quan no hi ha competicions però tens ganes de tennis, sempre pots refugiar-te en el cinema.
El tennis, la rivalitat entre els seus jugadors i aquest punt d’atzar que existeix en tots els partits han protagonitzat un munt de pel·lícules.
Wimbledon (2004)
El famós campionat de Wimbledon és l’escenari d’aquesta comèdia romàntica de 2004 dirigida per Richard Loncraine i amb Paul Bettany i Kirsten Dunst com a protagonistes.
Ell interpreta a Peter, un jugador a punt de retirar-se al que li sorgeix l’oportunitat de jugar una última vegada a Wimbledon, el torneig que sempre va voler guanyar. Allí coneixerà a la Lizzie, una estrella americana que vol menjar-se la pista i el món i no deixarà que res es creui en el seu camí… fins que el Peter passa per davant.
A més d’unir el tennis amb una història d’amor, la pel·lícula té l’al·licient de comptar amb l’aparició estel·lar de tennistes professionals com John McEnroe i Chris Evert que fan d’ells mateixos.
Match Point (2005)
Un ‘match point’ o punt de partit és aquell punt de la partida en que un jugador està a punt de guanyar… o no. La pel·lícula de Woody Allen s’inspira en aquesta idea.
Un jove entrenador de tennis, molt ambiciós, vol triomfar en l’alta societat britànica i per aconseguir-ho comença a sortir amb una noia de l’alta societat. El pla funciona fins que coneix a la Nola, interpretada per Scarlett Johanson, i el joc deixa d’anar segons el previst…
The Prince of Tennis (2006)
Aquest film és una versió amb actors reals del famós còmic manga creat per Takeshi Konomi. The Prince of Tennis ens explica la història de Ryoma Echizen, un noi de 12 anys bastant arrogant i amb dificultats per relacionar-se, però que té un talent innat pel tennis.
El còmic s’ha adaptat diverses vegades en pel·lícules d’anime i en OVAs (animacions pensades directament per vídeo).
Venus i Serena (2012)
Serena Williams, una dels grans estrelles del Roland Garros del 2018, protagonitza al costat de la seva germana Venus aquest documental que mostra la relació entre les dues tennistes.
La pel·lícula segueix a les Williams durant la temporada 2011, en la qual Serena va tornar a la pista després d’un any apartada per una operació i Venus va descobrir que tenia la malaltia autoimmune de la síndrome de Sjogren.
El documental va ser dirigit per Maiken Baird i Michelle Major i explica la vida de les Williams i les dificultats que es van trobar en el seu camí al triomf, fins a ocupar el número u i dos del rànquing mundial.
La batalla dels sexes (2017)
En aquesta pel·lícula, l’actriu Emma Stone interpreta a Billie Jean King, una jugadora de tennis que va lluitar pels drets de les dones a principis dels anys setanta.
King va denunciar la bretxa salarial i la discriminació que patia pel fet de ser dona en un món considerat d’homes. Ella va ser una de les impulsores de la Women’s Tennis Association (WTA) que continua vigent en l’actualitat.
Malgrat haver guanyat quatre vegades el torneig de Wimbledon, va haver de veure com un tennista retirat, Bobby Riggs, la desafiava per intentar humiliar-la en públic.
Borg-McEnroe (2018)
La pel·lícula de Janus Metz Pedersen reconstrueix l’èpica final individual de Wimbledon al 1980, en la qual Björn Borg es jugava la seva cinquena victòria consecutiva i John McEnroe buscava la possibilitat de convertir-se en la nova gran estrella del tennis mundial.
La pel·lícula mostra la rivalitat de dos esportistes que en aparença eren tan oposats com la nit i el dia: un fred i calculador i l’altre impulsiu i violent. Encara que la realitat és que els dos tenien molt en comú.
Com a curiositat, a la pel·lícula el paper del Borg adolescent està interpretat per Leo Borg, el fill a la vida real de Björn Borg, que intenta obrir-se camí com a tennista.
Junior Report impulsa una xarxa de Revistes Escolars Digitals gestionades per alumnes de secundària. Informa’t sobre el projecte aquí.