El festival de Barcelona torna a omplir-se després de la pandèmia i comptarà per primera vegada amb dos caps de setmana de concerts
El festival de música Primavera Sound 2022 comença avui a Barcelona i se celebrarà durant dos caps de setmana seguits per primera vegada a la història. És una manera de compensar les dues edicions anteriors, que no es van poder celebrar a causa de les restriccions imposades durant la pandèmia de covid.
El Primavera Sound és, juntament amb el Sónar, el festival més important de la ciutat i atreu cada any desenes de milers d'assistents i algunes de les bandes alternatives – i no tan alternatives– del moment. Enguany oferirà més de 500 concerts que es preveu que reuneixin mig milió d'espectadors.
Les actuacions més destacades tindran lloc als escenaris del Parc del Fòrum, la seu central del festival, mentre que la resta de concerts es distribueixen per diferents locals i sales de Barcelona.
L'electrònica i el rock independent o alternatiu van ser el símbol del Primavera Sound durant els seus inicis. Ara bé, la mescla d'estils, l'auge de la música urbana i del reggaeton han fet que el festival sigui cada vegada més eclèctic: J Balvin va tancar el Primavera Sound del 2019, per exemple, l'últim festival abans de la pandèmia.
Ja sense mesures de seguretat ni mascaretes, el Primavera Sound d'enguany combinarà artistes del reggaeton com Duki o Paloma Mami i la cantant de dembow Bad Gyal amb alguns clàssics del rock alternatiu com The Strokes, Yo La Tengo, Pavement o The National.
També actuaran alguns dels artistes espanyols del moment com Amaia, que presentarà el seu últim rteball, o Alizz, que després de tocar sostre com a productor de C.Tangana ha llançat la seva carrera com a cantant amb el disc Tiene que haver algo más, on col·labora amb Rigoberta Bandini.
El rhythm and blues britànic de Jorja Smith i el rap elaborat de l'estatunidenc Tyler, The Creator són alguns dels plats forts del primer cap de setmana del festival; mentre que Dua Lipa, una de les estrelles del pop mundial actuañ, és sens dubte la proposta més ambiciosa del segon. Gorillaz actuarà per partida doble i hi ha propostes de diferents països com la brasilera Pabllo Vittar o els xilens Mecánica Popular.
Pandèmia sense música en viu
Els organitzadors del Primavera Sound han exportat el festival a altres països: enguany se celebra a Porto (Portugal), Los Angeles (Estats Units), Sao Paulo (Brasil), Santiago (Xile) i Buenos Aires (Argentina). A més, l'any que ve també tindrà una edició a Madrid.
La millora de la situació sanitària i la reducció de les restriccions contra la covid ha permès que tornin a celebrar-se esdeveniments multitudinaris amb gran públic, com els festivals de música. A més del Primavera Sound, el Sónar (que també es va cancel·lar el 2020 i el 2021) torna aquest 2022 amb noms com C.Tangana o Morad al cartell. A la resta d'Espanya, també es recuperen festivals com el Mad Cool, l'Arenal Sound o el Viña Rock, entre d’altres.
La pandèmia de covid ha afectat especialment el sector de la música en viu, que va patir pèrdues milionàries per la cancel·lació de concerts i festivals. Segons dades de l'Associació de Productors Musicals (APM), la venda d'entrades es va reduir més d'un 60% el 2020, mentre que al 2021 es va recuperar poc més d'un 13% respecte de l'any anterior.
La recuperació ha estat progressiva: primer amb el retorn de concerts de petit format, amb aforament limitat i l’aplicació de mesures sanitàries (màscara, distància de seguretat). Ara, s'espera que l'estiu del 2022 suposi un impuls per a la indústria, malgrat que encara hi ha la por que els festivals derivin en una nova onada de contagis.
Altres grans festivals europeus com el Tomorrowland d’Anvers (Bèlgica) o el mític Glastonbury (Anglaterra) també tornen després de dos anys d'aturada.
Història dels festivals
Els festivals de música s'han convertit en una activitat molt popular entre els joves. No obstant això, es remunten ben enrere en el temos: a l'Egipte dels faraons i l'antiga Grècia, la música en directe formava part de celebracions massives i, en aquest sentit, podríem parlar de festivals a l'antiguitat.
El Feis Ceoil, una competició de música irlandesa celebrada per primera vegada el 1897, es considera el primer festival de l'era moderna. Mig segle més tard, el Newport Jazz Festival del 1958 va obrir el camí als famosos festivals dels Estats Units de la dècada del 1960 i 1970. Sens dubte, el més famós és el Festival de Woodstock del 1969, amb artistes com Janis Joplin o Jimi Hendrix, una referència del moviment hippie i antibel·licista.
La popularitat dels festivals ha fet que hi hagi oferta a gairebé tots els països. El Primavera Sound va néixer el 2001 amb un format molt més petit i concerts programats per un sol dia. Després d'atreure 8.000 persones, en la segona edició va fer un salt amb grups més coneguts com Pulp i es va estendre a dos dies.
El 2005 es va traslladar al Parc del Fòrum i va començar a créixer sense parar, barrejant artistes consolidats amb noves veus de l'escena local i mundial emergent, però mantenint els criteris de qualitat. En una dècada va aconseguir arribar a 200.000 espectadors i a partir del 2019 es va obrir als gèneres llatins i urbans, que tradicionalment havien estat ignorats en aquesta mena de festivals.