5 octubre 2024
spot_img
5 octubre 2024

Tothom contra el ‘bullying’

Nens i nenes de tot el món s'enfronten a la violència i l'assetjament a l'escola, cosa que repercuteix en la seva salut, benestar i educació

Tot i que se suposa que les escoles son entorns segurs i de suport pels estudiants, les dades demostren que no sempre és així: cada any, mil milions de nens a tot el món han de fer front a la violència a les escoles, segons els últimes dades de l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO).

L’assetjament escolar, també conegut com a bullying, és un comportament agressiu que passa entre estudiants en un entorn escolar. Es caracteritza per un desequilibri de poder, on un individu o un grup exerceix el seu poder sobre un altre de forma persistent, ja sigui físicament o psicològicament.

Les agressions físiques o verbals, l’exclusió social, difondre rumors o difamacions i fins i tot l’assetjament sexual són algunes de les maneres més habituals d'assetjament escolar.

A més, l'auge de les noves tecnologies ha donat lloc a noves formes d'abús a Internet. És el que es coneix com a ciberassetjament o ciberacoso, un problema que va en augment i que pot adoptar diferents formes: des de missatges d'odi a través de xarxes socials, fins a l’enviament de fotografies entre estudiants amb l'objectiu de ridiculitzar un altre company.

Segons la UNESCO, un de cada tres alumnes entre 11 i 15 anys pateix assetjament a l'escola almenys una vegada al mes.

Amb la finalitat de reforçar la tolerància zero al bullying, cada 2 de maig se celebra el Dia Internacional contra l'Assetjament Escolar. Aquesta jornada serveix per recordar que tots som partícips a la lluita contra la violència a les escoles: des d'estudiants, a professors, passant per les famílies.

Conseqüències del 'bullying'

Qualsevol persona pot ser víctima d'assetjament. Això no obstant, alguns factors influeixen en les conductes abusives. L’origen o nacionalitat, la raça i la pertinença a una minoria o religió poden convertir-se en motiu de discriminació i abús.

Les estadístiques també indiquen que els nens, nenes i adolescents que pertanyen a famílies amb menys recursos, així com els menors migrants, tenen més possibilitats de rebre assetjament.

L'assetjament escolar té conseqüències tant a nivell físic com psicològic per a aquells que ho pateixen. Pot afectar la salut mental de les víctimes i perjudicar-les fins i tot després de l'etapa escolar, provocant dificultats per relacionar-se a nivell social, per exemple.

Les víctimes poden deixar d'assistir a classe, baixar el rendiment acadèmic o deixar de participar en activitats de les que abans gaudien, com els esports a l'esbarjo o les activitats extraescolars. També poden patir canvis bruscos d’humor, tenir insomni o malsons, o fins i tot desenvolupar trastorns alimentaris.

El malestar de les persones assetjades pot arribar a ser molt greu i de vegades, porta la víctima al suïcidi. El suïcidi és la quarta causa de mort entre els joves de 15 a 19 anys a tot el món, segons dades de l'Organització Mundial de la Salut.

Què fem davant de l'assetjament?

Les persones que pateixen bullying no saben a qui acudir, els fa vergonya explicar el que els passa o tenen por a les represàlies per part dels assetjadors si expliquen el que està passant a la família o professors.

Per això, és fonamental crear un entorn escolar on es fomenti la confiança i l'empatia, perquè els estudiants se sentin segurs i recolzats parlant sobre les seves experiències.

El paper del resta de companys de classe també és clau. Moltes vegades, ells són testimonis del que passa. D'aquesta manera, els estudiants també s’han d’encoratjar a denunciar qualsevol forma d’assetjament escolar que presenciïn o del que siguin conscients per ajudar les víctimes.

Per prevenir els casos d'abús, és fonamental promoure una cultura de respecte i tolerància dins dels centres escolars, a tots els cursos i a tots els espais: a l'aula, als passadissos, al pati, a les activitats extraescolars… La col·laboració de tots és imprescindible per acabar amb la violència a les aules.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -