4 octubre 2023
spot_img
4 octubre 2023

Tradicions de Halloween

Carabasses il·luminades, bruixes i gats negres formen part de la decoració habitual d’aquesta festa als Estats Units

Halloween és una festa amb orígens molt antics, des dels festivals de l’antiga Roma i els rituals cèltics. Els irlandesos i escocesos que van emigrar als Estats Units durant el s. xix van portar la tradició a la seva nova casa.

Avui, Halloween és una de les festes més populars als Estats Units. D’allà, la tradició s’ha exportat a altres països: el 31 d’octubre hi ha festes de disfresses i nens amb caramels a gairebé tot el món.

Alguns dels costums els veiem repetits en llibres, sèries, pel·lícules i xarxes socials

Els Simpson homenatgen Halloween. (Atresmedia)

Aquestes tradicions i símbols són tan habituals que els interioritzem com a propis i els trobem al nostre entorn: la decoració d’aparadors de les botigues, el menjar temàtic de Halloween, les disfresses tot i no ser Carnestoltes…

Símbols i tradicions

Un dels símbols més coneguts és la carabassa il·luminada per dins. L’origen d’aquesta tradició ve de l’època medieval, quan els governants decapitaven els bandits i en mostraven els caps com a advertiment.

Halloween és la festa dels esperits. Els celtes creien que en aquesta època de l’any, quan acabava l’estiu i els dies s’escurçaven, el regne dels vius i el regne dels morts estaven més a prop. Per això els fantasmes formen part de la celebració.

La presència d’esperits i fantasmes va donar motiu a versions més imaginatives: les disfresses de morts vivents, bruixes i monstres que tan sovint es troben pel carrer venen d’aquí.

Un altre dels costums més coneguts és el Trick or treat, traduït com a Truc o tracte: els nens (i no tan nens) es disfressen i van per les cases per demanar caramels a canvi de portar-se bé i no gastar cap broma.

Aquesta tradició podria haver sorgit durant el Samhain, la festivitat cèltica que celebrava la fi de l’estiu i l’arribada de l’hivern. Era una època de canvi, durant la qual els celtes deixaven menjar a la porta per honrar els esperits i evitar que entressin a casa.

Uns segles més tard, a l’edat mitjana, la tradició es va mantenir però amb canvis: els nens i pobres recorrien les cases demanant almoina o menjar a canvi de resar per ells l’1 de novembre, dia de Tots Sants.

La festa de Halloween és tan popular als Estats Units que fins i tot el president obre les portes de la Casa Blanca per rebre nens disfressats i donar-los caramels. (Efe / Michael Reynolds)

Els gats negres són un altre dels símbols de Halloween perquè a l’edat mitjana se’ls considerava una de les moltes formes que adoptava el diable. Les supersticions de malastrugança relacionades amb els gats d’aquest color tenen aquest origen.

Amb els ratpenats va passar el mateix com a representació dels vampirs. Aquests animals, però, eren un senyal de bona sort per als celtes: apareixien amb les fogueres que s’encenien durant el Samhain i es menjaven els insectes que volaven al voltant del foc.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -