Descobreix la història dels Reis Mags, uns homes savis que van arribar de terres llunyanes per a retre homenatge a l’infant Jesús
La llegenda dels Reis Mags està plena de misteris. La primera aparició d’aquests personatges es descriu a l’Evangeli de Sant Mateu, que narra com uns mags van arribar d’Orient per adorar Jesús de Natzaret, el Rei dels Jueus. En aquest text bíblic no es menciona els noms d’aquests tres personatges, ni que fossin reis, ni tampoc quants eren.
Sant Mateu els anomena “mags” com a sinònim d’homes savis o homes de ciència, astrònoms que sabien llegir la posició dels estels. Així és com van trobar el camí fins a la Judea, on havia nascut Jesús.
No és fins al segle III que es comença a xifrar que eren tres els mags que van adorar el nen Jesús, sobretot perquè li van portar tres ofrenes per adorar-lo: or com a condició de rei, encens com a Déu i mirra com a home.
L’or era el símbol de la reialesa i el present més valuós i cotitzat; l’encens es vinculava a la condició divina de l’honorat, una resina vegetal que en cremar-la produeix un fum i olor característics. I la mirra, es feia servir per a embalsamar els morts. Una resina aromàtica que recorda la condició mortal del Messies.
De fet, aquests tres regals encara es conserven. Els monjos ortodoxos del monestir de Sant Pau, al mont Athos, a Grècia, s’encarreguen de custodiar les 28 monedes d’or i les 62 boletes d’encens i de mirra, que previsiblement els Reis Mags van entregar al nen Jesús.
Segons la tradició ortodoxa una princesa cristiana els va entregar al temple, després que la ciutat de Constantinoble caigués en mans dels turcs durant el segle XV.
Melcior, Gaspar i Baltasar
La primera referència que apareix sobre els noms dels tres Reis Mags d’Orient és al segle VI, en un mosaic bizantí de la basílica de San Apolinar Nuovo de Ravenna, a Itàlia.
En la imatge, s’observa que qui va al davant és Melcior, amb una barba i cabells blancs. El segueix Gaspar i finalment Baltasar, amb la barba i cabells negres. Curiosament, en aquest cas, els tres reis no porten corona sinó una mena de boina, ni tampoc n’hi ha cap de negre.
Aquesta obra ha aportat informació molt valuosa sobre l’origen dels Reis Mags, tot i que no és fins al segle XIV que es concreta la imatge d’un rei blanc, un de ros i un de negre.
Segons l’Església, Melcior provenia de Pèrsia; Gaspar de l’Índia i Baltasar d’Aràbia fet que emfatitzava la universalitat del missatge de Jesús segons les tres grans cultures a l’època.
En camell, en vaixell o en helicòpter. Com arriben els Reis?
La nit del 5 al 6 de gener, la nit de Reis, és la més màgica de l’any. Una vetllada molt celebrada als països de la Mediterrània Occidental i a Llatinoamèrica on Melcior, Gaspar i Baltasar porten regals i llaminadures als infants de totes les cases.
Durant la tarda del dia 5, molts municipis organitzen la cavalcada de Reis, una desfilada amb carrosses guarnides per rebre a Ses Majestats i que a l’estat espanyol se celebra des de mitjans del segle XIX. Alcoy, municipi pioner en la tradició, ho va fer l’any 1866 i Igualada, el 1895.
A Barcelona, per exemple, la cavalcada s’ha celebrat de manera ininterrompuda des del 1942 amb complements cada any més innovadors i sorprenents.
Els Reis arriben a les poblacions en vaixell, helicòpter, tractor o fins i tot en camell. Qualsevol transport és vàlid perquè puguin rebre la clau màgica del municipi de mans del seu alcalde o alcaldessa. D’aquesta manera, i amb molt silenci, podran entrar a les cases i deixar-hi els regals que la canalla els ha demanat en una carta.
El dia de Reis o Epifania és festiu a moltes poblacions. Una jornada per gaudir dels regals que han arribat a casa i reunir-se al voltant de la taula per compartir l’àpat central del dia. A la majoria de països de tradició cristiana és costum menjar el “Tortell de Reis”, que amaga una fava i una figureta.
L’origen d’aquest dolç és molt antic. Els romans ja l’elaboraven amb fruites banyades amb mel i el compartien amb els seus familiars. No va ser fins més tard que es va incorporar la tradició d’amagar-hi una fava com a símbol de bona sort per qui la trobés. L’afortunat seria coronat com el rei de la festa.