21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Triem lliurement els nostres estudis o la professió a la que ens volem dedicar?

En el procés de presa de decisions és important que tinguis en compte els aspectes que poden condicionar la teva tria per tal de neutralitzar-los i optar per allò que realment vulguis fer

Construir el teu Projecte de Vida i Professional implica prendre decisions respecte a la teva formació i respecte al teu objectiu professional. Per poder fer una tria ben fonamentada has de tenir en compte els 3 elements clau: l’autoconeixement, l’exploració de l’oferta formativa i l’anàlisi del mercat de treball. Però a més, hauràs de tenir en compte que hi ha una sèrie de condicionants que poden impactar-te a l’hora de triar.

Que el cicle formatiu de grau mitjà que volies fer no s’ofereixi en el teu municipi; que la teva família pensi que ser actor és una professió amb poques sortides professionals o que la presència de dones en el cos de bombers sigui molt reduïda, poden ser aspectes que exerceixin una influència més o menys determinant (o limitant) en el teu procés de presa de decisions. Per això parlem d’elements condicionants en la tria.

3 passos per poder fer una tria lliure de condicionants

  • Perdre’n consciència

Aquest seria el primer pas. Acceptar que existeixen aspectes que impacten (en positiu o en negatiu) en el nostre procés de tria. Però a més, cal tenir present que la seva existència no depèn de nosaltres i no els podrem eliminar. La nota de tall d’un grau universitari o el fet que una sèrie sobre professionals de la medicina estigui de moda són fets que ni depenen de nosaltres ni els podem modificar.

  • Identificar quins condicionants estan presents en la teva tria.

No tots els condicionants ens afecten ni ens afecten amb la mateixa intensitat. Fer una bona identificació i valorar quin impacte poden exercir en la nostra presa de decisions és imprescindible.

  • Cercar com neutralitzar aquests condicionants.

Un cop identificats, cal que defineixis com els pots neutralitzar. Moltes vegades aquest propi procés t’ajudarà a fonamentar encara més la teva tria. La cerca de beques pot neutralitzar el condicionant respecte al cost dels estudis, investigar les sortides professionals d’uns estudis et poden aportar els arguments per defensar la teva tria davant de la família, etc.

Descobreix els 5 grans tipus de condicionants i com neutralitzar-los

  • Condicionants familiars: de vegades triem l’itinerari formatiu en funció de les professions o dels desitjos de la nostra família. Podem triar uns determinats estudis perquè ens han dit que tindran més sortides laborals, o al contrari, no triar-los perquè no creuen que n’hi hagi o bé perquè tenen una visió negativa d’aquella professió. Hauràs d’explorar totes les vies acadèmiques, sortides professionals i els propis interessos per decidir de forma crítica.
  • Condicionants psicològics i personals: alguns d’aquests condicionants són l’edat, el gènere, les capacitats físiques, la personalitat, les aspiracions o el grau de maduresa. Podem desestimar uns estudis  o una professió per haver-los atribuït a un gènere concret com succeeix en l’àmbit de la tecnologia o en el del treball de cures. De la mateixa manera podem evitar un itinerari formatiu per ser més llarg (anys d’estudi) tot i estar més vinculat als nostres interessos o capacitar-nos de manera adequada. Hauràs d’aprofundir en el procés d’autoconeixement i l’exploració de l’oferta acadèmica i del món del treball per tal de contrastar realment el que tu vols fer i diferenciar-ho de percepcions o prejudicis.
  • Condicionants socials: Les modes, els estereotips, les sèries de TV, les xarxes socials, així com les professions pròpies de l’entorn on es viu i fins i tot l’opinió o el no separar-se dels amics poden condicionar la tria. S’ha de tenir en compte que tots aquests aspectes afecten a la tria i ens poden fer creure de manera esbiaixada que tenim un interès envers algunes professions. Cal contrastar bé la informació que tenim sobre les diferents professions investigant les tasques, competències, condicions laborals,…per evitar caure en idealitzacions.
  • Condicionants econòmics: La situació econòmica familiar i/o personal pot suposar un condicionant a l’hora de triar uns estudis o un centre de formació. El preu, la durada dels estudis o la perspectiva de la professió poden ser també condicionants. Caldrà, en aquests casos, explorar els diferents sistemes de beques i ajuts, pràctiques remunerades o sortides professionals que possibilita una titulació.
  • Condicionants educatius: El rendiment acadèmic, els hàbits assolits durant una etapa formativa, les opinions del professorat, tutors/es o orientadors/es i d’altres qüestions com les condicions d’accés a algunes formacions o haver de fer la selectivitat o alguna prova específica, poden ser condicionants de la tria. Per afrontar aquests condicionants hauràs de valorar totes aquestes opinions i informació sobre tu mateix/a que has anat rebent, i veure si s’ajusten a les teves competències i capacitats reals. També pots explorar els diferents sistemes d’accés als estudis que vols cursar, de manera que puguis preparar-te correctament les proves o recopilar la documentació amb temps i aconseguir l’accés a la formació i professió que t’interessa.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -