26 abril 2024
spot_img
26 abril 2024

Tu pots contribuir a fer que el consum i la producció siguin més sostenibles

Els Premis Blanquerna Impulsa incorporen aquest Objectiu de Desenvolupament Sostenible a més dels de “Salut i Benestar” i “Igualtat de gènere”

La forma en què produïm i consumim té un fort impacte en el planeta. Per això, és urgent que en prenguem consciència i actuem perquè la producció i el consum siguin molt més sostenibles. Aquest és un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible fixats per l’ONU de cara a l’any 2030.

L’ODS 12, centrat en el consum i producció sostenible, té com a objectiu produir i consumir menys, sense perjudicar ni el planeta ni les persones.

 

Per aconseguir aquest objectiu, seran crucials les innovacions al voltant de la gestió sostenible dels recursos naturals, la reducció del malbaratament d’aliments, i conscienciar la població sobre la importància del reciclatge, de la reutilització, de la prevenció i de la reducció del consum.

Perquè aquest objectiu es faci realitat, calen lleis de producció sostenible, aconseguir que les empreses les compleixin i que les persones consumeixin de manera responsable. Per fer-ho cal consumir menys, o, que si comprem, que sigui amb criteri.

 

Accions per portar a terme des d’avui mateix

Algunes accions les podem fer des d’ara mateix. Per exemple, comprar a granel, portar a sobre bosses de casa per evitar el consum de plàstics, reciclar, separar els residus en fraccions i evitar llençar menjar.

Aconseguir que aquest objectiu sigui realitat de cara a l’any 2030 dependrà del que fem des d’aquest moment. Amb les teves idees, projectes i propostes pots contribuir a fer que la producció i consum sostenible siguin possibles. I a més, pots emportar-te un Premi Blanquerna Impulsa. 

Aquesta edició prorroga els ODS previstos de “Salut i Benestar” i “Igualtat de gènere“, i incorpora el de la “Producció i consum responsable“. Es poden presentar treballs i optar als premis els nois i noies que estudiïn 4t d’ESO, 1r o 2n de batxillerat o un Cicle Formatiu.

 

Categories i modalitats d’aquesta edició

Pots participar en una de les quatre categories dels premis. En concret, es premiarà l’activitat en l’àmbit comunicatiu, l’activitat en l’àmbit educatiu escolar, l’activitat en l’àmbit de la salut i l’activitat en l’àmbit de les relacions internacionals.

A més, aquest any s’han ampliat les modalitats dels premis. Els estudiants de 4t d’ESO, Batxillerat i Cicles Formatius poden presentar-se de manera individual o en grups de dues persones. En aquest cas es valoren també els treballs de reflexió, prospecció o reivindicació sobre nous hàbits i mesures que siguin realistes i que puguin ser implementades per millorar la sostenibilitat i la igualtat en el centre educatiu o en l’entorn social o familiar.

També poden presentar-se grups d’estudiants (màxim quatre) d’un mateix curs que, amb la implicació i supervisió d’algun membre del professorat, elaborin un projecte de centre que tingui un impacte positiu sobre la seva escola o institut, o sobre el seu entorn social o familiar. Aquest projecte pot tenir la participació de tot el grup classe, però la memòria que es presentarà en els premis només pot tenir l’autoria d’un màxim de quatre estudiants.

També com a novetat, els centres de secundària que hagin implementat iniciatives o projectes durant el curs 2019-2020 o 2020-2021 per millorar aspectes relacionats amb els tres ODS de la present edició també es poden presentar.

D’altra banda, en aquesta edició es posa en marxa la Beca RED-Premis Impulsa. El centre guanyador de la categoria de comunicació rebrà l’oportunitat de formar part durant un any de forma gratuïta del projecte Revista Escolar Digital (RED).

El projecte RED, impulsat per Junior Report, és una xarxa de diaris escolars dirigits i editats per estudiants de secundària amb el suport de periodistes professionals.

Informació elaborada en col·laboració amb Blanquerna-URL

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -