3 desembre 2023
spot_img
3 desembre 2023

I tu, què pots fer-hi?

La revolució verda comença amb petits gestos en el nostre dia a dia

Algú deia que els petits canvis són poderosos. Canviar els nostres hàbits i incorporar gestos molt senzills en la nostra rutina diària pot suposar tot un món.

 

1. La norma de “Les 3 R”

És important seguir la norma de les 3 “R”: Reduir la quantitat de residus que produïm i els productes que consumim, Reutilitzar els objectes i materials i Reciclar al contenidor que correspongui.

2. Viatja acompanyat

Si t’has de desplaçar per la ciutat i no pots anar a peu, la millor solució és el transport públic: els autobusos, metros i trens contaminen molt menys que els cotxes i no es queden atrapats en un embús…

3. Apagar els llums

Quan surtis de la teva habitació, de casa, de classe… recorda’t d’apagar els llums! No només pagaràs menys a les factures, sinó que també podràs estalviar energia i els recursos que s’utilitzen per produir-la: petroli, gas natural, aigua, carbó…

Iniciatives com L’Hora del Planeta de WWF proposen l’estalvi massiu d’energia apagant el llum una hora a tot el planeta. (Getty Images/iStockphoto)

4. Tancar l’aixeta mentre et rentes les dents

Xxsssss… Ho sents? Són litres i litres d’aigua desaprofitada! Quan ens rentem les dents amb l’aixeta oberta, quan tirem de la cadena per desfer-nos d’un mocador… L’aigua és un bé escàs, utilitza-la amb seny!

5. Comprar productes locals

Comprant aliments o productes que s’han produït prop de casa nostra, no només contribuïm a millorar l’economia local sinó que ajudem a contaminar menys perquè els trajectes per transportar les mercaderies són més curts.

6. Reutilitza les bosses…

La mateixa bossa de plàstic que t’han donat a la botiga serveix per guardar el berenar, portar-li el regal a l’àvia i, finalment, per recollir tots els envasos del contenidor groc.

7. … o encara millor: utilitza bosses de roba!

I per ser súper-ecològic, oblida’t de les bosses de plàstic! Utilitza bosses de roba, una cistella o un carro per anar a comprar: d’aquesta manera aconseguirem reduir l’ús de les bosses de plàstic, que es fabriquen amb materials contaminants com el petroli.

Una bossa de roba, la teva motxilla… qualsevol cosa és millor que consumir bosses de plàstic (Digitalskillet / Getty)

8. Utilitza paper reciclat

Per evitar que es talin més arbres, pots optar pel paper reciclat: aquest tipus de paper es fabrica a partir d’altres papers que s’han llençat al contenidor blau per ser reciclats. Fins i tot tu pots fabricar el teu propi paper reciclat a casa!

9. Converteix els residus orgànics en compost

Si tens plantes, un hort o un jardí, pots aprofitar les restes de menjar que es produeixen a casa per a fabricar compost: una mescla natural que serveix d’aliment per a les plantes… ja veuràs com creixen!

10. Evita els productes amb molt d’embolcall

La safata blanca de poliestirè, l’embolcall transparent, una xarxa de plàstic per subjectar-lo… realment cal tant d’embolcall si al final acabarà a les escombraries? El millor és comprar productes a granel, produïts localment i evitar els envasos d’un sol ús.

Els residus d’envasos i plàstics diversos arriben a les zones més inesperades de planeta. (Getty)

11. Separar els residus

Bosses i envasos per una banda, ampolles i pots de vidre per una altra, paper i cartró junts, restes de menjar dins de bosses biodegradables… Separar els residus ajuda a reduir la quantitat d’escombraries que produïm i en facilita el reciclatge.

12. Explica-ho als teus amics!

Amb petits gestos com aquests, tots podem contribuir a millorar el medi ambient. Una persona sola pot fer petits canvis, però moltes persones juntes poden aconseguir un gran canvi: com més siguem, més lluny arribarem!

I recorda: els petits canvis són poderosos. (Getty Images/iStockphoto)

Junior Report promou el pensament crític dels estudiants. Fes-te soci i dona suport al projecte!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -