9 octubre 2024
spot_img
9 octubre 2024

Un dia per als ‘fans’ de la literatura

Autors, editorials i lectors de tot el món celebren el Dia Internacional del Llibre malgrat les restriccions de la pandèmia

“La vida és massa curta per llegir un llibre dolent”. La frase s'atribueix a l'escriptor irlandès James Joyce, autor d'Ulisses (1922), una de les obres més famoses de la literatura contemporània. La novel·la de Joyce és, alhora, la versió moderna d'un dels clàssics de la literatura universal: l'Odissea d'Homer, escrita fa gairebé 3.000 anys.

La literatura aconsegueix unir escriptors i lectors de diferents èpoques i llocs, sense importar que mai hagin arribat a conèixer-se.

També podríem dir que no existeixen llibres bons ni dolents: qualsevol text que aconsegueixi fer-nos viatjar a altres mons, imaginar altres realitats, posar-nos a la pell d'altres persones i reflexionar sobre la nostra vida ja val la pena llegir-lo.

El 23 d'abril se celebra el Dia Mundial del Llibre i els Drets d'Autor, una jornada instaurada per l'Organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) per promoure la lectura. Cada any se centra en un tema diferent i el 2021 es dedica a la traducció, una disciplina que permet acostar i compartir el coneixement i la cultura de diferents pobles.

El Dia del Llibre també ret homenatge a tots els professionals que intervenen en el procés de creació d'un llibre, des dels escriptors i traductors fins als editors, a més de reivindicar la figura de les dones escriptores l'obra de les quals no sempre ha estat reconeguda.

Aquest 2021 també se celebren diverses efemèrides literàries: des del centenari del naixement de Patricia HighsmithCarmen Laforet; el 200 aniversari del naixement de Charles BaudelaireFiódor Dostoievski o Gustave Flaubert, o els 700 anys de la mort de Dante Alighieri. Una bona excusa per descobrir els grans clàssics literaris.

La pandèmia de coronavirus ens ha afectat de moltes maneres, però també ha tingut algunes conseqüències positives: confinats a casa, hem tingut més temps que mai per obrir un bon llibre i gaudir de la lectura.

23 d'abril: un dia d'escriptors

El Dia Mundial del Llibre també coincideix amb la data de la mort de tres grans escriptors de la història: Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega van morir el 23 d'abril del 1616. Però només un d'ells va morir realment en aquesta data.

Cervantes va escriure El ingenioso Hidalgo don Quijote de la Mancha (1605), més conegut com El Quixot, considerada l'obra per excel·lència de la literatura en espanyol. Es tracta d'una paròdia de les novel·les de cavalleries que estaven de moda al segle XVI.

Per Cervantes, aquelles històries eren avorrides, els arguments no tenien cap sentit i els personatges eren ridículs. Per això el protagonista d'El Quixot és un noble en hores baixes que es creu un cavaller amb deliris de grandesa. A banda del sentit de l'humor, destaca per ser un gran retrat de la societat de l'època i de la naturalesa humana.

Cervantes va morir a Madrid el 22 d'abril del 1616, però la seva mort es va registrar l'endemà.

Shakespeare sí que va morir un 23 d'abril, però només segons el calendari julià que encara se seguia a l'Anglaterra de l'època. A la resta de països, on ja s'havia establert el calendari gregorià, era el 3 de maig.

Les obres de teatre de Shakespeare són conegudes a tot el món: Romeo i Julieta, Molt soroll per no res, Hamlet, MacbethOtel·lo… I encara que tenen més de 400 anys, els seus versos expressen millor que ningú l'amor i el desamor, l'ira i la desesperació a través de les seves paraules.

Inca Garcilaso de la Vega va néixer a la ciutat peruana de Cusco el 1539, quan el Perú era un dels territoris conquerits per la Corona Espanyola després de l'arribada de Cristòfor Colom a Amèrica.

Fill d'un conqueridor espanyol i d'una princesa inca, va narrar en diversos llibres escrits en castellà la cultura i història del poble inca. Va morir el 23 d'abril del 1616 a Còrdova (Espanya).

El Dia del Llibre se celebra a diversos països amb fires literàries, paradetes de llibres als carrers i activitats en biblioteques, llibreries i centres cívics.

Durant aquest dia els escriptors i escriptores es converteixen en ídols de masses i signen autògrafs als seus fans, les editorials confien que les vendes de llibres se superin un any més i els lectors surten al carrer a la recerca del títol perfecte. Ni tan sols el coronavirus pot aturar una bona història.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -