El 23 d’abril se celebra el Dia Mundial del Llibre, data que coincideix amb l’aniversari de la mort de tres grans autors de la història de la literatura
La lectura té grans beneficis per als lectors i lectores. Llegir augmenta la nostra capacitat de comprensió, atenció i pensament crític, allhora que estimula la nostra imaginació i creativitat. Fomentar la lectura és un dels objectius del Dia del Llibre.
Hi ha diferents versions sobre l’origen d’aquesta efemèride a Espanya. L’any 1923, l’escriptor valencià Vicente Clavel Andrés va posar en marxa una iniciativa per commemorar el naixement de Miguel de Cervantes el 7 d’octubre (una de les dates de naixement que els historiadors atribueixen a l’autor d’El Quixot). El Dia del Llibre no es va començar a celebrar fins al 1926, però quatre anys més tard es va traslladar al 23 d’abril i la festivitat es va estendre per tot el territori espanyol.
Al 1995, la Unió Internacional d’Editors va presentar una proposta davant de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO) perquè el Dia del Llibre es convertís en una celebració internacional. Des de llavors, cada 23 d’abril se celebra el Dia Mundial del Llibre.
Aquest dia no només serveix per remarcar la importància de la lectura, sinó que és una jornada que posa en valor la indústria editorial, la protecció dels drets d’autor i la tasca professional d’escriptors, traductors i editors. També serveix per reivindicar la figura de les dones escriptores, ignorades durant anys per la història de la literatura.
La UNESCO organitza cada any un gran esdeveniment per celebrar aquest dia i reuneix editorials i escriptors per impartir tallers literaris a diferents ciutats del món. A més, també es tria una Capital Mundial del Llibre: aquest 2023 serà Acra, la capital de Ghana.
Un homenatge a tres grans escriptors
El 23 d’abril del 1616 van morir Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega, tres grans escriptors de la història de la literatura. Un motiu més per celebrar la festa de la literatura en aquesta data… si bé només un d’ells va morir realment aquest dia.
Miguel de Cervantes (1547-1616) va ser un novel·lista, poeta i dramaturg espanyol que va escriure L’enginyós Hidalgo Don Quixote de la Mancha (1605), més conegut com El Quixot. L’obra és una sàtira sobre les novel·les de cavalleries que estaven de moda al segle XVI. En l’actualitat ws considera l’obra per excel·lència de la literatura en espanyol. Cervantes va morir a Madrid el 22 d’abril del 1616, però la seva mort es va registrar l’endemà.
William Shakespeare (1564-1616) va ser un dramaturg, poeta i actor anglès que va escriure obres tan conegudes com Romeu i Julieta (1597), Hamlet (1603) i Macbeth (1606). Avui dia se’l considera l’escriptor més important en llengua anglesa i un dels més cèlebres de la literatura universal. Va morir un 23 d’abril segons el calendari julià que se seguia a l’Anglaterra del segle XVII, però a la resta de països era el 3 de maig (segons el calendari gregorià).
Finalment, Inca Garcilaso de la Vega (1539-1616) va ser un escriptor d’ascendència inca. A la seva obra més important, Comentarios Reales de los Incas (1609), va exposar la història, cultura i costums dels inques i altres pobles de l’antic Perú. Va ser la primera gran obra de la literatura peruana i una de les més importants del període colonial. Inca Garcilaso de la Vega va morir el 23 d’abril del 1616 a Còrdova.
Celebrar el Dia del Llibre
Al principi, la celebració del Dia del Llibre a Espanya es va limitar a les ciutats universitàries. Amb el pas del temps, cada ciutat i municipi van començar a celebrar aquesta jornada d’una manera diferent, creant les seves pròpies tradicions i costums per promoure la lectura.
A Catalunya, la jornada coincideix amb la Diada de Sant Jordi, que és el patró de la comunitat. La llegenda explica que Sant Jordi va salvar la princesa matant un drac, i que de la sang del monstre va néixer una rosa. Per això el 23 d’abril es regalen llibres i roses, una tradició que ve de temps medievals.
A la resta d’Espanya, les ciutats preparen diferents activitats en institucions i centres culturals. A Madrid, per exemple, se celebra la Nit dels Llibres, una iniciativa cultural en què diverses llibreries i biblioteques obren fins a mitjanit.
No tots els països celebren el Dia del Llibre el 23 d’abril. A l’Uruguai, per exemple, el Dia Nacional del Llibre se celebra el 26 de maig per commemorar l’aniversari de la Biblioteca Nacional de l’Uruguai, que va ser la primera biblioteca pública del país.
Al Regne Unit munten el World Book Day, que té lloc el primer dijous de març i se celebra sobretot a les escoles i centres educatius. Els estudiants es disfressen de personatges literaris per anar a classe i reivindicar el llegat de llibres i novel·les.