18 gener 2025
spot_img
18 gener 2025

Un Nadal més sostenible

Estem a les portes de Nadal i segur que comptes els dies que falten per obrir els regals del tió, el Pare Noel o els Reis Mags. Durant les festes, però, es dispara el consum d’energia i també generem molts més residus que en altres èpoques de l’any.

Podem gaudir del Nadal sense destruir el medi ambient? Us donem algunes claus per gaudir d’unes festes més sostenibles!

Regals de proximitat…

Per embolicar els paquets, és millor fer servir paper reciclat, paper de diari o fins i tot mocadors de roba que es poden reutilitzar (Nathan Lemon / Unsplash)

Donar i rebre regals és la tradició nadalenca favorita de la majoria. A més a més, gràcies a les plataformes de compra per internet, trobar el regal perfecte és més fàcil que mai.

Tot i així, aquesta comoditat té un preu: com més quilòmetres recorri un paquet per arribar fins a la nostra porta, i depenent del mitjà de transport amb què viatgi, més contaminarà. Per això cal trobar regals de proximitat.

També podem plantejar-nos com emboliquem els paquets. En comptes de paper de regal, podem fer servir papers reciclats més creatius, com ara paper de diari, mapes turístics recollits durant un viatge o fins i tot embolicar-los amb mocadors de roba, que poden formar part del regal.

…o de segona mà

Les llibreries de segona mà són botigues on podràs trobar el llibre perfecte a un preu més baix. (Mane Espinosa – Arxiu)

Encara que ens encanti obrir regals, n’hi ha que acaben al fons de l’armari sense que els utilitzem.

Si hi ha objectes que no fas servir, demana als amics o coneguts si els necessiten o pensa a vendre’ls. Potser hi ha algú que busca exactament allò que ja no et fa falta!

També et pots plantejar comprar alguns regals de segona mà. Per fabricar objectes nous calen molts materials i també cal cremar combustibles fòssils, que s’usen tant per generar l’energia per produir-los com per transportar-los.

Menjar sí, però amb sentit comú

Anar a comprar amb les nostres pròpies bosses i a mercats que rebin els productes de cultius propers ens permet ser més sostenibles. (Mané Espinosa – Mané Espinosa)

El menjar és una part essencial de les festes. Però hem de recordar que és millor no fer-ne un gra massa amb la quantitat i comprar productes locals.

Es fan servir molts recursos per produir els aliments i també per transportar-los. Per aquest motiu, cada vegada que llencem menjar malgastem recursos molt valuosos i contribuïm a emetre gasos d’efecte d’hivernacle.

Segons l’Organització de les Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura (FAO), un terç del menjar produït a nivell mundial es malgasta. A més, si acaba als abocadors i es podreix, produeix metà, un gas d’efecte d’hivernacle més efectiu que el diòxid de carboni a l’hora d’escalfar la Terra.

Cal comprar productes de proximitat i de temporada per evitar contaminar més del compte.

Alerta amb els electrodomèstics

El forn és un dels electrodomèstics que més electricitat consumeix: es recomana apagar-lo abans de temps i utilitzar l’escalfor residual per acabar de cuinar els aliments. (Alex Lam / Unsplash)

Durant les festes el consum d’electricitat es dispara i per tant també la crema de combustibles fòssils necessària per generar-la. Encara que no ho sembli, els llums no són pas els principals culpables de l’augment de la factura de la llum.

Segons un informe del 2016 de l’Associació de Consumidors d’Energia (Anae) d’Espanya, durant les festes el consum d’electricitat augmenta un 28%. Això es deu al fet que passem més temps a casa i utilitzem més els electrodomèstics, com el forn o el rentavaixella.

No obstant, també cal, si tenim llumets decoratius, que tinguin bombetes LED o de baix consum i que els apaguem quan anem a dormir per no consumir massa electricitat.

Redueix, redueix i torna a reduir

Si comprem només el que necessitem, no generarem més residus del compte. (Marija Zaric / Unsplash)

Tots els consells que us hem donat són importants, però aquest és crucial. Abans de comprar res, ja sigui menjar, un regal o unes noves bombetes per a l’arbre, demana’t: cal? Hi ha una opció més ecològica?

Si reduïm el consum des del principi, generarem menys residus i serem més respectuosos amb el medi ambient. Que tingueu unes felices i sostenibles festes!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -