4 octubre 2023
spot_img
4 octubre 2023

Un país sota una dinastia

La família Kim porta 69 anys governant Corea del Nord com l’única ‘monarquia comunista’ del món

Per Marina Hernández

La família Kim porta tres generacions governant a Corea del Nord, gairebé 70 anys. El primer líder i fundador de la República Popular Democràtica de Corea va ser Kim II-sung, des de 1948 fins la seva mort el 1994, quan el seu fill Kim Jong-il va assumir el càrrec fins al 2011.

Actualment, el president és Kim Jong-un, que va prendre el relleu del seu pare, Kim Jong-il, des del dia del seu enterrament.

La dinastia Kim està formada per tres generacions: Kim Il-sung (1948-1994), Kim Jong-il (1994-2011) i Kim Jong-un (2011-). (Arxiu)

Qui va ser Kim II-sung?

Kim II-sung va ser el primer governant de la dinastia Kim i va estar en el càrrec durant 46 anys (1948-1994). El dictador tenia poder i control absolut de tot el país a nivell polític, econòmic i militar.

Dels tres presidents, Kim II-sung és el més important. A força de fer propaganda sobre si mateix va aconseguir que els nord-coreans l’adoressin i encara avui segueixen reverenciant-lo i considerant-lo el “president etern”.

Però la veritat és que Kim Il-sung era un dictador repressiu i totalitari. El seu règim torturava i executava a totes les persones que s’oposaven o criticaven el seu sistema de govern.

La repressió també arribava als mitjans de comunicació. Un cas molt curiós d’aquesta censura era que Kim Il-sung patia calcinosis, una malaltia que li va fer sortir un embalum de la grandària d’una pilota de tennis al clatell.

Els fotògrafs només estaven autoritzats a retratar el seu perfil esquerre, perquè no es veiés. La premsa no podia mostrar que el gran déu capdavanter de Corea del Nord no era perfecte.

https://youtu.be/Xx3oXGBQZF4

Qui va ser Kim Jong-il?

Kim Jong-il era el fill del president etern i va estar al poder durant 17 anys (1994-2011). Quan el seu pare va morir, l’Assemblea Popular Suprema el va triar com a cap d’Estat.

El nou líder ja portava 20 anys treballant al Partit dels Treballadors i estava preparat per seguir els passos del seu pare i mantenir la seva ideologia. D’alguna manera, els dos formaven una sola persona.

Malgrat predicar sobre el sistema comunista i la igualtat entre tots els treballadors, Kim Jong-il vivia una vida plena de luxes. Era faldiller, apassionat de la bona gastronomia i de l’alcohol.

Kim Jong-il mai va fer un discurs en públic perquè considerava que, com menys se sabés sobre ell, més difícil seria criticar-lo.

A Kim Jong-il li agradava molt el cinema. A més de col·leccionar i produir pel·lícules, va arribar a segrestar a directors i actrius i els va obligar a filmar pel·lícules per a ell. (Anonymous / AP)

El dictador comunista volia que Corea del Nord fos un país independent i autosuficient. Per això va instaurar un règim d’autarquia: va tallar les relacions amb altres països, sense importar productes ni matèries, i sense rebre ajudes.

La seva mala política econòmica va portar al país a una època de molta pobresa. A més, el 1995 i 1996 una sèrie d’inundacions van destruir gran part dels cultius, la qual cosa va produir un greu període de fam. Es calcula que van morir entre 600.000 i un milió de persones per desnutrició.

Malgrat la mala situació econòmica, el país es va convertir en una gran potència nuclear. L’any 2000, Kim Jong-il va estar a punt d’arribar a un acord per detenir la fabricació d’armes nuclears a canvi d’ajudes econòmiques, però el pacte es va trencar en descobrir que Corea del Nord havia seguit endavant amb el programa nuclear. El 2006 i 2009, Kim Jong-il va dur a terme les primeres dues proves nuclears.

Qui és Kim Jong-un?

Actualment, el president de l’única monarquia comunista del món és Kim Jong-un, que ocupa el càrrec des de 2011. És el tercer membre adorat de la dinastia i està al poder per seguir difonent la ideologia i els valors del seu pare i del seu avi.

Kim Jong-un té 33 anys i és un entusiasta dels dibuixos animats i les videoconsoles. Molts experts el descriuen com un líder egocèntric, narcisista i sense empatia.

Dos anys després d’accedir al poder, va ordenar executar al seu propi oncle, Jang Song-thaek, perquè creia que era un traïdor. Des que està al càrrec ha ordenat la mort de més de 70 alts funcionaris.

https://youtu.be/vv2Tw8xTwt8

Kim Jong-il va tenir almenys tres fills, però el seu preferit sempre va ser Kim Jong-un, per això se’l considera el “príncep mimat” de la dinastia. Igual que el seu pare, l’actual president gasta molts diners en cotxes de luxe, iots i festes.

Per evitar qualsevol tipus de crítica, Kim Jong-un segueix els passos dels seus antecessors, violant els drets humans i castigant amb la pena de mort a les persones que s’oposen al seu règim.

Kim Jong-un va seguir endavant amb el programa nuclear iniciat pel seu avi i ha realitzat més assajos amb míssils i bombes nuclears, l’últim al 2017.

Informació elaborada en col·laboració amb la Facultat de Comunicació i Relacions Internacionals Blanquerna.

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -