10 juny 2023
spot_img
10 juny 2023
spot_img

Un pont de llibre

Aquest any se celebra la publicació de diversos títols i autors que han marcat la història de la literatura

Viure en l’Imperi Galàctic envoltats de robots, expedicions amb vaixell al voltant del món, cinc nois aventurers a la recerca de misteris, aristòcrates que es converteixen en vampirs, hobbits que lluiten contra dracs, viatges en el temps…

Els llibres ens permeten viure infinites aventures i al 2017 se celebra la publicació de diversos títols i l’aniversari d’autors que s’han convertit en clàssics.

Rondalles, aventures i realisme màgic

Aquest 2017 compleixen anys diferents obres que ocupen un lloc destacat a la literatura universal.

Fa un segle i mig, entre 1865 i 1867, es van publicar les aventures d’Els fills del Capità Grant, una de les primeres històries d’aventures de Jules Verne. Més tard arribarien Vint mil llegües de viatge submarí, Viatge al centre de la Terra, La volta al món en 80 dies

I uns anys més tard, el 1897, va aparèixer Dràcula de l’irlandès Bram Stoker: va ser l’origen de la literatura de vampirs. El castell del famós comte pot visitar-se a Transilvania (Romania).

https://www.instagram.com/p/BcFcZ2uDTlY/

Aquest any es compleixen 75 anys de la primera edició d’Els Cinc, la saga d’aventures escrita per Enid Blyton i protagonitzada per quatre cosins i el seu inseparable gos, Tim, que resolen misteris. L’escriptora anglesa va signar més de 700 novel·les juvenils.

El 1967, fa just 50 anys, es van publicar dues grans novel·les: Cent anys de solitud de Gabriel García Márquez i El mestre i Margarida de Mijaíl Bulgakov. Encara que es van escriure en contextos molt diferents, ambdues novel·les recorren al realisme màgic i la fantasia per explicar la història del Coronel Aureliano Buendía i la visita del diable a la Unió Soviètica.

https://www.instagram.com/p/BW8SwuuBE0N/

Finalment, aquest estiu es van complir 20 anys de la publicació del primer llibre de Harry Potter. Creada per J.K. Rowling, aquesta saga sobre el món de la màgia va atrapar a milions de lectors a tot el món.

2017: Un any per recordar a grans autors

Aquest any també és el centenari del naixement de Glòria Fortes, escriptora espanyola la poesia de la qual tractava temes com l’amor i la solitud, però també la pobresa i les desigualtats socials. Els seus poemes servien per fer denúncia social sobre les injustícies que es vivien a Espanya a mitjans del segle passat.

“Abans de comptar les síl·labes, els poetes han d’explicar el que passa

GLÒRIA FORTES

El 1892, fa 125 anys, naixia J.R.R. Tolkien, el creador de l’univers d’El Hobbit, El Senyor dels Anells i El Silmaríl·lion. No només va escriure milers de pàgines plenes d’aventures i éssers fantàstics, sinó que també va crear els seus mons fantàstics fins a l’últim detall: va inventar llengües, mapes, costums…

El 2017 es compleixen 200 anys de la mort de Jane Austen (1775-1817), una de les grans escriptores de la literatura anglesa, que sabia retratar com ningú les classes socials de l’Anglaterra del segle XIX.

I fa 350 anys naixia un altre gran escriptor anglès: Jonathan Swift (1667-1745), que va escriure Els Viatges de Gulliver. En aquesta història fantàstica, l’aventurer Gulliver visita diferents països i coneix personatges que, per més irreals que semblin, en realitat són una crítica a la societat de la seva època.

També es commemora el 25 aniversari de la mort d’Isaac Asimov (1920-1992), un dels autors pioners de la ciència ficció. Les seves obres més famoses formen part de la saga de la Fundació: un conjunt d’històries que retraten la vida al futur, quan l’home hagi aconseguit colonitzar altres planetes.

Asimov va escriure i va editar més de 500 llibres perquè, com va dir una vegada, per a ell escriure era tan important com respirar.

https://twitter.com/HistoryTime_/status/936890273337978880

Informa’t de tot a Junior Report Castellà | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -