19 gener 2025
spot_img
19 gener 2025

Un trampolí per entrar a la indústria dels efectes visuals

El VFX Lab impulsat per l’ESCAC permet als alumnes graduats perfeccionar-se i treballar en projectes reals del sector cinematogràfic

Per Judith Vives

El sector dels efectes visuals (VFX) és un dels que més sortides professionals té en el món del cinema i l’audiovisual.

En aquest àmbit es requereixen professionals formats tècnicament i molt especialitzats, per poder fer realitat les més increïbles fantasies dels directors de cinema, creadors audiovisuals i publicitat.

És una professió que combina la faceta creativa i de disseny amb una part més tècnica i de domini de les eines digitals. De l’experiència i del talent dels professionals que s’hi dediquen depèn en moltes ocasions la qualitat d’una pel·lícula o peça audiovisual d’un altre tipus.

A l’ESCAC, Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya, pots especialitzar-te en VFX gràcies al Curs professionalitzador d’Efectes Visuals per a Cinema i Sèries, i també gràcies al Màster en Efectes Visuals, que et permeten aprendre les bases dels efectes visuals i entrar en contacte amb la resta de departaments del sector cinematogràfic de l’escola.

Però l’ESCAC vol anar una mica més enllà i vol ser un trampolí perquè el seu alumnat faci el salt a la indústria. Per això, compten amb el VFX Lab. El Laboratori d’efectes visuals i animació va néixer fa quatre anys per oferir a l’alumnat de Màster i Grau la possibilitat d’especialitzar-se a través de la participació en projectes professionals dins d’un programa de pràctiques in-house.

La coordinació del Lab va a càrrec de Lluís Castells, graduat de l’escola i guanyador de tres premis Goya. Castells explica que el Lab va néixer inicialment per donar suport a produccions internes de l’escola, com ara anuncis o produccions d’Escac Films. Amb el temps, el projecte ha crescut amb la idea de ser un autèntic trampolí de talent.

Avui en dia, aquest laboratori està plantejat com un programa de perfeccionament tècnic que l’escola ofereix als graduats en VFX. D’aquesta manera, garanteix la seva participació en produccions professionals.

 

Treballar en projectes reals

Els alumnes d’Efectes Visuals poden accedir al laboratori amb un contracte de pràctiques de 6 mesos i treballar en projectes reals. És el cas, per exemple, de la pel·lícula de terror Malasaña 32, els efectes digitals de la qual van ser realitzats per estudiants de l’ESCAC en el marc de les pràctiques en el VFX Lab.

“Es desenvolupen projectes més professionals i els estudiants treballen sota la pressió real d’un projecte, amb una data d’entrega…”, comenta Castells.

La indústria generalment reclama professionals amb experiència i per a molts estudiants acabats de graduar, l’única manera de demostrar-la és passar per aquest laboratori professionalitzador, en el qual treballen en un entorn totalment professional. Per a això compten amb l’assessorament i supervisió de professionals de sector com el mateix Lluís Castells, entre d’altres.

El Lab ofereix un nou model formatiu de creació i producció amb l’objectiu de potenciar el talent i facilitar la incorporació al sector audiovisual. A més, en aquest espai es desenvolupen habilitats tècniques, s’alimenta el talent individual i es promou el treball en equip.

“En aquests projectes els alumnes tenen l’oportunitat de treballar en plans més atractius del que farien en una empresa del sector, on els principiants acostumen a realitzar tasques més avorrides al principi”, comenta Castells, remarcant que en tot moment aquests alumnes estan tutelats per professionals amb una llarga experiència.

Actualment, els alumnes del Lab estan treballant en dos projectes que veuran aviat la llum. Un és Perfect Enemy, la nova pel·lícula de Kike Maíllo, també antic alumne de l’ESCAC. D’altra banda, estan desenvolupant els efectes de la sèrie Loco por ti, de Dani de la Orden.

Informació elaborada en col·laboració amb l’ESCAC

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -