‘El cofre de Nadie‘ explica la història d’una jove adoptada que es pregunta sobre els seus orígens
Per Judith Vives
La Nadia és una jove de Kènia adoptada quan va néixer. Tot el que conserva del seu país d’origen és un cofre amb algunes quincalles que no signifiquen res per ella. Però quan l’Érika, la filla de la parella del seu pare, passa cinc dies a casa, tot canvia. Així arrenca l’obra de Chiki Fabregat: El cofre de Nadie, una novel·la contundent que, a través d’una història d’intriga apassionant, ens parla de la recerca de la pròpia identitat.
A més, és un llibre que toca molts altres temes d’actualitat, com ara les diferents relacions amoroses entre els joves, el perill de les relacions possessives i tòxiques, la influència de les xarxes socials, l’adaptació als nous tipus de família…
La idea de la novel·la va sorgir quan Chiki Fabregat va regalar a la seva filla un cofre “per guardar-hi coses importants”. Al cap d’un temps es va trobar el cofre abandonat i va pensar com n’és de difícil per una adolescent seleccionar el que és important i el que no. Es va apuntar la idea al mòbil i, quan va voler escriure “Nadia”, el corrector ho va canviar per “Nadie”. D’aquesta manera, Fabregat va veure l’oportunitat de desenvolupar una història molt més complexa i interessant.
Segons explica l’escriptora, a la novel·la ha volgut jugar amb els contrastos i creuar les vides d’una protagonista blanca amb una protagonista negra que ve de Kènia, cadascuna amb uns pares molt diferents. Per escriure aquesta història, l’autora també es va informar sobre la legislació vigent sobre l’adopció a Kènia.
Al començament, la Nadia no té cap desig d’indagar sobre els seus orígens ni sent cap enllaç amb el seu país natal a l’Àfrica. Només quan coneix una altra noia molt diferent a ella mateixa començarà a sentir aquesta curiositat. D’aquesta manera, la novel·la explora l’increïble camí que seguim per descobrir qui som i què volem a la nostra vida.
Fabregat explica que la recerca de la identitat és una constant a totes les seves novel·les, ja que es tracta també d’una característica pròpia de tots els adolescents. “L’adolescència és aquell moment en què els joves necessiten saber qui són i s’han de trobar“, explica l’autora.
Premi Gran Angular
Editada per l’editorial SM, El cofre de Nadie va guanyar el Premi Gran Angular 2021. El jurat va destacar que es tracta d’“un relat de descobriments, afectes i compromisos explicats des d’una perspectiva optimista, diversa i multicultural”.
El veredicte també destacava que el llibre aporta una visió fresca i actual de la realitat contemporània, amb un ritme àgil i una construcció impecable.
La selección de @educacion3_0 destaca 'El cofre de Nadie' de @chikifabre, premio Gran Angular 2021, como una de las obras de literatura juvenil más destacadas del año ➡️ https://t.co/ItV8Ewhn9H#JuntosHacemosLectores pic.twitter.com/wSQG00RcRQ
— Literatura SM (@Literatura_SM) December 20, 2021
Informació elaborada en col·laboració amb SM/Cruïlla