La Biblioteca Digital Mundial permet consultar llibres, manuscrits, revistes o fotografies de diferents èpoques i països
Els llibres ens ajuden a entendre la realitat que ens envolta, ens permeten acostar-nos a noves cultures que no coneixem o viatjar a altres planetes, fins i tot a alguns que ni tan sols existeixen.
Ara, l’epidèmia de Covid-19 ha obligat a abaixar la persiana a centres culturals, biblioteques i llibreries de tot el món. Això dificulta l’accés a alguns llibres, però avui dia existeixen biblioteques digitals en línia on és possible consultar llibres… i moltes coses més.
És el cas de la Biblioteca Digital Mundial de l’Organització de les Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (Unesco) que des de la seva pàgina web ofereix accés gratuït a milers de llibres, manuscrits, mapes, partitures, revistes, fotografies, pel·lícules… tota mena de documents sobre històries, fites i cultures d’arreu del món.
Como millones de personas deben quedarse en casa, compartamos la cultura y las ideas.
¿Conoces la Biblioteca Digital Mundial? Tienes acceso gratuito a manuscritos, libros, fotografías…
Aprovecha y descubre los tesoros culturales del mundo💫
➡️https://t.co/VCjBi570A3 @WDLorg pic.twitter.com/bsvAfdRgkJ
— UNESCO en español 🏛️#Educación #Ciencia #Cultura (@UNESCO_es) March 16, 2020
La Història guardada en una biblioteca
La idea de fer una macrobiblioteca digital la va posar sobre la taula James H. Billington, el responsable de la Biblioteca del Congrés dels Estats Units, una de les més importants del món.
El 2005, la Unesco va decidir fer costat al projecte. Els impulsors de la iniciativa van haver de fer front a diversos reptes, com facilitar-hi l’accés en diverses llengües o la digitalització de documents als països en desenvolupament.
La Biblioteca Digital Mundial va obrir les portes a internautes de tot el món l’abril del 2009. En total hi ha més de 20.000 documents digitalitzats (comptant-hi tots els formats) corresponents al període entre el 8000 a. C. i l’any 2000, procedents de 193 països i escrits en 145 idiomes.
Pots buscar documents per regió, per tipus de document o per temàtica i cada un va acompanyat d’una explicació sobre el seu origen o la seva importància.
També pots navegar directament a través de les seves línies històriques o pels mapes interactius, com el de manuscrits il·luminats a Europa: aquells llibres escrits a mà i decorats amb or, plata o colors brillants.
La Biblioteca Digital Mundial amaga moltes curiositats i tresors culturals, com una versió digitalitzada del que podria ser la primera edició impresa de l’Ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha de Cervantes, datada entre finals de 1604 i inicis de 1605.
També es poden observar altres formes d’escriptura, com algunes pintures rupestres de la prehistòria a Sud-àfrica, o exemples d’escriptura pictogràfica encara en ús: la del poble naxi de la província xinesa de Yunnan, prop de l’Himàlaia.
First printed edition of the first volume of Cervantes' "Don Quixote" (El ingenioso hidalgo don Quixote de la Mancha), 1605: https://t.co/KfvtGLUpEs #Cervantes #DonQuixote #DonQuijote #literature #WDLFirsts pic.twitter.com/oXu2qx63MK
— WorldDigitalLibrary (@WDLorg) April 19, 2018
De les naus de Colom al Titanic
Entre els documents més curiosos hi ha un mapa que recull les expedicions britàniques a l’Antàrtida a principis del segle passat, una carta de Cristòfol Colom després del seu primer viatge per l’Atlàntic o els manuscrits del científic italià Galileu Galilei sobre els satèl·lits que giren al voltant del planeta Júpiter.
També pots consultar un fullet publicitari de 1911-1912 de dos grans vaixells que connectaven la Gran Bretanya amb l’Amèrica del Nord: l’Olympic i el malaguanyat Titanic.
També hi ha algunes pel·lícules, enregistraments d’àudio o fotografies, com la sèrie de la fotògrafa Dorothea Lange sobre la Gran Depressió als Estats Units.
Submergir-se a la Biblioteca Digital Mundial permet viatjar en el temps a partir d’un recorregut per la història del món i al voltant de tot el planeta… però des del sofà de casa i a través d’un sol clic. Una manera de continuar gaudint dels llibres i la lectura, fins que les nostres llibreries i biblioteques de capçalera tornin a obrir les portes.
¡Disfrute de la Biblioteca Digital Mundial de @UNESCO desde casa! Podrá aprovechar el tiempo con la familia 😃 Está en 7 idiomas y reúne mapas, textos, fotos, grabaciones, películas y otras reliquias culturales de todas las bibliotecas del planeta https://t.co/i4h9lLpd7J pic.twitter.com/Fkar2Pp9Ti
— UNESCO Perú (@UnescoPeru) March 16, 2020
Descarrega’t de forma gratuïta els recursos didàctics sobre el coronavirus aquí.