22 maig 2024
spot_img
22 maig 2024

Una celebració amb magnificència

La cerimònia d’inauguració dels Jocs Olímpics és un dels moments més recordats de cada olimpíada

Els Jocs Olímpics (JJOO) són una de les cites més esperades del calendari esportiu mundial. No només perquè competeixen els millors atletes del planeta, sinó perquè els JJOO només se celebren una vegada cada quatre anys.

Però a més, els Jocs representen l’oportunitat de donar-se a conèixer al món. Per això la cerimònia d’inauguració és molt més que un simple esdeveniment: és una carta de presentació, l’escenari perfecte per llançar un missatge d’unitat entre països.

Repassem algunes de les cerimònies d’inauguració més memorables dels Jocs Olímpics de la història.

Atenes 1896

Els primers Jocs Olímpics de l’Era Moderna es van celebrar el 1896 a Atenes. L’elecció de la seu es va fer per honrar els jocs de l’Antiga Grècia, que se celebraven fa 3.000 anys.

La cerimònia d’inauguració es va fer a l’estadi Panathinaikó, que data del segle IV a. de C. L’estadi va ser reconstruït amb el mateix marbre blanc que s’utilitzava per a les estàtues gregues.

Uns 80.000 espectadors van assistir a la cerimònia. Encara que no van ser retransmesos (la televisió encara no existia aleshores), els Jocs van ser un èxit i el món sencer va voler mantenir la tradició de les Olimpíades.

Estocolm 1912

La cinquena edició dels Jocs Olímpics moderns es va celebrar el 1912 a Estocolm, la capital de Suècia. Per primera vegada a la història de les Olimpíades, la competició va comptar amb atletes dels cinc continents.

Van ser els Jocs més moderns celebrats fins avui, amb cronòmetres elèctrics per les proves de velocitat i el sistema ‘foto-finish’ per acabar amb les disputes entre els corredors sobre qui havia arribat abans.

Durant la cerimònia d’obertura, els atletes de 28 països van entrar per ordre alfabètic a l’Estadi Olímpic d’Estocolm davant de més de 30.000 persones.

Los Angeles 1984 

La ciutat de Los Angeles (Estats Units) ja havia acollit els Jocs Olímpics de 1932. Mig segle més tard, va repetir com a seu olímpica amb una cerimònia espectacular.

El compositor John Williams, conegut per les seves obres mestres al cinema, va escriure el tema principal de les Olimpíades. Els més de 90.000 espectadors del Coliseum van formar un mosaic immens amb les banderes dels 140 països que van participar als Jocs.

L’objectiu de la cerimònia era demostrar que Estats Units era un país modern i innovador. Per donar-li un toc futurista, el pilot especialista William Suitor va entrar volant a l’estadi amb un vestit de propulsió que va deixar sorprès a tothom.

Pequín 2008

Gairebé 30 anys després dels Jocs de Moscou 1980, el COI triava un altre país comunista per organitzar els Jocs Olímpics.

La cerimònia d’obertura dels Jocs Olímpics de Pequín 2008 van ser una demostració del poder de Xina com a potència mundial. Més de 2.000 intèrprets van seguir una coreografia perfecta amb tambors tecnològics i van deixar a tots els espectadors amb la boca oberta.

L’estadi del Niu va ser l’escenari perfecte per explicar una història mil·lenària: des de l’invent de la pólvora fins a l’última tecnologia.

Londres 2012

Més d’un segle després de Londres 1908, la capital britànica va tornar a convertir-se en seu olímpica.

Sens dubte, l’obertura dels Jocs de Londres 2012 serà una de les més recordades de la història: la mateixa Reina d’Anglaterra saltant en paracaigudes al costat de James Bond per donar el seu discurs de benvinguda.

La cerimònia va ser un tribut a la cultura britànica i la seva història, des de la Revolució Industrial fins al moviment punk i la música pop, i va comptar amb personalitats famoses com el futbolista David Beckham o l’ex Beatle Paul McCartney.

I, per descomptat, tampoc va faltar el toc d’humor anglès gràcies a Mr.Bean i les seves excentricitats.

Rio 2016 

Els últims Jocs Olímpics d’Estiu es van celebrar en Rio de Janeiro, l’antiga capital de Brasil. Van ser les primeres Olimpíades celebrades a Sud-amèrica.

Els Jocs de Rio 2016 van llançar un missatge a favor del medi ambient. Des d’uns cèrcols olímpics fets amb plantes fins al símbol de la pau convertit en un arbre, tot per conscienciar sobre la necessitat de cuidar del nostre planeta.

Els organitzadors també van voler reconèixer la diversitat cultural dels pobles, donant protagonisme a les tribus indígenes de Brasil, i fent un repàs pels diferents estils de la música popular brasilera.

Va ser la primera vegada a la història dels Jocs Olímpics que participava un equip d’atletes refugiats de diferents països.

Barcelona 1992

La cerimònia d’obertura dels Jocs de Barcelona ’92 va ser una celebració de la història i la cultura mediterrànies. Per primera vegada en una cerimònia inaugural el públic formava part de l’espectacle, il·luminant l’estadi amb petites llums.

Des de la fletxa de foc que va encendre el peveter fins a l’actuació de Freddie Mercury i Montserrat Caballé amb la mítica Barcelona, els Jocs ja formen part de la història de l’olimpisme.

Informa’t de tot a Junior Report Castellano | Català | English

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -