21 novembre 2024
spot_img
21 novembre 2024

Una cita erròniament atribuïda a Churchill es cola a la carrera presidencial a la Casa Blanca

Les cites erròniament atribuïdes, lleugerament modificades o directament inventades circulen com una forma més de desinformació

Per Javier Castillo

“L’èxit no és definitiu, el fracàs no és fatal: el que compta és tenir el coratge per continuar”. Amb aquesta cita, Ron DeSantis va anunciar aquesta setmana que es retirava de les primàries que celebra el Partit Republicà per elegir el seu candidat a la presidència dels Estats Units. El governador de Florida, que també va declarar que a partir d’ara donarà suport a Donald Trump perquè sigui el candidat republicà a la Casa Blanca, va atribuir aquesta frase a Winston Churchill. Tot i això, l’exprimer ministre britànic no ha pronunciat mai aquestes paraules. Així consta al llistat de cites falsament atribuïdes a Churchill publicat per la International Churchill Society (ICS), una organització sense ànim de lucre dedicada a promoure el llegat del polític.

DeSantis no és el primer que atribueix aquesta cita a l’exprimer ministre britànic. De fet, les cites erròniament atribuïdes, lleugerament modificades o directament inventades circulen —constantment i sense que ningú les corregeixi— com una forma més de desinformació tant a les xarxes socials com en discursos de tota mena.

Una llista de cites incorrectament atribuïdes a Winston Churchill

El volum de cites falsament atribuïdes a Winston Churchill és tan gran que la mateixa International Churchill Society compta a la seva pàgina web amb un llistat d’un total de 21 declaracions erròniament associades a l’exprimer ministre britànic. Entre elles, hi ha, per exemple, la publicada per DeSantis i una altra que també fa referència a l’èxit: “L’èxit és anar de fracàs en fracàs, sense perdre l’entusiasme”.

“No trobem cap atribució per a cap d’aquestes cites […]. No es troben enlloc de l’obra de Churchill. Gairebé la mateixa quantitat de fonts en línia atribueixen aquestes expressions a Abraham Lincoln, però no n’hem trobat cap que proporcioni atribució als Arxius de Lincoln”, explica la ICS al respecte.

L’exprimer ministre britànic tampoc va dir mai que “els feixistes del futur es diran a si mateixos antifeixistes”. Així ho va desmentir l’agència de fact-checking argentina Chequeado, membre de la xarxa internacional de verificadors que lluiten contra la desinformació (IFCN), i així consta també a la pàgina web de l’ICS.

En aquesta mateixa línia, la plataforma de verificació espanyola Maldita.es també va desmentir el 2021 una altra cita que es va viralitzar erròniament atribuïda a Churchill en xarxes socials: “Totes les democràcies occidentals estem en deute amb Franco”.

Paraules que Cervantes, Gandhi o el Papa mai han pronunciat

Churchill, evidentment, no és l’únic personatge històric al qual se li atribueixen paraules que mai no va pronunciar. Ni Cervantes va escriure “borden, Sancho, senyal que cavalquem” ni Gandhi va dir “sigues el canvi que vols veure al món”, tal com va comprovar Chequeado. És més, una de les verificacions més llegides de Verificat és una publicada el 2021 en què l’agència de fact-checking desmentia una cita que s’assignava de manera errònia al Papa Francesc. No, el pontífex no és l’autor d’una homilia que diu que “ser feliç és donar gràcies cada matí pel miracle de la vida”.

Verificat també va desmentir el 2022 que Alejandro Lerroux, expresident del Consell de Ministres a la Segona República, hauria afirmat que “la gran fórmula per enfortir l’Espanya imperial és fer que els catalans es barallin entre ells”, una cita que circulava fruit de la manipulació d’una portada antiga del diari ABC.

Les cites falses com a arma de desinformació política

La desinformació en forma de cita falsa també ha irromput en l’àmbit polític com a arma per atacar la reputació dels líders i representants dels partits o amb l’objectiu de llançar un missatge manipulat per influir en l’opinió pública.
Tot i això, al contrari del que es va viralitzar a Espanya, és fals que l’expresident Felipe González digués que preferia “Franco abans que Podemos”, que l’exvicepresident Pablo Iglesias afirmés que “és preferible que les dones espanyoles es casin amb immigrants musulmans i africans” o que Rocío Monasterio (Vox) declarés que no entenia “l’embolic per haver signat informes arquitectònics sense títol”, atès que “els que van fer les piràmides tampoc ho tenien”. Així ho va verificar l’agència de fact-checking Newtral.

El Fake de la Setmana és un projecte conjunt de Junior Report i Verificat

Si el teu centre educatiu està interessat a treballar la desinformació a l’aula, omple aquest formulari i ens posarem en contacte amb tu.

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -