El temple creat per Antoni Gaudí comptarà amb un far lluminós a la torre de la Mare de Déu, que s'encendrà cada nit a partir del 8 de desembre
Tot està preparat perquè demà, dia de la Immaculada Concepció (8 de desembre), s'encengui per primera vegada l'estrella que corona la torre de la Mare de Déu de la Sagrada Família, l'obra més emblemàtica de l'arquitecte modernista Antoni Gaudí.
El far està format per una estrella de dotze puntes, cadascuna de les quals mesura gairebé tres metres; el diàmetre total de l'estrella és de 7,5 metres d’amplada. La figura està formada de vidre i acer i pesa 5,5 tones. A més, les plaques de vidre tenen diferents textures per a jugar amb la llum i crear reflexos.
La torre de la Mare de Déu és, ara per ara, la torre més alta del temple: fa 138 metres d'altura. No obstant això, quan acabin les obres, el punt més alt serà la torre de Jesucrist, que està previst que mesuri 172,5 metres i es convertirà en el punt més alt de la ciutat.
La Sagrada Família és el monument més visitat de Barcelona i la seva construcció es finança amb els ingressos de les entrades i donacions privades. El 2019 va rebre més de 4,7 milions de visites, segons dades de Statista. Gràcies a aquesta popularitat, estava previst que la Sagrada Família estigués acabada el 2026.
Malgrat això, la pandèmia de la covid ha reduït significativament el nombre de turistes i visitants i això ha perjudicat els fons disponibles i, en conseqüència, el ritme de les obres. Aquest estiu, durant els mesos de juliol i agost (quan hi ha més afluència de turistes estrangers), el nombre de visitants no ha superat els 2.000. En canvi, al juliol del 2019, es van superar les 15.000 visites diàries.
Des que va començar a construir-se en 1882, les obres de la Sagrada Família només s'havien interromput durant el període de la Guerra Civil espanyola (1936-1939). Avui dia no hi ha una data prevista per a la finalització del temple.
La il·luminació de l'estrella podrà seguir-se en directe i fins i tot s’hi podrà participar de manera virtual, ja que el procés il·luminarà gradualment diferents parts de la torre durant els dies previs.
Icona del modernisme
El Temple Expiatori de la Sagrada Família és una basílica catòlica que va començar a construir-se el 1882 i encara no ha estat acabada.
El primer arquitecte del temple, Francisco de Paula del Villar, va projectar un edifici d'estil neogòtic, com el Palau de Westminster a Londres. No obstant això, Del Villar no va aconseguir posar-se d'acord amb els promotors del projecte sobre algunes qüestions, com els materials que s’havien d'utilitzar en la construcció. Així que, un any després, l’encàrrec va recaure sobre Antoni Gaudí (1852-1926).
En aquell moment, Gaudí només tenia 30 anys però ja havia col·laborat amb alguns arquitectes destacats de l'època, com el mateix Francisco del Villar, i començava a fer-se un nom com a arquitecte. Havia dissenyat fanals i mobiliari urbà, algunes capelles privades o la decoració d'habitatges i locals per a les famílies de la rica burgesia barcelonina, però les seves obres més conegudes encara havien d’arribar: la Casa Milà, la Casa Batlló, el Park Güell…
Gaudí va canviar per complet el disseny de la Sagrada Família i va apostar per l'estil modernista. Malgrat ser un edifici religiós, la imatge de la natura està molt present en l'estructura. Les columnes del pòrtic recorden el tronc de les sequoies i a l'interior del temple es divideixen com les branques d'un arbre. En molts racons, la pedra esculpida crea la il·lusió que les fulles i vegetació cobreixen les parets.
Així i tot, l'arquitecte era molt creient i això queda reflectit a les parets del temple. Les façanes de l'edifici mostren diferents moments de la vida de Jesús i les torres representen diferents personatges de la Bíblia: apòstols, evangelistes, la Mare de Déu i Jesucrist.
Un temple per al poble
La Sagrada Família es considera l'obra més important de Gaudí, encara que ell mai va arribar a veure-la acabada. Va morir atropellat per un tramvia el 1926, poc abans de fer 74 anys, i va ser enterrat en una capella dins de la mateixa basílica.
Els treballs de construcció de la Sagrada Família sempre han avançat lentament. Gaudí era molt creient i volia que les obres es paguessin exclusivament amb donacions de caritat, com una mostra de bondat i de virtut pròpies de la religió catòlica. Ara bé, això permetia recaptar pocs diners per avançar amb l'edifici.
Alhora, la mort accidental de l'arquitecte i la crema dels plans i maquetes durant la Guerra Civil espanyola van aturar la construcció durant anys.
A la dècada de 1950 es van reprendre les obres seguint els esbossos i fotografies publicats en alguns documents, però mai veurem la Sagrada Família que Gaudí va imaginar. Aviat es compliran 140 anys construint la basílica i molts es pregunten quin aspecte tindrà un cop estigui acabada.