18 desembre 2024
spot_img
18 desembre 2024

Una forma diferent de veure el món

El Dia Mundial de la Conscienciació sobre l’Autisme busca eliminar estereotips i aconseguir la inclusió total de les persones amb autisme

El 2 d’abril se celebra el Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme, una jornada per sensibilitzar sobre aquest trastorn que afecta la capacitat de les persones per comunicar-se i interactuar amb els altres.

Els Trastorns de l’Espectre Autista (TEA) són un tipus de trastorns neurobiològics, això vol dir que l’origen és al cervell i a les connexions neuronals.

Al nostre cervell hi ha milers de milions de neurones i bilions de connexions entre elles. En el cas dels TEA, es creu que algunes alteracions genètiques poden provocar que aquestes connexions fallin, la qual cosa repercuteix en el comportament de la persona afectada.

Això no obstant, hi ha diferents tipus de trastorns autistes, que influeixen de manera diferent en la capacitat intel·lectual i les habilitats socials. Algunes de les formes més conegudes són l’autisme (síndrome de Kanner) i la síndrome d’Asperger.

L’objectiu del Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme és donar a conèixer aquests trastorns per combatre els prejudicis i la discriminació que afecten les persones amb autisme i aconseguir-ne la plena inclusió en societat.

Es calcula que 1 de cada 160 nens té un TEA, segons dades de l’Organització Mundial de la Salut (OMS). És difícil saber quantes persones al món tenen algun trastorn autista, ja que no tots els països disposen de recursos per detectar-ho, però algunes associacions parlen de l’1% de la població mundial (més de 70 milions de persones).

 

Diferents graus d’autisme

Els símptomes de l’autisme poden dividir-se en dos grans grups: les dificultats a l’hora de comunicar-se i relacionar-se amb altres persones, i la repetició de conductes, activitats o interessos, sovint de manera obsessiva.

Els trastorns de l’espectre autista es manifesten en els tres primers anys de vida i duren tota la vida. Encara que no n’existeix una cura, els experts assenyalen que una detecció precoç pot ajudar a tractar-ne els símptomes i millorar la qualitat de vida.

Alguns exemples de comportament autista són: no mostrar interès per l’entorn o les persones del voltant, no establir contacte visual, no expressar emocions amb la cara, evitar el contacte físic, tenir un llenguatge limitat i literal (no entenen les bromes o els jocs de paraules)…

Detectar l’autisme a edats primerenques permet treballar millor les capacitats d’aquestes persones. (Carrilet)

Així i tot, existeixen diferents graus de TEA i les capacitats i els símptomes poden variar molt en cada cas.

En els casos més greus, la falta de comunicació verbal és permanent i les persones afectades poden no arribar a comunicar-se mai amb altres persones. En canvi, en els casos més lleus, l’autisme pot confondre’s amb la timidesa o la falta d’atenció.

D’altra banda, els afectats per la síndrome d’Asperger tenen una gran intel·ligència, una capacitat increïble per memoritzar i solen obsessionar-se amb els camps d’estudi que els interessen: matemàtiques, física, música…

 

Combatre els prejudicis

Els metges i científics saben encara molt poc sobre els TEA, el seu origen i com tractar-los. De fet, els criteris per classificar aquests trastorns varien cada any en funció dels descobriments que es van fent en estudis, recerques en laboratoris, noves teràpies…

Aquest desconeixement reforça alguns estereotips sobre les persones amb autisme, com per exemple que no tenen sentiments (sí que s’emocionen, però ho mostren de manera diferent) o que són persones poc sociables (el que succeeix és que la seva percepció de la realitat i les relacions socials és diferent).

Llegir, informar-se i parlar amb persones que pateixen algun trastorn de l’espectre autista pot ajudar-nos a desmuntar prejudicis i conèixer realitats molt diferents. Les persones amb autisme també poden estudiar, treballar, casar-se i tenir fills…

Al mateix temps, hem de ser conscients de la importància del llenguatge a l’hora de perpetuar estereotips i evitar l’ús de la paraula autisme o autista de manera negativa o per insultar.

Cada dia seleccionem una notícia, n’expliquem el context i dissenyem materials perquè estudiants de tot el món puguin llegir, debatre i opinar sobre l’actualitat a classe. Subscriu-t’hi!

 

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -
-Contingut patrocinat -