24 abril 2024
spot_img
24 abril 2024

Una guia per prendre consciència sobre les espècies en perill d’extinció

‘Salvem-los’ recull algunes de les espècies que formen part de la Llista Vermella d’Espècies Amenaçades al món

Per Judith Vives

El canvi climàtic, els desastres naturals i, especialment, les activitats de l’ésser humà estan provocant la desaparició de moltes espècies. Animals com els orangutans o els tigres podrien desaparèixer com a conseqüència de l’acció humana. Els efectes dels cultius d’oli de palma, la desforestació i la caça il·legal són algunes de les causes que amenacen aquestes espècies animals.

No són les úniques. A la tristament famosa Llista Vermella d’Espècies Amenaçades de la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN) es recullen centenars d’animals que es troben en perill d’extinció. D’aquesta llista, l’autora Jess French n’ha seleccionat alguns i els ha recollit al llibre Salvem-los, editat per Cruïlla.

Jess French és una veterinària i presentadora de televisió molt popular al Regne Unit, on presentava un programa d’animals per a infants.

Amb aquest llibre, que compta amb les il·lustracions de James Gilleard, l’autora ha volgut conscienciar sobre el risc que pateixen molts animals del planeta, però també pretén enviar un missatge més optimista advertint que el seu futur és a les nostres mans. Per això, a banda d’explicar la situació de risc de cada animal, també ens explica com podem protegir-los.

Les espècies per continents

El llibre s’organitza per continents i a cada apartat ens presenta diverses espècies en perill d’extinció. Així, d’Àsia ens parla de l’orangutan, el lleopard de l’Amur, el pangolí xinès, el gavial, el mahseer daurat i el tigre.

D’Oceania coneixeràs la situació del diable de Tasmània, el kakapo, el takahe, els coralls i l‘insecte pal de Lord Howe. El rinoceront negre, l’indri, el camaleó menor, la granota arc de sant Martí de Malàisia, l’aufrany comú i el goril·la de muntanya són els animals en risc d’Àfrica.

D’Amèrica del Nord, el llibre ens parla de l’ós polar, la serp cascavell de Santa Caterina, el còndor de Califòrnia, la papallona Euphydryas Editha quino i el ratpenat nassut major; sobre Amèrica de Sud hi ha informació sobre la xinxilla, l’anolis banyut, la llúdriga gegant, el guacamai jacint i l’axolot.

També pots conèixer animals europeus en risc d’extinció, com el fraret, la rata d’aigua, l’aranya Dolomedes plantarius, la libèl·lula Aeshna isóceles i el gran borinot groc.

https://www.instagram.com/p/BzXhXFwJKt2/?utm_source=ig_embed

Finalment, el llibre també recull animals en perill que habiten en diferents mars i oceans, com el rorqual comú, la vaqueta marina, la tortuga verda, l’abulón negre, el tauró martell gegant i la tonyina vermella de l’Atlàntic.

A cada pàgina hi trobaràs una espècie il·lustrada a tot color, amb informació i icones que n’indiquen la ubicació, les amenaces que pateix i la situació actual de cada espècie. Al final del llibre hi ha una llista en la qual pots consultar altres espècies en perill, a banda de consells per contribuir a la conservació de l’entorn.

Informació elaborada en col·laboració amb SM/Cruïlla

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -