Les Unitats Didàctiques de Junior Report són materials educatius sobre temes d’interès elaborats amb la col·laboració d’experts i institucions especialitzades. Responen als objectius curriculars, permetent als estudiants connectar els continguts amb el seu entorn mitjançant activitats pràctiques i dinàmiques participatives.

Autisme
Unitat Didàctica

Autisme i empoderament

Articles

Situacions d’aprenentatge

En aquesta SA us animem que us informeu sobre les mesures i accions que pren el centre per poder acompanyar, incloure i donar visibilitat a les persones amb TEA dins i fora de l’aula. Un cop fet analitzarem la informació i generarem una proposta de millora conjunta amb el grup classe per tal fer-la arribar a l’equip directiu perquè la valori.

Objectius d’aprenentatge:

  • Explorar i comprendre de forma més profunda la realitat de les persones amb TEA
  • Desenvolupar habilitats de cerca, reflexió, síntesi i priorització de la informació.
  1. Introducció (30 min):

Lectura conjunta de l’article: Autisme, la lluita per una vida autònoma

Discussió sobre els punts clau de l’article i a la vegada que poder començar a reflexionar sobre les següents qüestions:

  • Com vivim la neurodivergència? 
  • Quines mesures heu observat que es prenen per acompanyar i empoderar les persones amb TEA al centre?

Expliquem el repte i el producte final.

  1. Seguim investigant (90 minuts):

En grups petits inicien un procés d’investigació sobre la realitat de les persones amb TEA als centres educatius a escala global (territori) i mirem d’aterrar-ho de forma específica al nostre centre. És important assegurar que la informació sigui extreta de fonts fiables. Per altra banda, demaneu documents de centre, parleu amb la persona psicopedagoga i altres persones que considereu que us puguin acompanyar a saber quines mesures i accions es prenen al centre per acompanyar i empoderar les persones amb TEA. Empoderar podríem definir-ho en aquest cas com treballar perquè les persones amb TEA guanyin amor propi i força personal des de l’acompanyament i des de fomentar també en la mesura del possible la seva autonomia personal. Per tal de facilitar la cerca ens podem dividir per temàtiques i que cada grup es focalitzi en una:

  • Quines mesures pren el Departament d’ensenyament i el govern per acompanyar les persones amb TEA en l’educació
  • Què en diuen les organitzacions en suport a les persones TEA respecte a la pregunta anterior
  • Quines mesures es prenen al centre per acompanyar les persones amb TEA
  • Quines mesures es prenen al centre per empoderar les persones amb TEA
  • Quins documents existeixen al centre per a regular aquest àmbit
  1. Ordenem i prioritzem la informació (30 minuts):

Cada grup organitza i prioritza tota aquella informació trobada per tal de poder-la compartir al grup classe, ja que tenir un context global i local de la realitat de les persones amb TEA a l’educació i al centre és el punt de partida que necessitem per a poder elaborar propostes de millora per al nostre centre amb relació a aquest àmbit.

  1. Compartim (30 minuts)

Cada grup comparteix amb una breu presentació informal tota la informació que considerin rellevant exposar i des d’aquest punt es llencen les següents preguntes per a poder-hi reflexionar:

  • Creieu que el context exposat empodera i acompanya de forma real a les persones amb TEA? Per què?
  • Quins mesures de centre creieu que tenen major impacte? Quines poc?
  1. Generem noves propostes de centre (30 minuts):

En els mateixos grups elaborem propostes de millora i noves propostes que permetin ampliar i incrementar l’impacte. És important que les propostes siguin SMART (eSpecífiques, Mesurable, Assolibles, Realistes i acotades en el Temps), ja que poc sentit té fer una proposta a l’equip directiu que no tingui pressupost o recursos per assolir. Així i tot, no deixeu de pensar en gran, poder organitzar unes jornades, que l’alumnat pugui donar suport a l’acompanyament en espais formals o informals, o qualsevol altre idea que us vingui pot ser vàlida, no ens oblidem de somiar…

  1. Posem-les en comú i escollim-ne entre 3 i 5 (30 minuts):

Amb l’acompanyament del docent compartim, prioritzem i aterrem aquelles propostes que més impacte puguin tenir i més viables siguin d’implementar.

  1. Redactem i entreguem la proposta (50 minuts):

De forma col·laborativa (cada grup pot quedar-se amb una partt) s’aterra la proposta. Punts de la proposta:

  1. Introducció i motius de la proposta
  2. Proposta 1
  3. Proposta 2
  4. Proposta 3
  5. Tancament i agraïment

És important que cada Proposta contingui, objectius (motiu), en què consisteix, impacte que s’espera i recursos per a poder-la a portar a terme.

Un cop fet s’agrupen totes les parts en un únic document i es decideix si es vol presentar o entregar en format carta o correu a l’equip directiu i esperar resposta.

  1. Reflexió final (10 minuts):

Possibles preguntes de reflexió: 

Què he après sobre les persones amb TEA?

Què és el que més m’ha agradat d’aquest procés? Què és el que menys?

Davant de l’existència del TEA en una persona sembla que tota la resta d’àmbits de la vida perden importància. Les persones amb TEA experimenten una sexualitat diversa i divergent que és moment de reivindicar. En aquesta SA us animem a investigar i donar visibilitat a la forma de viure la sexualitat i el gènere de les persones amb TEA a través de la creació d’una acció de difusió a triar per grups de treball.

Objectius d’aprenentatge:

  • Conèixer la forma de viure el gènere i la sexualitat de les persones amb TEA, familiaritzar-nos amb el concepte “autigènere”
  • Fomentar la creativitat i el pensament crític des d’una acció de difusió.
  1. Introducció (40 minuts):

Lectura conjunta de l’article: L’experiència de les persones autistes dins del col·lectiu LGTBQIA+

Generar amb el grup classe un resum dels punts claus de l’article, posant èmfasi en aquella informació que considereu més rellevant amb relació a la forma de viure la sexualitat i el gènere de les persones amb TEA.

Poder reflexionar entorn de les següents preguntes:

  • Què és el que més us ha sorprès d’aquest article?
  • Per què creieu que pot ser un tema poc visible o present el parlar de la sexualitat i orientació sexual de les persones autistes.
  • Quins prejudicis tenim amb relació a aquesta qüestió? (per exemple: “pensava que les persones amb autisme no tenen desig sexual o no poden vincular-se sexualment amb ningú” etc.) Poder-los parlar per prendre consciència que els tenim i que són prejudicis és important per poder encara la SA amb una nova mirada.

Expliquem el repte i el producte final.

  1. Elaborem un mapatge i posem-nos en contacte (50 minuts):

Ens dividim en grups i cada grup genera un procés cerca i investigació entorn de “l’autigènere” i com viuen la sexualitat les persones amb autisme. Més enllà de la definició d’autigènere la clau seria poder buscar experiències o informació amb relació a què senten, a la seva mirada i vivència amb relació al gènere i a la sexualitat. L’article anterior ja és un bon punt de partida. També podeu trobar informació rellevant a través de la Federació Catalana Autisme, i altres organitzacions similars. Assegureu-vos de fer la cerca a partir de fonts fiables.

  1. Ordenem, prioritzem i posem en comú la informació (30 minuts):

Per grups intentem recollir dades significatives, experiències de persones a la vegada que poder aprofundir i tenir clara la definició “d’autigènere”. Un cop ordenada i prioritzada, és a dir triant de tota aquella que trobeu més rellevant, dediquem un breu espai informal per compartir amb el grup classe tota la informació.

  1. Pensem l’acció de difusió (60 minuts)

És moment de pensar una acció de difusió per a donar visibilitat al fet que la diversitat sexual i de gènere també forma part del món de les persones amb TEA, posant èmfasi estendre el concepte “autigènere”. Respecte al format facilitem algunes propostes per tal que cada grup en pugui seleccionar algun:

  • Contingut divulgatiu a xarxes (en format Reel)
  • Pòster per penjar a les aules (fent ús del Canva o d’alguna altra plataforma)
  • Breu infografia 

Segons l’edat de l’alumnat el docent també es pot decantar per un format.

Un cop fet toca fer un guió pel Reel o una primera proposta de pòster escollint quins missatges clau es volen transmetre, quines imatges, etc.

En cas del guió pel Reel us facilitem aquesta taula, no ha de durar més d’1 minut:

EscenaDiàleg SonsEfectes especials
Descriure on es dona l’escena, atrezzo, què hi passa…Exemple:Ens trobem al patí de l’escola i de cop apareixen..Què diuen les persones que apareixen al vídeoMúsica de fons o altres sonsAdjuntar imatges o altres elements per destacar missatges o aspectes de l’escena
Intoducció atractiva:
Escena 1
Escena 2
Escena final, on aparegui el missatge clau del Reel. (Exemple: i tu, què fas per reivindicar l’autigènere)

En cas que sigui un pòster o un altre format similar seguir els següents punts:

  • Extreure missatges claus i posar-los de forma atractiva i convidant a les persones a estendre el missatge i a donar visibilitat a aquesta realitat
  • Cerca d’imatges que acompanyin  el text
  1. Generem l’acció (60 minuts)

És moment de, amb els mateixos grups, gravar i editar el Reel o de generar el pòster o contingut divulgatiu triat.

  1. Presentació (30 minuts)

Cada grup exposa a la resta del grup classe la seva acció de difusió.

  1. Difusió (10 minuts)

Poder decidir de quina forma s’estén aquesta proposta, si es penja a xarxes, si es penja a les aules, etc.

6. Reflexió final (20 minuts):

Possibles preguntes de reflexió: 

Per què creieu que és important poder donar visibilitat a aquests tipus de missatges?

Què us ha agradat més del procés viscut? 

Amb quines dificultats us heu trobat?

En aquesta SA us animem mirar cap a endins i veure de quina forma ens vinculem amb les persones amb autisme i quines creences i prejudicis apareixen que fan que no puguem donar-los un lloc des de l’amor i el respecte a la nostra vida. La idea és que pugueu generar una activitat breu per fer a l’aula que us permeti treballar un canvi de mirada amb relació a com ens vinculem a les persones amb autisme.

Objectius d’aprenentatge:

  • Generar un espai d’autoconeixement i reflexió entorn de la forma de vincular-se amb les persones amb autisme.
  • Desenvolupar habilitats d’escolta activa i de comunicació i expressió escrita
  1. Introducció (20 min):

Lectura de l’article: Prevenir el bullying i protegir els infants amb autisme a l’escola

Compartiu els punts claus de l’article.  

Expliquem el repte i el producte final a l’alumnat.

  1. Mirem endins (40 min):

De forma individual poder completar la següent taula que presenta una sèrie de preguntes que ens permeten mirar endins. Mireu de respondre de forma honesta.

Què penso quan veig o em ve al cap una persona que té autismePoder identificar aquests pensaments ens permet separar-nos d’ells i veure que moltes vegades ens vinculem amb les persones autistes des d’aquests.
Exemples: “són raros” / “no saben el que es fan” / “són agressius” / “em fa por vincular-me amb ells, ja que no els entenc i no els hi parlo” / “no sé com fer per relacionar-m’hi”…


Per què tinc aquests pensaments, d’on venen? Per què creieu que ens costa acceptar la diferència i formes diferents de mirar a la vida? Per què a vegades la diferència ens fa por?Reflexioneu entorn de les preguntes anteriors, el que us vingui al cap i el que sentiu





Imagineu-vos que sou petits i veieu una persona amb autisme per primera vegada (ningú us en ha parlat abans), aquesta mirada innocent què veuria en aquesta persona? Què li cridaria l’atenció? Quines qualitats hi podria veure?





Posa’t a la seva pell… com creus que els agradaria ser tractats pels seus companys/es de classe?





Dediqueu un temps per compartir amb les persona que tingueu al costat les respostes per tal d’apreciar-ne les diferències i similituds. Passeu a compartir-ho en grups petits i finalment genereu un espai amb tot el grup classe per compartir aquelles idees més rellevants sobretot de la segona i la tercera pregunta

  1. Pluja d’idees i esborrany de la proposta (60 min):

Formem grups petits i cada grup ha de dissenyar una activitat en què es pugui treballar aquest canvi de mirada en relació a les persones autistes.  Pot ser una activitat plantejada per extreure prejudicis, per treballar valors, o per acompanyar els estudiants a mirar diferent i de forma més amorosa les persones amb autisme. Pot ser en format repte (“teniu 10 minuts per aconseguir extreure X prejudicis que…”, etc.), una activitat més acadèmica, una activitat més reflexiva o si sorgeix la creativitat un joc breu.

Pas 1. Pluja d’idees

Amb tot el grup genereu idees d’activitats en què es tingui en compte tot el vist a les activitats anterior i a l’article. Un cop les tingueu les prioritzeu i n’escolliu una.

Pas 2. Genereu un primer esborrany

  1. Definir l’objectiu
  • Escriure quins valors o què es pretén treballar en aquesta activitat
  • Què vols que aprenguin l’alumnat?
  • És una activitat en format repte, un joc breu, una activitat més acadèmica?
  1. Triar el format
  • Pot ser un joc, una fitxa, un debat, un experiment, etc.
  • Considera l’edat i el nivell de l’alumnat.
  1. Establir la durada
  • Una activitat breu hauria de durar entre 5 i 15 minuts.
  1. Disseny activitat, instruccions i preparació del material (60 minuts):

Un cop estigui preparat l’esborrany toca aterrar el que queda de l’activitat com a tal i per facilitar el procés us recomanem que seguiu els següents passos

  1.  Descriure els passos de l’activitat
  • Escriu de manera clara i senzilla què ha de fer l’alumnat. Ha d’estar tot aterrat com perquè l’alumnat hi pugui jugar de forma autònoma, sense que els expliquin l’activitat. 
  • Indica si han de treballar sols, en parelles o en grup.
  1. Preparar el material
  • Llista tot el que necessites (papers, imatges, vídeos, etc.) i prepara el material
  • Comprova que tot estigui disponible i en bon estat.
  1. Juguem! (45 minuts)

És moment de posar en pràctica l’activitat que hàgiu dissenyat amb la resta de l’alumnat. Per facilitar el procés es poden intercanviar les activitats entre grups i que cada grup depenent de la durada en pugui participar d’una o dues.

  1. Reflexió final (15 minuts):

Possibles preguntes de reflexió: 

Què és el que més us ha costat? 

Heu sentit que podeu tenir una altra mirada envers les persones amb autisme fent l’activitat? De quina forma es treballaven?

De quina forma us agradaria apropar-vos a les persones amb autisme a partir d’ara?

En aquesta SA us animem a investigar el dia a dia de les famílies amb membres que tenen TEA a través de fer una entrevista a les mateixes famílies i conèixer de primera mà la seva experiència.

Objectius d’aprenentatge:

  • Conèixer el dia a dia de les famílies que tenen membres amb autisme
  • Millora de la comprensió oral, escrita i la redacció.
  1. Introducció (20 minuts):

Lectura conjunta de l’article: L’impacte de l’autisme en la família

Generar amb el grup classe un resum dels punts claus de l’article, posant èmfasi en aquells aspectes que més us sorprenguin de la qüestió que tracta l’article. Possibles preguntes per seguir el fil de l’article:

  • Quins reptes creieu que són els més complicats d’enfrontar en el dia a dia?
  • Quins aprenentatges els hi porta la presència d’aquesta neurodivergència?

Expliquem el repte i el producte final.

  1. Elaborem un mapatge i posem-nos en contacte (40 minuts):

Ens dividim en grups i cada grup genera un mapatge d’associacions i organitzacions on hi ha la presència de famílies amb persones amb autisme. També genereu un llistat de persones que coneguin que estiguin en aquesta situació, ja que segurament serà més fàcil poder-les entrevistar en tant que conegudes o amigues.  Per tal d’organitzar i poder ampliar la riquesa de les entrevistes és millor que cada grup esculli persones diferents. Es pot posar en comú la cerca i que amb el suport del docent es pugui repartir. 

Un cop repartit és moment de posar-se en contacte amb les persones que volem etrevistar.

  1. Preparació de l’entrevista (60 minuts):

Part 1. Aterrem les condicions de l’entrevista amb la persona entrevistada (10’)

És important poder establir dia, hora i canal de l’entrevista.

Part 2. Preparem les preguntes de l’entrevista (50’)

Cada grup aprofundeix en 2-3 temàtiques específiques per a generar entrevistes diverses i riques en aprenentatges i informació. Com que cada experiència i vivència serà diferent segons la família les temàtiques poden estar repetides si així es decideix. Amb l’acompanyament del docent les reparteixen:

  • Reptes del dia a dia
  • Com veuen el món les persones amb autisme
  • Rebuda de la notícia
  • Aprenentatges personals de viure amb una persona que té autisme
  • Alegries i joia que aporta
  • Ajudes i suport
  • Necessitats en el dia a dia
  • Altres…?

Un cop repartides les temàtiques per grups, amb la informació de l’article i des del coneixement previ de l’alumnat, cada grup planteja les preguntes que faran a la persona entrevistada. Penseu preguntes adequades per cada context. L’entrevista ha de durar 20-25 minuts màxim. S’ha d’intentar que l’entrevistat/da doni respostes llargues, i, per tant, s’evitarà fer preguntes que es puguin respondre amb un sí o un no.

  1. Entrevista (60 minuts)

Part 1. Entrevista (25’)

Cada grup fa l’entrevista, és important prendre notes o gravar les respostes amb el mòbil per poder redactar sense perdre’ns cap detall. Podem fer-ho amb l’aplicació d’una gravadora o amb diverses notes de veu. Consulta com fer una entrevista.

Part 2. Transcripció de l’entrevista (35’)

Una vegada s’ha realitzat l’entrevista, es transcriu l’àudio que s’ha gravat. S’ha d’escriure exactament el que diu l’entrevistat/da, però es poden evitar expressions molt orals o es poden formular bé les frases si algunes no queden clares. 

5. Compartim! (40 minuts)

Cada grup presenta i fa un resum de l’entrevista a la resta de l’alumnat, destacant aquells temes més sorprenents o que permeten ampliar el coneixement previ de l’alumnat.

6. Reflexió final (20 minuts):

Possibles preguntes de reflexió: 

Quins aprenentatges heu extret d’aquesta experiència?

Què us ha agradat més del rol d’entrevistador? Què heu après i què és el que més us ha costat? Per què?

Quina informació us ha sorprès més de les entrevistes? 

En aquesta SA us animem a investigar al llarg dels últims 40 anys aquelles sèries i pel·lícules en les quals hi ha persones amb TEA de protagonistes per a fer una anàlisi i valoració de les qualitats i els potencials de les mateixes a la vegada que dels reptes amb els quals s’enfronten per poder viure una vida digna. Per tal de poder-ho expressar us proposem redactar un article d’opinió en relació amb la qüestió tractada.

Objectius d’aprenentatge:

  • Explorar i reflexionar sobre les habilitats i potencialitats que tenen les persones amb TEA a partir de les pel·lícules i sèries que ho tracten a la vegada que ser conscient dels reptes amb els quals s’enfronten en el dia a dia.
  • Desenvolupar habilitats per redactar un article d’opinió en un context real.
  1. Introducció (30 min):

Lectura de l’article: Oportunitats laborals per a persones amb autisme

Compartiu els punts claus de l’article a la vegada que poseu èmfasi a parlar de totes aquelles habilitats i qualitats presents.

  • Quines qualitats creieu que tenen les persones amb autisme? 
  • Per què creieu que no se solen valorar a la societat?
  1. Cerquem pel·lícules i sèries (30 min):

En grups petits fem una cerca de pel·lícules i sèries que representin el dia a dia de persones amb TEA. Poden ser actuals com la sèrie Atípic (2017) o antigues com la pel·lícula de Rain Man (1988). Un cop es tinguin es posen en comú i cada equip en tria una de diferent sobre la qual redactarà l’article d’opinió.

  1. Investiguem sobre la pel·lícula (60 min):

Cada grup inicia un procés d’investigació sobre la pel·lícula o sèrie triada, posant èmfasi en com viuen el dia a dia, els reptes amb què es troben i aquelles habilitats que destaquen de la persona protagonista amb TEA. Si podeu i sou aptes per veure la pel·lícula o algun capítol de la sèrie endavant, si no és important nodrir-se de crítiques i d’informació fiable sobre el tem tractat. Per facilitar marcar el focus de la cerca intenteu que pugui respondre a les següents preguntes:

  • Identifica aquells reptes més significatius amb el que es troba el/la protagonista en el dia a dia per relacionar-se amb el seu entorn?
  • Quines qualitats destaquen de la persona? És més sensible, més detallista, més mecànica, etc.? Quins interessos té?
  • Quina funció tenen aquestes pel·lícules o sèries? Creus que sensibilitzen a la població sobre aquesta realitat? Cauen en tòpics o estereotips? Per què sí o no les recomanaries?
  1. Redacteu l’article d’opinió (120 minuts):

Pas 1. Reviseu el tutorial i la llista de verificació  sobre com redactar un article d’opinió per tenir-ne clara l’estructura i els punts importants a tractar.

Pas 2. Organitzeu, prioritzeu i estructureu tota la informació en relació amb la informació anterior

Pas 3. Redacteu l’article d’opinió i busqueu alguna fotografia que encaixi amb relació a l’article

  1. Publicació / difusió (10 minuts)

Un cop passat el filtre del docent, si és possible, poder publicar l’article a aquelles plataformes disponibles per part del centre.

  1. Debat (35 minuts):

Poder generar un espai on cada equip llegeixi l’article d’un dels grups restants per a apreciar diferències i similitud i posteriorment poder generar un breu debat que permeti extreure conclusions comunes amb relació a la temàtica tractada.

  1. Reflexió final (15 minuts):

Possibles preguntes de reflexió: 

Com heu viscut treballar en equip per redactar un article comú? Avantatges i inconvenients

Després de l’experiència de la SA, a quines conclusions comunes arribeu sobre la temàtica?

Amb quines dificultats us heu trobat a l’hora de redactar l’article d’opinió? Què us ha agradat del procés?

Guia docent

Cada situació d’aprenentatge aporta una dimensió diferent sobre les persones amb autisme, integrant habilitats de recerca, síntesi, comunicació, creativitat i reflexió crítica. Aquestes activitats estan dissenyades per ser atractives, participatives i interdisciplinàries, facilitant un aprenentatge significatiu i contextualitzat amb un tema tan actual com és el món de l’empresa.

És apte per a cursos de secundària, amb una especial rellevància per a assignatures com Ciències Socials/Història, Economia, Geografia, Tecnologia, Ètica i valors, Ciències Naturals, Educació Visual i Plàstica i Llengua i Literatura. Fomenta competències transversals com la capacitat d’investigació, el pensament crític, l’autoconeixement i el treball en equip. S’estima que la seva implementació requereix aproximadament 23 hores, però la durada pot ajustar-se segons les necessitats i objectius de cada grup i docent.

Un viatge apassionant per descobrir la importància i els reptes actuals de l’empresa. Estàs preparat per aquesta immersió compromesa, empàtica i oberta per adquirir una nova mirada sobre l’autisme?

En aquestes situacions d’aprenentatge destaquen els següents objectius:

  • Explorar i comprendre de forma més profunda el dia a dia, els reptes, les vivències i els aprenentatges de les persones amb TEA i del seu entorn més proper.
  • Desenvolupar habilitats de recerca, síntesi d’informació i de pensament crític per explorar tot el món de l’empresa.

Fomentar la creativitat i l’autoconeixement mitjançant la creació de projectes tenint present la mirada moderna i la perspectiva de l’alumnat en tot el procés.

Lectures i articles:

Materials i recursos pràctics:

Fulls de treball amb preguntes guia per a la visita a l’exposició.

Espai a l’escola per a l’exposició dels projectes visuals.

Projector o pantalla per a les presentacions visuals.

Accés a l’exposició sobre el món del lleure.

Activitat 1Activitat 2Activitat 3Activitat 4Activitat 5
5h 5h4h 4h
5h

Activitat 1: I al nostre centre, com ho fem?

Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a investigar i reflexionar sobre les accions del centre per acompanyar i empoderar les persones amb TEA. A través de la lectura d’un article, investigació en grups i consulta de documents i professionals, es recull informació sobre les mesures existents. Posteriorment, es comparteixen les troballes i es debat sobre el seu impacte. Els grups generen propostes de millora concretes, prioritzant-ne entre 3 i 5 per presentar-les a l’equip directiu. Finalment, es redacta un document formal amb les propostes i es reflexiona sobre el procés i els aprenentatges adquirits.

Proposem una graella d’avaluació per a les habilitats socioemocionals, que es pot utilitzar tant per a l’autoavaluació com per a l’avaluació per part dels altres durant el projecte: Rubrica d’avaluació de les habilitats socioemocionals 

Activitat 2:  Donem-hi veu!

Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a explorar i visibilitzar la diversitat en la vivència del gènere i la sexualitat en persones amb TEA. A partir de la lectura d’un article i una investigació en grups, es treballa el concepte d’“autigènere” i s’analitzen experiències reals. Un cop recollida i sintetitzada la informació, cada grup dissenya una acció de difusió, com un Reel, un pòster o una infografia, per sensibilitzar la comunitat educativa. Posteriorment, es presenten les accions, es decideix com difondre-les i es reflexiona sobre l’experiència, les dificultats trobades i la importància de donar veu a aquesta realitat.

Activitat 3: Trenquem prejudicis!

Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a reflexionar sobre la seva manera de vincular-se amb les persones amb TEA i a identificar els prejudicis que poden condicionar aquesta relació. A través de la lectura d’un article i una introspecció personal, es fomenta l’autoconeixement i el debat en grup. Posteriorment, es dissenya una activitat didàctica per treballar un canvi de mirada més empàtic i inclusiu. Després de desenvolupar i jugar les activitats creades, l’alumnat reflexiona sobre l’impacte d’aquesta experiència i com pot millorar la seva relació amb les persones autistes en el dia a dia.

Activitat 4:  Connectem amb la realitat de les famílies!

Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a conèixer de primera mà l’experiència de les famílies amb membres autistes a través de la realització d’entrevistes. Després d’una introducció amb la lectura d’un article, els estudiants fan una recerca de persones i associacions, preparen preguntes i condueixen entrevistes per obtenir informació de qualitat. Un cop transcrites, cada grup comparteix els aprenentatges amb la resta de la classe. Finalment, una reflexió conjunta permet valorar l’experiència i extreure conclusions sobre els reptes i les necessitats d’aquestes famílies.

Activitat 5: I el cinema i les sèries què en diuen?

Aquesta situació d’aprenentatge convida l’alumnat a analitzar com es representen les persones amb TEA a la ficció audiovisual. A partir d’una recerca de pel·lícules i sèries dels darrers 40 anys i fins a l’actualitat, cada grup estudiarà una obra per identificar els desafiaments que afronten els personatges amb autisme, així com les seves habilitats i potencialitats. L’objectiu final és redactar un article d’opinió que reflexioni sobre la manera com el cinema i les sèries contribueixen (o no) a sensibilitzar la societat sobre el TEA. Per tancar l’activitat, es durà a terme un debat per compartir punts de vista i una reflexió final sobre el procés i el treball en equip.

Llista de Verificació per al Treball en GrupSi/No
Cada membre del grup ha estat assignat a una temàtica específica per investigar. 
El grup està treballant de manera col·laborativa i fomentant la participació de tots els membres. 
S’està utilitzant una combinació de recursos i fonts fiables per obtenir informació sobre la temàtica assignada. 
S’ha realitzat una recopilació adequada d’informació sobre la temàtica, incloent dades rellevants i esdeveniments clau. 
Els membres del grup han compartit les seves idees i opinions sobre el que hauria de tenir l’exposició, tant individualment com en parelles i en el grup de 4 persones. 
S’ha pres una decisió final sobre el contingut, el format i els recursos que s’utilitzaran a l’exposició. 
S’ha realitzat una planificació clara sobre la divisió de tasques i responsabilitats per a la creació de l’exposició. 
El grup està treballant de manera eficient i aprofitant el temps de manera adequada per completar les tasques assignades. 
Es fomenta la comunicació efectiva i la resolució de conflictes constructiva dins del grup. 
El grup està realitzant revisions i correccions necessàries per assegurar la qualitat i la coherència de l’exposició. 

Expressa les teves expectatives de treball a l’alumnat. És important que sàpiguen que s’espera d’ells i elles en tot moment perquè d’aquesta manera podràs fer comentaris positius o de millora en les accions i actituds que tenen.

Utilitza un temporitzador pels moments de treball autònom. Per treballar de forma eficaç i aprofitar el temps a l’aula, suggerim utilitzar un temporitzador que mostri el temps disponible per fer la tasca encomanada. Aquest ha de ser visible per tothom.

Comprova que l’alumnat ha entès la tasca. Quan expliquem un procés o una activitat és important comprovar què ha entès l’alumnat. Per això, suggerim aplicar una tècnica de verificació de la comprensió. Pregunta al grup classe què ha entès i demana que detallin, entre tots i totes, que hauran de fer en la present activitat. Així, podràs recopilar informació, resoldre dubtes i emfatitzar allò que creguis necessari.

Comparteix els objectius de l’activitat. És crucial que l’alumnat sigui conscient de quins són els objectius d’aprenentatge de la sessió perquè sàpiguen què esperem d’ells i elles. T’animem a projectar-los a la pissarra i llegir-los conjuntament.

Dedica uns minuts a cada grup. Quan fem treballs autònoms i complexos, sobretot de creació de productes finals, recomanen dedicar un mínim de 5 minuts a cada grup per ajudar-los a organitzar les parts del producte, així com resoldre possibles dubtes. És probable que l’equip que més dificultats tingui sigui el que menys dubtes pregunti. Cal demanar-los que t’expliquin què han de fer i com ho faran. Això pot ajudar-te a veure on tenen més dificultats.

Reparteix rols de treball. Quan fem treballs autònoms pot ajudar-te repartir rols amb tasques ben definides. Aquí et deixem algunes idees:

Sheriff: seguiment del pla de convivència i control de normes.

Rellotger: control del temps quan s’assignin tasques a fer durant la classe.

Altruistes i cercadors: experts en un tema, necessitats d’ajuda en un tema.

Secretari: apunta deures o tasques i els revisa si s’han fet.

Emprenedor: recull propostes d’interès (temàtiques d’aprenentatge, dinàmiques, jocs, premis…).

Advocat: mediador de conflictes.

Periodistes o curiosos: porta una notícia setmanal per comentar amb la classe.

Sublevat/da o detectiu o crític: recull de manera anònima en una capsa les queixes, comentaris, etc. de la classe i ho fa arribar al professor/a.

L’avaluació s’enfoca de manera competencial i no només amb un objectiu qualificatiu. S’aconsella tenir en compte el procés partint d’una avaluació inicial com a contínua i final, així com també realitzar autoavaluació i coavaluació per part de l’alumnat.
Finalment, es suggereix etiquetar els perfils de Junior Report (Twitter: @JuniorReportCAT i Instagram: @junior_report)

Resum de la privadesa
Junior Report

Aquest lloc web utilitza galetes per tal de proporcionar-vos la millor experiència d’usuari possible. La informació de les galetes s’emmagatzema al navegador i realitza funcions com ara reconèixer-vos quan torneu a la pàgina web i ajuda a l'equip a comprendre quines seccions del lloc web us semblen més interessants i útils.

Galetes estrictament necessàries

Les galetes estrictament necessàries han d'activar-se sempre perquè puguem desar les preferències per a la configuració de galetes.

Galetes de tercers

Aquest lloc web utilitza Google Analytics per recopilar informació anònima com el nombre de visitants del lloc i les pàgines més visitades.

El mantenir aquesta galeta habilitada ens ajuda a millorar el lloc web.

Galetes addicionals

Aquest web utilitza les següents galetes addicionals:

(Indica aquí les galetes que esteu utilitzant a la web.)