17 novembre 2024
spot_img
17 novembre 2024

Vacunar els nens per frenar la covid-19

Cada vegada més països inclouen la població infantil a les campanyes de vacunació per tal de combatre el coronavirus

Avui comença a Espanya la campanya de vacunació contra la covid-19 per a nens i nenes d'entre 5 i 11 anys, després d'obtenir l'autorització de l'Agència Europea del Medicament. Les autoritats sanitàries administraran la vacuna de Pfizer, però en el cas dels menors d'edat la dosi només conté una tercera part del sèrum que s'administra a la resta de grups d'edat.

Fins ara, el grup d'experts de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) només ha validat l'ús de la vacuna Pfizer en adolescents de 12 a 15 anys. Malgrat això, cada país pot decidir la seva pròpia estratègia de vacunació amb menors d'edat en funció de les recomanacions de les autoritats sanitàries.

Per aquest motiu, la vacunació pediàtrica ja funciona en altres països des de fa mesos. La Xina, per exemple, va aprovar la vacunació de nens i nenes a partir de 3 anys aquest estiu i es va convertir així en el primer país a vacunar a aquest grup d'edat contra la covid. Per fer-ho estan utilitzant Sinovac i Sinopharm, que són vacunes desenvolupades en laboratoris propietat del govern xinès.

Els Estats Units, que va ser un dels primers països del món a vacunar els adolescents de 12 a 15 anys, ha començat ara a vacunar nens i nenes d'entre 5 i 11 anys. L'Agència de Medicaments dels Estats Units (FDA) ha autoritzat l'ús de Pfizer per a menors d’aquesta edat.

Països del Pròxim Orient com els Emirats Àrabs, Bahrain o Israel també han iniciat la campanya de vacunació infantil. Als Emirats i Bahrain, hi estan vacunant menors d'entre 3 i 11 anys amb la vacuna xinesa Sinopharm; d’altra banda, Israel està administrant dosis de Pfizer per al mateix grup d'edat.

A Llatinoamèrica, Cuba s'ha convertit en un dels grans pioners de la immunització infantil. El país ha desenvolupat les seves pròpies vacunes contra el coronavirus (Soberana-02 i Soberana Plus) i va començar la campanya d'immunització per a menors de 2 a 10 anys al setembre. Ha estat el primer país llatinoamericà a vacunar nens tan petits; d’altres com Xile o l'Argentina han començat a administrar vacunes a nens petits.

Els menys afectats pel coronavirus…

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) reconeix que els pitjors símptomes i la majoria de morts provocats per la covid-19 es produeixen entre persones grans o persones amb altres malalties, fet que agreuja els efectes del coronavirus. En canvi, entre els nens i adolescents hi ha molts menys casos greus.

Segons dades de l'OMS recopilats entre desembre del 2019 i octubre del 2021, els nens menors de 5 anys representen el 2% dels contagis a tot el món, els nens de 5 a 14 anys representen el 7% dels casos globals, mentre que els adolescents i joves de 15 a 24 anys representen el 15% dels casos.

Els menors de 25 anys morts per complicacions amb la covid-19 representen menys del 0,5% de totes les morts per coronavirus. Avui dia, hi ha 270 milions de casos confirmats de covid-19 i més de 5,3 milions de morts.

Els estudis demostren que els nens i adolescents amb covid mostren menys símptomes i que aquests són menys greus que amb els adults. Com a conseqüència, els nens asimptomàtics passen més desapercebuts, es fan menys proves PCR i també se’n diagnostiquen menys casos.

L'OMS assenyala que els estudis sobre la capacitat de transmissió del virus o les diferències en la càrrega viral dels més petits respecte dels adults encara no són concloents. A més, hi ha altres factors que poden influir en el desenvolupament de la malaltia i que encara no s'han estudiat: les característiques immunològiques de cada pacient, la seva alimentació i estat de salut previ, la variant del virus amb la qual s'ha contagiat, factors ambientals…

En qualsevol cas, el que sí que està demostrat és que a les poblacions amb un alt percentatge de vacunació es registren moltes menys hospitalitzacions de nens i adolescents, perquè la capacitat de transmissió es redueix.

…però els més perjudicats per la pandèmia

Malgrat tenir menys risc de patir símptomes greus, els nens, nenes i adolescents han estat els més perjudicats per les mesures i restriccions adoptades per frenar la pandèmia.

El principal problema ha estat el tancament d'escoles i centres educatius, que ha paralitzat l'educació de milions de nens a tot el món i, com a conseqüència, també ha perjudicat les seves expectatives de futur. Però l'aturada del curs anterior també ha tingut conseqüències més enllà de l'ensenyament.

D'una banda, l'Organització Mundial de la Salut alerta que la cancel·lació de les classes afecta el benestar de molts nens i nenes que compten amb l’escola per fer activitat física, seguir unes rutines i mantenir una alimentació equilibrada. D'altra banda, els centres escolars representen un pilar fonamental per als nens amb necessitats educatives especials, perquè és allà on fan les activitats que els ajuden a millorar i avançar.

Els nens que no van a l’escola i han de seguir les classes a distància també poden patir ciberassetjament, ja sigui dels seus companys o d'adults que naveguen per internet. Alhora, com que es troben aïllats, tenen més risc de patir maltractaments i violència sexual.

El tancament d'escoles a llarg termini pot fer augmentar la desigualtat que afecta els més vulnerables: els que es troben en risc d'exclusió social o viuen en països i regions en desenvolupament, on hi ha menys recursos per protegir-los. Segons l'OMS, es calcula que 24 milions de nens no tornaran a estudiar com a conseqüència de la pandèmia i poden ser víctimes de la pobresa, la desocupació, la malnutrició i fins i tot la violència.

Treballa l'actualitat a l'aula

Aquest article inclou materials didàctics exclusius per a subscriptors. Descobreix l’activitat que et proposem avui!

Restricted Content
To view this protected content, enter the password below:

Encara no estàs subscrit a Junior Report?

Subscriu-te

Si tu o el teu centre esteu subscrits,
introdueix el perfil de xarxes socials o el teu usuari

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -