29 març 2024
spot_img
29 març 2024

20è aniversari de Wikipedia

Els usuaris creen i editen voluntàriament el contingut de l’enciclopèdia perquè el coneixement sigui més accessible

Avui dia gairebé tothom coneix Wikipedia (Viquipèdia en la versió catalana), una enciclopèdia online gratuïta a la qual qualsevol usuari pot accedir i editar el contingut.

Tant si és per consultar alguna cosa que es desconeix o documentar-se per a algun treball o projecte, milions de persones acudeixen a l’“enciclopèdia lliure”. En l’actualitat és un dels 20 llocs web més populars al món.

Més de 50 milions d’articles en 300 idiomes es troben disponibles per a qualsevol usuari. Els redactors són voluntaris de tot el món que han contribuït a crear aquest coneixement amb més de 2.000 milions d’edicions.

Va ser creada el 15 de gener del 2001, per la qual cosa la Wikipedia fa 20 anys.

Què és i què no és Wikipedia?

Segons la filosofia dels seus creadors, Wikipedia és una eina que democratitza el coneixement perquè tothom tingui accés lliure a “la suma de tot el saber de la humanitat” en el seu propi idioma.

Aquest objectiu se sustenta en tres principis bàsics: un suport que permet la recopilació, l’emmagatzematge i la transmissió d’informació de forma estructurada, l’edició per part de qualsevol i el contingut obert.

Per garantir que la informació publicada és veraç i evitar la desinformació tan habitual a internet, hi ha certs límits a l’hora de crear i editar articles.

Les publicacions no poden reflectir opinions ni poden convertir-se en un lloc per a la publicitat. També és obligatori citar les fonts per evitar difondre informació sense contrastar.

A més, hi ha certes pàgines protegides que no estan obertes a l’edició de qualsevol, ja que tracten sobre temes conflictius, qüestions polèmiques o personalitats públiques.

La plataforma té poques normes, però n’hi ha algunes que s’han de seguir al peu de la lletra. La informació ha de ser neutral i rellevant, ha de respectar les normatives de protecció de dades i utilitzar continguts que es puguin compartir mitjançant llicències Creative Commons.

 

De la seva creació al present

Aquest gegant del coneixement online va ser creat el gener del 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger. El seu nom es compon del terme enciclopèdia i del prefix wiki, que en hawaià significa “ràpid”.

Wales i Sanger creien que cada persona sap molt d’alguna cosa i que unir el coneixement de tothom podia beneficiar la societat. Aquesta és una de les claus de Wikipedia: un mateix article es pot editar tants cops com calgui per actualitzar la informació en tot moment.

Un altre dels principis del projecte és la seva independència econòmica i editorial. El projecte es manté gràcies a donacions a la Wikimedia Foundation, una organització sense ànim de lucre fundada per gestionar la Wikipedia.

Des de la seva fundació, Wikipedia s’ha convertit en una iniciativa pionera en defensa del coneixement gratuït.

L’organització també ha desenvolupat altres projectes com Wiktionary, Wikibooks, Wikiversity, Wikiquote, Wikinews, Wikivoyage… A través seu, els usuaris poden planificar els seus viatges, buscar citacions de personatges famosos o consultar l’ortografia com en un diccionari.

Junior Report dissenya unitats didàctiques per llegir i treballar l’actualitat a l’aula. També ofereix recursos d’educació mediàtica per fomentar la lectura crítica dels mitjans de comunicació. Consulta la nostra pàgina web!

Últimes notícies

-Contingut patrocinat -